AmateurvoetbalGroundhoppingVoetbal in Nederland

DZC ’68 promoveert naar de Vierde Divisie ten koste van Flevo Boys

DZC ‘68 uit Doetinchem beleefde een onvergetelijke voetbalmiddag op Sportpark Putter Eng. De finale tegen Flevo Boys om promotie naar de Vierde Divisie ging uiteindelijk naar een zenuwslopende strafschoppenserie. De absolute held werd keeper Mike Thus, die vier (!) strafschoppen stopte en er zelf ook eentje in het net kegelde.

Terwijl heel Europa al een week volop geniet van het EK in Duitsland, weten DZC en Flevo Boys in de ochtend van zaterdag 22 juni nog steeds niet in welke competitie ze volgend seizoen spelen. Beide clubs spelen in de regionale Eerste Klasse (H & I) en zijn respectievelijk op de tweede en derde plaats geëindigd. Na meerdere rondes lukte het DZC en Flevo Boys om de finale te halen, die op neutraal terrein gespeeld wordt: Sportpark Putter Eng van SDC Putten.

Foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van Han Balk

Sportpark Putten 

Met een uurtje rijden komen we aan in Putten, een klein dorp in de Bijbelbelt. Het eerste dat je hier tegenkomt is dan ook een protestantse kerk, sober en modern gelegen aan een rotonde nabij de snelweg. Op de parkeerplaats van het sportpark staan liefst drie bussen geparkeerd. Twee spelersbussen en één supportersbus uit Emmeloord. Bij de ingang staat een tafeltje, vijf euro entree. ‘‘Geen ticket, gewoon doorlopen’’, zegt de man die het geld aanneemt. Naast hem staat een andere tafel met sjaaltjes van Flevo Boys. Rood-wit met in het midden het logo van de club, dat sprekend lijkt op die van FC Utrecht.

Het neutrale terrein waarop de wedstrijd wordt gespeeld is prachtig. Elke zijde van het hoofdveld is uniek en er zijn meerdere staantribunes aanwezig. Minder mooi is het hoofdgebouw op de korte zijde, die met zijn muur boven de rest van het park uittorent. Maar binnen is gaaf, we treffen we een moderne kantine aan waar voor ieder wat wils is. Dat we in een dorp van 25.000 inwoners zijn is niet af te lezen aan SDC Putten. Er zijn clubs in de Hongaarse tweede divisie – om maar iets te noemen – die niet eens de helft van dit sportpark kunnen realiseren, laat staan de faciliteiten waarmaken (Siofók, Csakvár, Kozármisleny, Kazincbarcika).

DZC – Flevo Boys

Omdat de spelersbussen te laat zijn aangekomen is de wedstrijd met een kwartier vertraagd. Ondanks dat er een hele supportersbus is meegekomen, is er bij de opkomst geen enkele sprake van sfeer. Men luistert braaf naar de herhaalde boodschap van de omroeper om geen pyro af te steken en er is niemand die de clubs fanatiek toejuicht. Op één supporter na, die onder het hoofdgebouw in zijn eentje loopt te schreeuwen. Toch nog iets. 

Met een heerlijke juni-zon in de lucht kijken we honderdtwintig minuten lang naar een wedstrijd waarin meer fout dan goed gaat. Het opvallendste moment is een gestopte strafschop van DZC-keeper Mike Thus in de eerste helft. De Flevo Boys zijn qua kansen aan de betere hand, maar weten het telkens opnieuw niet af te maken in de zestien meter. De teams zijn helemaal op als de verlenging moet beginnen en uiteindelijk komt het dan ook aan op allesbeslissende strafschoppen. 

Penalty-killer

Een zenuwslopende reeks aan penalty’s maakt uit wie er naar de Vierde Divisie promoveert. Doelman Mike Thus van DZC ‘68 blaakt dan al van het zelfvertrouwen, door zijn eerder gestopte penalty in de eerste helft. Thus weet twee strafschoppen te pakken en bijna zelfs vier, maar twee keer keurt de scheidsrechter zijn redding af wegens het niet raken van de achterlijn. Zelf schiet Thus ook één penalty achter zijn collega-doelman, maar door missers van zijn teamgenoten wordt het nog spannend. Even is er nog hoop voor de Flevo Boys, maar door opnieuw een penalty te keren groeit Mike Thus uit tot de absolute held van de finale. Alle emoties komen los en er ontstaat een pitch invasion: DZC ‘68 uit Doetinchem promoveert naar de Vierde Divisie. 

Hoe groot de kater van Flevo Boys ook is, bestaat er nog een scenario dat de club alsnog promoveert. DHSC uit Utrecht, de club van Wesley Sneijder, houdt namelijk definitief op te bestaan. Daar is door een buitengewone algemene ledenvergadering uitsluitsel over gegeven. Hierdoor komt er een plek vrij in de Vierde Divisie en dient de KNVB deze op te vullen. Flevo Boys uit Emmeloord lijkt de meest voor de hand liggende optie.

Update, 28-06-24
Enkele dagen na het faillissement van DHSC uit Utrecht, heeft de KNVB alsnog besloten Flevo Boys te laten promoveren naar de Vierde Divisie om een even aantal te krijgen. De hele finale tussen DZC en Flevo Boys was dus eigenlijk overbodig, inclusief de spectaculaire strafschoppenreeks. Maar ach, we hadden een mooie middag in Putten. En doelman Mike Thus, die kan nooit meer stuk bij zijn club DZC.

 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %