Amateurvoetbal

DOS Kampen sleept titel binnen in direct kampioensduel

Afgelopen zaterdag vond eindelijk het slotstuk plaats in de tweede divisie H. Met Sparta Enschede-DOS Kampen had deze laatste speeldag een droomaffiche. Beide teams begonnen de directe kampioenswedstrijd met 56 punten. De geel-zwarten uit Kampen wisten precies wat ze moesten doen. Het kampioenschap werd gewonnen op doelsaldo met een 2-2 gelijkspel. DOS is na twintig jaar weer kampioen en keert na vier seizoenen afwezigheid terug naar de eerste divisie.

Volksverhuizing

Bij Sparta drinken veel mensen moed op het terras als er een colonne bussen het sportpark nadert. Met maar liefst zeven coaches komen de gasten uit Kampen naar Enschede om hun team kampioen te zien worden. Honderden mensen stappen uit de bussen. Van volwassenen gekleed in gele en zwarte schurken tot hordes enthousiaste kinderen. Samen met een trommel, vlaggen en doeken betreden ze Sportpark Schreurserve. Het lijkt op een volksverhuizing.

Flitsende start

De meereizende supporters van de bezoekende club hijsen een gigantisch doek als de spelers het veld op komen. Achter de boarding ontwikkelt zich een flinke hoeveelheid rook als fakkels worden ontstoken. Ook de jongens aan de kant van Sparta Enschede zijn voorbereid. Het feit dat tientallen jonge jongens rookpotten en fakkels aansteken getuigt van een goede opvoeding in Enschede. De club zelf denkt ook mee met de fanatieke jongens. Emmer gevuld met water zijn geplaatst om de fakkels te doven.

Sparta maakt een flitsende start en scoort al na twee minuten uit een vrije trap. De jonge Enschedese spelers achter het doel maken van de gelegenheid gebruik om in de hekken te klimmen. Verder blijft het vooral bij schelden, tieren en vloeken, met name aan de kant van DOS. De teams gaan de rust in met een 1-0 stand.

DOS wordt wakker

Waar DOS in de eerste helft geen vuist kon maken, komt het alert uit de kleedkamer. Met een snelle 1-1 is het kampioenschap in zicht. De fanatieke jongens langs het veld weten niet waar ze moeten kijken. Sommigen grijpen elkaar vast, waar anderen over elkaar struikelen. Het zijn mooie taferelen.

Alsof het voor de bezoekers niet beter kan, valt de 1-2 snel daarna. Sparta zal nog twee goals moeten scoren en bij DOS groeit het geloof in het kampioenschap nu echt. Fakkels worden ontstoken, wapperende vlaggen gaan de lucht in en de geel-zwarten zingen schor.

Pitch invasion

De scheidsrechter voegt een flinke dosis blessuretijd toe. Bij DOS kunnen de jongens het niet meer aan. Vooral niet wanneer Sparta in blessuretijd de 2-2 maakt. Zou het nog mis kunnen gaan? Maar na een paar minuten nagelbijten mogen de dolle supporters het veld op. De wapperende vlaggen gaan mee, er worden meer fakkels aangestoken en het kampioenschap wordt met de spelers gevierd. Ongeloof heerst bij Sparta. Sommige spelers vallen uitgeput op de grond. Het is de toegankelijkheid die het amateurvoetbal zo mooi maakt, op een dag waarop vreugde en verdriet heel dicht bij elkaar liggen.

The accompanying supporters from Kampen still have a long day ahead of them. But a day full of party, beer and pyro. In the meantime, people are even looking forward to the derby against Go Ahead Kampen.

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %