Afgelopen zaterdag vond eindelijk de ontknoping plaats in de tweede klasse H. Met Sparta Enschede-DOS Kampen kende deze laatste speeldag een droomaffiche. Beide ploegen begonnen met 56 punten aan de directe kampioenswedstrijd. De geel-zwarten uit Kampen wisten precies wat ze te doen stond. Met een 2-2 gelijkspel werd de titel op doelsaldo binnengesleept. DOS is na twintig jaar weer eens kampioen, en keert na vier seizoenen afwezigheid terug in de eerste klasse. 

Volksverhuizing

Bij Sparta staan veel mensen zich moed in te drinken op het terras wanneer er een colonne bussen het sportpark nadert. Met maar liefst zeven touringcars komen de gasten vanuit Kampen om hun ploeg kampioen te zien worden in Enschede. Uit de bussen komen honderden mensen. Van volwassenen gekleed in geel-zwarte boevenpakken tot hordes enthousiaste kinderen. Gepaard met een trommel, vlaggen en doeken betreden ze Sportpark Schreurserve. Het lijkt wel een volksverhuizing.

Flitsende start

De meegereisde supporters van de bezoekende club hijsen bij opkomst van de spelers een gigantisch doek omhoog. Achter het doek komt er een goede hoeveelheid rook weg, terwijl er fakkels worden ontstoken. Ook aan de kant van Sparta Enschede zijn de jongens voorbereid. Het feit dat tientallen jonge knapen rookpotten en fakkels afsteken getuigt van een goede opvoeding in Enschede. Ook de club zelf denkt met de fanatieke jongens mee. Er zijn emmers gevuld met water geplaatst om de fakkels in te doven.

Sparta maakt een flitsende start en scoort na twee minuten al uit een vrije trap. De jonge Enschedeërs achter de goal maken van de gelegenheid gebruik om in de hekken te klimmen. Verder blijft het de tweede helft vooral bij schelden, tieren en vloeken, vooral aan de Dos kant. De ploegen gaan met een 1-0 tussenstand de rust in.

DOS wordt wakker

Waar DOS de eerste helft geen vuist kon maken, komt het alert uit de kleedkamer. Met een snelle 1-1 is de titel in zicht. De fanatieke jongens langs het veld weten niet waar ze het zoeken moeten. Enkelen grijpen elkaar vast, waar sommigen over elkaar struikelen. Het zijn prachtige taferelen.

Alsof het voor de bezoekers niet mooier kan worden valt ook snel de 1-2. Sparta zal nog twee goals moeten maken en bij DOS komt het geloof in de titel er nu echt. Fakkels worden ontstoken, zwaaivlaggen gaan de lucht in en de geel-zwarten zingen zich schor.

Pitch invasion

De scheidsrechter telt er een flinke dosis blessuretijd bij. Bij DOS houden de jongens het niet meer vol. Al helemaal niet wanneer Sparta laat in blessuretijd de 2-2 maakt. Zou het nog mis kunnen gaan? Maar na enkele minuten nagels bijten mogen de uitzinnige supporters het veld op. De zwaaivlaggen gaan mee, nog meer fakkels worden ontstoken en het kampioenschap wordt samen met de spelers gevierd. Bij Sparta  heerst ongeloof. Enkele spelers laten zich uitgeput op de grond vallen. Het is de toegankelijkheid die het amateurvoetbal zo mooi maakt, op een dag waarop vreugde en verdriet erg dicht bij elkaar liggen.

De meegereisde supporters uit Kampen hebben nog een lange dag voor de boeg. Maar wel een dag vol feest, bier en pyro. Ondertussen wordt er zelfs al uitgekeken naar de derby tegen Go Ahead Kampen.

Boy de Haan
Studeert Journalistiek om continu met voetbal, maar vooral de daarbij horende randzaken, bezig te mogen zijn. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.