Actueel

Dit is jullie top 20 voetbaldocu’s, -films en -series

Enkele weken geleden vroegen we om jouw top 3 aan voetbaldocu’s, -films en -series op te geven. Dat heeft een top 20 opgeleverd die je dus zeker moet hebben gezien. Nu de lockdown lijkt te gaan worden verlengd, komt dit lijstje alleen maar beter van pas. Een flinke zak popcorn, grote zak chips en de nodige biertjes. Veel kijkplezier!

Het overzicht is tot stand gekomen uit ruim 2.000 stemmen. Dank daarvoor. Wie ter inspiratie de complete lijst wil zien kan het artikel met de poll hier bezoeken. Druk onder de poll even op resultaten, mochten die niet direct zichtbaar zijn.

Top 20 voetbaldocu’s, -films en -series

De lijst is een mooie mix geworden van documentaires, films en series. Er is voor iedere liefhebber wel wat in terug te vinden. Mag duidelijk zijn dat vooral de voorkeur uit gaat naar een lekker potje ouderwets knokken. De hooligan-films zijn goed vertegenwoordigd en bezetten ook het podium. Voor het gemak hebben we de trailers toegevoegd!

1. Green Street Hooligans
Een student journalistiek uit de VS die zich bij de GSE van West Ham voegt. In realiteit wellicht zeer onwaarschijnlijk, maar een zeer vermakelijke film die toch in vele opzichten wel herkenbaar zal zijn. Absoluut geen straf om die nog eens aan te zetten, al is het maar om nog te kunnen genieten van Boleyn Ground. En wie er helemaal zin in heeft pak deel 2 er gewoon bij.

2. The Football Factory
“What else you gonna do on a Saturday?” – De film met de welbekende Danny Dyer als één van de Headhunters, de hooligans van Chelsea waarin vooral ingezoomd wordt op de rivaliteit met Millwall. Net als bij GSH kan uiteindelijk een gewelddadige climax niet ontbreken.

3. Sunderland til’ I Die
De documentaire over Sunderland AFC. De Engelse club die in het seizoen 17 – 18 uitkomt in de Championship na de degradatie uit de Premier League en uiteindelijk steeds verder wegzakt. Inmiddels bestaat de documentaire uit diverse seizoenen en geeft uitstekend weer hoe wanbeleid in het profvoetbal eruit ziet. Sunderland is namelijk geen uitzondering. Sjoerd Mossou schreef hierover in het AD. Deze docu is te zien op Netflix.

4. The English Game
Een serie op Netflix die zeer positief heeft verrast. Deze gaat over het ontstaan van het voetbal in Engeland. Het geeft een mooi beeld van hoe in de beginjaren het voetbal vooral een klassenstrijd was, die uiteindelijk toegankelijk werd voor de gewone man. Tot nu toe een 6-delige miniserie waar je een heerlijk avondje naar kijkt. Hopelijk krijgt het een vervolg.

5. Diego Maradona
De docu-film over Diego Maradona waarin haarfijn het verschil in beeld wordt gebracht tussen de persoon Diego en de voetballer Maradona. Een leven vol hoogtepunten en hele die dalen van het grootste fenomeen in de geschiedenis van het voetbal.

6. Rise of the Footsoldier
7. All Stars
8. The Firm
9. That Final Day
10. Ultras
11. I.D.
12. Mean Machine
13. Millwall Hooligans
14. De Harde Kern
15. Take us Home: Leeds United
16. Maradona en Sinaloa
17. Goal! The Dream Begins
18. The Damned United
19. Voetbal is Oorlog
20. Awaydays

Header foto is van Film Stories

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %