Voetbal in Duitsland

DFB-Pokal trip: Ongekende pyro show in Oost-Duitsland

Al weken kijken we reikhalzend uit naar deze wedstrijd. We hebben respectievelijk drie leuke wedstrijden gezien in Siegen, Offenbach am Main en Kaiserslautern, maar deze wedstrijd moet de kers op de taart worden. Een aantal jaren geleden is het uit de hand gelopen tussen beide clubs. Ook vandaag staat iedereen weer op scherp. Uit vier windrichtingen wordt via een mars naar het stadion gelopen. Het plein voor ons ziet blauw en boven ons vliegen een aantal politiehelikopters. Welkom bij de eerste ronde DFB-Pokal 1. FC Magdeburg – Eintracht Frankfurt!

Het is 21 augustus 2016 als het zaadje wordt gepland waarom deze wedstrijd op scherp staat. In de DFB-Pokal staat 1. FC Magdeburg – Eintracht Frankfurt op het programma. Een confrontatie tussen voormalig Oost- en West-Duitsland en twee clubs met een enorme achterban. In het uitvak zijn witte sjaals zichtbaar met de tekst Frankfurt. Tegelijkertijd worden zwarte rookpotten, een enkele fakkel en single shots aangestoken. Deze worden direct richting het thuisvak gegooid. Meteen volgt er een reactie van de ultras uit Magdeburg. Ze forceren de sponsorboarding en willen naar het uitvak. De politie is snel ter plekke en voorkomt erger.

Oostblok

Het is een tocht van zes uur vanuit Kaiserslautern naar Magdeburg, dus gaat de wekker vroeg. Naast de honderden kilometers die we achter ons laten komen we ook met enig regelmaat een uitkijktoren tegen. Gezien de staat van die torens kunnen die alleen maar uit de tijd van Oost- en West-Duitsland komen. Ook als we Magdeburg in rijden wordt er weinig aan gedaan om het verleden te verbergen. Voor ons doemen de grijze Oostblokflats op, maar het hoogtepunt moet nog komen. We vinden onze weg naar de parkeergarage van het hotel en nemen de lift naar de lobby. Daar vallen we met onze neus in een Oostblok gestyled hotel. De tassen worden gedropt en we vertrekken meteen naar de Domplatz. Vanaf daar vertrekt de Zentralmarsch naar de MDCC-Arena.

Vom Domplatz bis MDCC-Arena

Bij de supermarkt trekken we wat flessen bier uit de koelkast om te voorkomen dat we droog komen te staan tijdens de mars. Een aantal minuten voordat de mars vertrekt naar het stadion komen we aan op de Domplatz. Het is er druk en gezellig. Bij het bekend maken van de marsen heeft de Blue Generation ook de opdracht gegeven om allemaal in een blauw t-shirt te komen. Het is daarom één grote blauwe mensenmassa op de Domplatz. Als het startsein wordt gegeven vertrekken we in noordelijke richting naar het stadion toe.

Dat er vandaag veel politie op de been is mag niet raar zijn. Door hen wordt de mars naar het stadion begeleidt, gevolgd en zij sluiten iedere zijstraat af. De rookpluimen stijgen boven de mensenmassa uit en menig oorverdovende knal is te horen. In de buurt van het stadion komen de marsen samen en is iedereen in het blauw gekleed. Bij het stadion is het ook meteen tijd voor bier en Duits stadionvoer.

 

Groundhoptax

Aangekomen bij het stadion vinden we onze weg snel naar de tentjes waar bier en bratwürst wordt verkocht. Voor een paar euro zijn we voorzien van avondeten en genieten we van een broodje bratwürst. De broodjes zijn heerlijk. We lopen ondertussen naar de ingang van ons vak toe. Als een maat van mij besluit om zijn e-ticket om te gaan wisselen voor een hardcopy ticket word ik aangesproken door één van de ultras uit Magdeburg.

Intimiderend vraagt hij waar ik vandaan kom en wat ik kom doen. Op mijn beste Duits leg ik uit dat ik uit Nederland kom en vanavond voetbal kom kijken. Als hij het gevoel krijgt dat ik kom om te groundhoppen eist hij tien euro groundhoptax. Mijn maat komt er ook bij staan en al snel eist hij ook van hem tien euro. Ik geef hem z’n twintig euro en zeg nog tegen hem dat hij het maar aan spandoeken of vuurwerk uit moet gaan geven. Snel verdwijnt hij in de menigte om waarschijnlijk meteen bier te halen.

Even later vertel ik het verhaal op WhatsApp en krijg ik al snel te horen dat het in Duitsland niet raar is. De ene keer moet je geld lappen, een sjaal kopen, krijg je meteen een klap of word je het stadion uitgegooid. We zijn meteen alert en met een raar onderbuik gevoel zoeken we het vak op. In het stadion praten we er over na en beginnen er alleen maar om te lachen. Weer een ervaring rijker en wat te vertellen op een verjaardag.

Die erste Hälfte

De wedstrijd vandaag is tot en met het laatste ticket uitverkocht. En naast de vele supporters is er ook veel politie aanwezig in het stadion. Naast het uitvak zijn een aantal buffervakken gecreëerd. Het clublied wordt voor de laatste keer ingezet en de blauw witte vlaggen worden gezwaaid. Op de Nordtribüne komt een spandoek omhoog gerold en boven de tribune hangen grote vanen van de thuisploeg. Het spandoek is minutenlang zichtbaar en vele op de Nordtribüne missen de eerste minuten van de wedstrijd, waaronder de snelle 0-1 van Eintracht Frankfurt. Het zijn niet de enige supporters, want de ultras van Eintracht Frankfurt zijn nog niet in het stadion maar dat zal niet lang meer duren.

Als de wedstrijd vordert komen de ultras met veel bombarie binnen. Ze hangen direct hun doeken op, klimmen in de hekken en beginnen met uitdagen. Het deert ze niet dat 1. FC Magdeburg een strafschop krijgt, want zij lachen het laatst. De strafschop wordt gemist. Waar iedereen in het stadion gek wordt door de gemiste strafschop blijft iedereen uit volle borst meezingen. Dat Eintracht Frankfurt op slag voor rust de 0-2 maakt mag de pret niet drukken. Zelfs als de scheids fluit voor rust wordt er nog minuten doorgezongen. Wij zoeken een horecapunt op voor bier om even bij te komen.

Feuer frei!

Beide spelersgroepen komen het veld op en iedereen is klaar voor de tweede helft. Het gezang zweept aan en de scheidsrechter blaast op zijn fluit. Dan besluiten de ultras van Eintracht Frankfurt om een pyro show te geven. Het hele uitvak kleurt rood en de lichtkogels worden het stadion in geschoten. Ex-wereldkampioen Mario Götze moet bukken om geen brandwonden op te lopen. Die afgestoken lichtkogels kunnen rekenen op een fluitconcert van het thuispubliek. De hooligans van 1. FC Magdeburg reageren ook meteen. Dit keer niet door de sponsorboarding heen, maar buiten het stadion om. Ze vinden de ingang naar het buffervak op de Sudtribüne en staan meteen hun mannetje. Er volgt vandaag een tweede en korte clash tussen beide hooligans. De politie is ook snel te plaatsen en komt tussen beide groepen.

Zodra de rust op de Sudtribüne terug is begint de volgde pyro show, maar dan op de Nordtribüne. In minuut vijftig ziet het rood van de fakkels, gevolgd door blauwe rook en talloze flitsers. Het is niet iets wat een minuut duurt. De hele tweede helft is er continu vuurwerk te zien. Onafgebroken lopen er supporters met bivakmutsen de trap af om vuurwerk te halen en er komt geen einde aan. Dat Eintracht Frankfurt de 0-3 en 0-4 scoort deert niemand. De support is ongekend vandaag. Zelfs nu de wedstrijd is afgelopen, de spelers bedankt worden en iedereen naar binnen is staan ze hier nog met vuurwerk en uit volle borst te zingen.

Oost-Duitsland

We vinden onze weg naar de uitgang en mengen ons in de blauwe menigte. Niet alleen zijn alle supporters in het blauwe, maar de blauwe zwaai lichten zijn overal zichtbaar. Een blik in de lucht leert ons dat ook de helikopters nog steeds boven de stad vliegen. Iedereen stond vandaag op scherp en dat was niet onterecht. De wedstrijd was met vier goals niet saai, maar het hoogtepunt kwam meerdere keren van de tribunes. Wat dat betreft is 1. FC Magdeburg echt een aanrader.

Het verschil tussen West- en Oost-Duitsland is nog altijd zichtbaar. Waar we drie dagen in West-Duitsland vriendelijk zijn ontvangen en met veel mensen in gesprek raakte. Is dat in Oost-Duitsland het tegenovergestelde en zijn ze hier vooral terughoudend. Oost-Duitsland is voor mij zeker niet de laatste keer. Met clubs als BFC Dynamo en SG Dynamo Dresden en nog vele meer valt er nog genoeg te ontdekken.

Marti Meijers
Begonnen met groundhoppen in Dalymount Park waar het vuur is gaan branden voor nog meer avonturen. Voetballiefhebber in hart en nieren van Champions League tot aan 3e klasse zaterdag. Trotse eigenaar van een gebruikte Franse voetbal uit het jaar 1910.

Reageren is niet mogelijk.

0 %