Amateurvoetbal

DOS Kampen wint unieke editie van de Kampen derby

Het was het eerste wat de supporters van DOS tegen me zeiden toen ik vorig jaar bij de kampioenswedstrijd tegen Sparta Enschede was. Volgend jaar tegen Go Ahead moet je er bij zijn. Eindelijk weer de derby. Dat wordt heel groot. Toen de speelschema’s bekend waren kwam deze wedstrijd dus ook met stip op één in mijn overvolle agenda. En na een tijdje mooie wedstrijden en derby’s bezoeken, heb ik iets geleerd. Hoe meer je je er op verheugt, hoe harder het kan tegenvallen. Heel af en toe is daar een uitzondering op. Deze editie van de Kampen derby was zo’n uitzondering. Een magistraal spandoek, een bootlading pyro, oprechte passie, pure hartstocht en een werkelijk waar bizar scoreverloop. Deze editie van Go Ahead – DOS is de mooiste derby die ik in Nederland heb bezocht.

Ultras Kampen

Na mijn ervaring in Enschede met de supporters van DOS steek ik mijn sympathie niet onder stoelen of banken. Ik kom naar de Kampen derby om mee te lopen met de supporters van DOS. De sfeeractie die de supporters van Go Ahead vast en zeker zullen gaan opvoeren is mooi mee genomen. Dat de supporters van de uitploeg groots gaan uitpakken is een garantie.

Ultras Kampen is weliswaar een hele kleine groep van slechts enkele echte vaste leden, ze leven voor hun club met een passie en liefde die verder in het Nederlandse amateurvoetbal niet te vinden is. Ze zijn niet voor PEC Zwolle én DOS. Ze zijn gewoon voor DOS. Alleen voor DOS. En die liefde zet zich al jaren om in geweldige spandoeken en een grote voorliefde voor het afsteken van vuurwerk. Tijd om dus met twee fotografen af te reizen naar de Hanzestad.

Nadat we binnen zijn op het fijne Sportpark Middenwetering merken we al snel dat we niet de enige fotografen zijn die de reis naar Kampen hebben gemaakt. Op het veld lopen minimaal nog 6 andere plaatjesmakers rond. Het is duidelijk dat de Kampen derby leeft. Na de eerdere opwarmer tegen KHC Kampen is het vandaag tijd voor de échte derby.

It’s playtime

Als de spelers het veld betreden zien we de acties van beide supportersgroepen. Go Ahead heeft een doek met “It’s Showtime” verlicht met de rode kleur van fakkels. Een sfeeractie die bij iedere andere derby geweldig zou zijn geweest. In deze wedstrijd wordt hij echter compleet uit het water geblazen door wat er aan de overkant te zien is. Een gigantisch doek, waar de gemiddelde BVO jaloers op mag zijn, met PLAYTIME aan beide zijdes en in het midden een geweldige afbeelding.

Als het doek eenmaal staat komen er aan beide kanten van het doek fakkels. Het mooiste aan de hele opkomst is nog wel hoe de mannen van Ultras Kampen hierop reageren. De actie is gelukt. Hun weken van werk zijn niet voor niets geweest. Het is een mix van verbazing, intense trots en oprechte blijdschap die te zien is. En het is terecht. De actie is geweldig en de wedstrijd kan al bijna niet meer stuk.

Anti-climax

Op het veld zelf lijkt het al heel snel alsof de wedstrijd bij lange na niet kan voldoen aan de verwachtingen. Het is heel druk langs het veld. Omdat er geen staantribunes zijn en ook geen noodtribunes zijn aangebracht ziet een groot deel van de supporters nauwelijks iets van de wedstrijd. Een paar jongeren nemen het heft maar in eigen handen en klimmen op de dug-outs om nog wat van de wedstrijd mee te krijgen. Het leidt tot een tamme sfeer van DOS kant. Wat ook niet helpt is dat de thuisploeg twee kansen omzet tot twee doelpunten. De derby lijkt als een nachtkaars uit te gaan met een simpele overwinning voor Go Ahead. In de rust is het dus vooral nagenieten van de gebeurtenissen voor de aftrap en het voetbal zo veel mogelijk vergeten.

Opzwepen

Na de rust besluiten de supporters van DOS om de spelers nog één keer op te zwepen in de hoop op een legendarische tweede helft. Gele rookpotten gaan aan en meerdere fakkels verlichten sportpark Middenwetering op deze donkere herfstavond. Dit is natuurlijk weer genieten, maar het zou pas echt mooi zijn als dit overslaat op de spelers. En dit lijkt zowaar het geval. De geel-zwarten vliegen uit de startblokken de tweede helft en zetten de thuisploeg onder druk. Een beetje hoop begint weer te leven en de “als het snel 2-1 wordt, weet je het maar nooit” valt te horen. In de 49e minuut valt die aansluitingstreffer al. Nu doorpakken!

Het is ondertussen begonnen met regenen en gecombineerd met de matige verlichting geeft het de wedstrijd een mythische aanblik. Na lang aandringen van DOS zorgt een handsbal van de thuisploeg uiteindelijk voor de perfecte kans op de gelijkmaker. Er wordt niet verzaakt en dus staat er een gelijke stand op het bord met nog bijna een halfuur te spelen. Alles kan nog. Beide ploegen krijgen vervolgens kansen en Go Ahead raakt zelfs de lat. De 90e minuut kruipt langzaamaan dichterbij en bij beide ploegen begint de angst om vooral niet te verliezen de overhand te nemen. Een gelijkspel lijkt onvermijdelijk.

Hoe dan?

En dan staat het scorebord op de 86e minuut. Nadat de keeper van Go Ahead een giga kans heeft weten te redden valt de rebound voor de voetben van de bezoekers. Die twijfelen geen seconde en plots valt de 2-3 binnen. De supporters van DOS worden helemaal gek en kunnen het bijna niet geloven. Zouden ze dan echt de derby op Middenwetering gaan winnen voor het eerst sinds 1993? Aan de onmenselijke spanning komt een einde als vlak voor het laatste fluitsignaal de 2-4 valt.

Go Ahead is verslagen. En op wat voor manier. De supporters bestormen het veld en vieren de overwinning met de spelers, die ook buiten zinnen zijn. Dit is de ultieme natte droom van elke supporter. Op zo’n manier de derby winnen bij je grote rivaal. Het is genoeg om kippenvel van te krijgen. Zet 21 maart dus maar een groot kruis in de agenda. De return van deze prachtige derby belooft nog spectaculairder te zijn!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %