FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Vergeten voetbalgeschiedenis in Namen

Voetbalgeschiedenis blijft verbazen. En soms kom je op plekken waarvan je niet eens wist dat er ooit gevoetbald werd. Zo is er een uniek plekje in het Waalse Namen dat op het eerste gezicht een puur toeristische en historische plek lijkt te zijn, maar niets is minder waar. Op de Citadel van Namen staan niet enkel cultuurhistorische gebouwen, maar ook nog de restanten van wat ooit een voetbalstadion was.

Geschiedenis van fusies

De oude voetbalgeschiedenis van Namen is een beetje een vaag verhaal. Er zijn veel onduidelijke verhalen, weinig bewijsstukken en vooral verschillende versies die naast elkaar lopen over hoe voetbal in Namen is begonnen. Vanaf 1920/1921 is er wat meer duidelijkheid beginnen te onstaan. Zo kunnen we vaststellen dat de trein van huidig stamnummer 156 echt vertrokken was in 1921 na een fusie tussen Red Star Namur en Union Sportive Jamboise tot Namur Sports. Wat daarna zou volgen is een aaneensluiting van nationaal voetbal en fusies.

In 1927 proefden ze voor het eerst van nationaal voetbal met promotie naar derde klasse. Amper voor één seizoen, maar daarna zou een lange reeks volgen. Zo kwamen ze in 1931 terug en speelden ze onafgebroken tot in 1984 in de nationale reeksen. Tweede, derde en vierde klasse deden ze allemaal aan. En ook na 1984 bleven ze vrij succesvol. Zo stonden ze weer in de vierde klasse in 1986 en zouden ze die nationale reeksen tot op de dag van vandaag niet meer verlaten. Opnieuw kwamen ze tot in tweede klasse, maar zakten ze ook weer weg.

Maar fusies zouden ook deel uitmaken van hun geschiedenis. In 1933 kregen ze nog de koninklijke titel (Royal Namur Sports) en in 1941 werd de naam gewijzigd in Union Royale Namur (na een onofficiële fusie met Wallonia Association Namur). Daarna volgde een fusie in 1989 met Royale Entente Sportive Jamboise en werden ze Royal Football Club de Namur. In 1996 werd dat dan weer Union Royale Namur. In 2002 volgde een nieuwe fusie, ditmaal met Racing Wallonia Saint-Servais. In 2017 was het de beurt aan Racing FC Fosses om opgeslokt te worden en werd de nieuwe naam Union Royale Namur FLV. Recent, in 2019, werd Etoile Rouge Belgrade dan weer opgeslokt.

De echte oorsprong?

Maar voor 1921 is het wat onduidelijker. Officieel is UR Namur FLV een verderzetting van het in 1913 opgerichte Red Star Namur. Officieel begon alles in 1899 al met de oprichting van Namur Football Club. In 1904 echter hield die al op te bestaan. Een jaartje daarvoor zag Atheneum Football Club de Namur het levenslicht (ploeg waar de grote Armand Swartenbroeckx nog zijn kunsten heeft laten zien) en voor enkele maanden in 1904 was er ook nog Sporting Club Namurois. In 1907 werd Namur Football Club heropgericht, maar drie jaar later waren ze alweer verdwenen. In 1908 kwam dan de geboorte van Union Sportive Namuroise en in 1912 kwam er ook nog Stade Namurois.

In de fusieperikelen van 1921 wordt ook verder nog gewag gemaakt van een Etoile Sportive Namur, maar dat kan niet bevestigd worden. Er zijn dan ook vermoedens dat ES Namur de naam zal worden van de fusie tussen Red Star en US Jamboise in 1920, maar dat die deal nooit is doorgegaan. In 1933 vermeldt een Naamse journalist (bij het verkrijgen van de koninklijke titel) de namen van de club achtereen volgens Among Friends, Atheneum Externat Football Club, Namur Football Club en Excelsior Football Club waren sinds 1906. Opnieuw kan er hiervoor geen bevestiging gevonden worden. Excelsior Sporting Club Namur komt ook nog ter sprake bij UR Namur FLV zelf, een ploeg die ook betrokken zou zijn geweest in de fusie van 1921 (of 1920 volgens de club zelf?).

Uniek stadion

Door Excelsior Sporting Club Namur kan echter geen aansluiting bij de KBVB gevonden worden. Wel staat buiten kijf dat de ploeg bestaan heeft. Want… het is die ploeg die op de velden van de Citadel van Namen gespeeld heeft. En dat tot aan die vermelde fusie. Het is dan ook ons vermoeden dat Excelsior SC Namur in een andere liga was aangesloten. Het is een mogelijkheid dat in 1906 een ploeg werd opgericht onder de naam Among Friends en hetzelfde jaar nog hun naam veranderden in Atheneum Externat Football Club. Die club sloot zich dan aan bij de KBVB in 1907 onder de naam Namur Football Club (ter nagedachtenis van dezelfde ploeg tussen 1899 en 1904). In 1910 waren ze geen lid meer van de KBVB, maar het zou best wel eens kunnen dat ze verder deden onder de Excelsior vlag in een andere liga. Dit zijn echter allemaal persoonlijke speculaties.
Wat er ook van zij, de locatie is heel erg uniek en intussen al lang vergeten als voetbalstadion. De tribune voor het cultuurhistorisch gebouw doet echter nog heel erg denken aan voetbal. Terwijl we blijven verder zoeken naar de echte geschiedenis van het Naamse voetbal van voor 1921, genieten we intussen al wel met volle nostalgische teugen van deze unieke terracing!
Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.
PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %