GroundhoppingVoetbal in Duitsland

DFB-Pokal trip: Choreo en pyro in Offenbach am Main

De eerste wedstrijd dit weekend was een leuke om warm te worden. Met de alcohol nog voelbaar vertrekken we richting Offenbach am Main voor Kickers Offenbach – Fortuna Düsseldorf. Volgens de gemaakte vrienden van een avond eerder een stad die een stuk rauwer is. Naast wat shirtjes van Fortuna Düsseldorf is er op zaterdagmiddag nog niet veel te merken van een voetbalsfeer. Omdat Offenbach am Main naast het financiële hart van Duitsland ligt trekken we ’s middags Frankfurt in voor wat ijskoude versnaperingen.

Kickers Offenbach

Offenbacher FC Kickers 1901, kortweg Kickers Offenbach is opgericht op 27 mei 1901. De club sloot zich na haar oprichting direct aan bij Verband Süddeutscher Fußball-Vereine. Dit was een regionale voetbalbond in Zuid-Duitsland. Na een aantal promoties, degradaties en verschillende competities vanwege de Eerste- en Tweede Wereldoorlog belande Kickers Offenbach in de Oberliga Süd. In 1963 werd de Bundesliga opgericht. Kickers Offenbach kwalificeerde zich niet voor de Bundesliga waardoor de club in de Regionalliga Süd ging spelen. In 1968 slaagde de club uit Offenbach am Main erop om te promoveren, maar een seizoen later alweer te degraderen. In 1970 won Der OFC de DFB-Pokal waar deze wedstrijd bij wordt stil gestaan. Bij de winst hoorde ook kwalificatie aan de Europacup II. Helaas was Club Brugge met 2-3 te sterk over twee wedstrijden. De laatste jaren is Der OFC vooral actief in de Regionalliga Südwest.

De thuiswedstrijden worden gespeeld in het Sparda-Bank-Hessen-Stadion. In de volksmond Stadion am Bieberer Berg. Het stadion opende haar deuren in 2012 nadat het vorige stadion, Stadion am Bieberer Berg, gesloopt was en op dezelfde plek een nieuw stadion is gebouwd. In het nieuwe stadion kunnen 20.500 waarvan 10.000 staanplaatsen en 10.500 zitplaatsen. In het oude Stadion am Bieberer Berg konden 25.000 supporters. 18.500 daarvan konden er staan en 7.500 konden er zitten. Doordat het oude stadion niet meer voldeed aan de hedendaagse wens van supporters werd het stadion gesloopt. Op 18 juli 2012 werd de eerste wedstrijd gespeeld tegen Bayer 04 Leverkussen.

Fortuna Düsseldorf

In 1895 werd Turnverein Flingern 1895 opgericht met als doelstelling lichaamsoefening en beweging te stimuleren. In 1911 werd de voetbalclub Alemannia 1911 opgericht die anderhalf jaar later werd omgedoopt tot Fortuna 1911. In 1908 fuseerde deze voetbalclub met Düsseldorfer Fußballklub Spielverein tot Düsseldorfer Fußballklub Fortuna 1911. Deze fusieclub fuseerde in 1919 met eerder genoemde Turnverein Flingern 1895 tot Düsseldorfer Turn- und Sportverein Fortuna 1895.

Sinds 1971 is Fortuna Düsseldorf een vaste klant in de drie hoogste competities van Duitsland. In die jaren pakte de ploeg uit voormalig West-Duitsland ook twee keer de DFB-Pokal. Sinds 1997 zakte de ploeg steeds verder weg. Na twee seizoenen in de 2. Bundesliga zakte de ploeg nog verder weg. Helaas kon de club degradatie niet voorkomen waardoor Fortuna Düsseldorf een aantal seizoenen op het derde en zelfs vierde niveau speelden. De wederopstanding kwam in 2008 na een derde plek in de Regionalliga Nord. Na dat jaar promoveerde Fortuna twee seizoenen op rij. Sinds 2010 wisselt de club seizoenen af in de Bundesliga en 2. Bundesliga.

Het stadion, de Merkur Spiel-Arena is gebouwd in 2005 en is, zoals veel nieuwe stadions, een betonbak zonder ziel. Er is plaats voor 54.600 supporters waarvan bijna 10.000 staanplaatsen. Ook staat het stadion op de lijst als speelstad voor het Europees Kampioenschap 2024 in Duitsland.

Pre Match Drinking Session

Om nog wat van Frankfurt te zien drinken we daar onze PMDS. Met de trein vertrekken we naar het financiële hart van Duitsland. Onderweg naar een restaurant waar we meteen een bodem kunnen leggen komen we langs een groot euro symbool. Na wat research komen we er achter dat hier de Duitse beurs en de Deutsche Bundesbank gevestigd zijn. Wij lopen door naar de rivier de Main. Hier vinden we een tentje om wat te drinken. Door de alcohol van de dag er voor zijn mijn darmen nog steeds van streek. Het bier slaat bij mij in als een bom en het zal meteen de laatste zijn van die dag. Een paar uur voor de wedstrijd vertrekken we weer om de trein naar Offenbach am Main te halen.

Op het station komen we een supporter van Kickers Offenbach tegen waar we mee aan de praat raken. Dat hij niet vies is van een potje boksen blijkt wel uit zijn verhalen. Hij hoopt vandaag ook op wat klepperij al geeft hij het weinig kans. De trein raast door en al snel zijn we bij Offenbach Ost en moeten we de trein uit. Met onze vriend, vol verhalen, lopen we naar het stadion. Je gooit er een kwartje in en er komt een miljoen uit. Hij vertelt ons ook dat er vandaag een sfeeractie is die twee jaar geleden al gepland stond, maar door het virus van de gefrituurde vleermuis ging dit niet door. Aangekomen bij het stadion scheiden onze wegen.

Choreo en pyro

We weten zeker dat we bij het juiste stadion zijn. Op de zijkant staat in grote letters Stadion am Bieberer Berg. Een verwijzing naar hoe het stadion vroeger heette. Het stadion is vooral gemaakt van beton en er valt niet veel te zien buiten. We gaan daarom snel in de rij staan en dat is maar goed ook. De rij is lang en de aftrap komt steeds dichterbij. Na lang wachten zijn we eindelijk binnen. Daar staan ultras A4’tjes uit te delen met informatie over de sfeeractie. Er zal een groot spandoek op de lange zijde zijn met in het midden vlaggen. Omdat wij op de lange staantribune staan zullen we weinig zien van het geheel.

Zoals veel staantribunes staat ook deze al vroeg propvol. We lopen daarom maar iets door richting het uitvak. Het uitvak is vandaag goed gevuld met de fanatieke aanhang van Fortuna Düsseldorf. Als de spelers het veld betreden gaat het doek omhoog en verdwijnt ons zicht. Het doek gaat naar beneden en dat is het tijd voor de supporters van Fortuna Düsseldorf. Een aantal rookpotten en fakkels worden ontstoken en de kruiddampen ruiken weer ouderwets lekker. Al snel volgen de foto’s van de sfeeractie in de verschillende groepsapps. Over de gehele staantribune is het jaartal te zien toen de DFB Pokal naar Offenbach am Main werd gehaald. Daaronder een doek met de tekst: Mit 2:1 siegten die Offenbacher Kicker sim Niedersachsenstadion und brachten den Pokal von der Isar an den Main.

Hoop

Na wederom om een minuut stilte is het tijd voor de wedstrijd. De scheids blaast op zijn fluit en we kunnen beginnen. De eerste helft gaat gelijk op, maar Fortuna Düsseldorf krijgt de grootste kansen. Als de rust langzamerhand begint te naderen is het de club uit Düsseldorf die de bal voor het eerst tegen de touwen schiet. Het is 0-1 en dat is direct een dreun voor Kickers Offenbach. Gelukkig voor de thuisploeg is het al snel na dit doelpunt rust en dus kan plan B uit de kast voor de tweede helft.

Na rust volgen er meteen twee wissels bij de thuisploeg, maar zij kunnen het tij niet keren. Snel na deze wissels wordt het 0-2 en lijkt hoop langzaam plaats te maken voor teleurstelling. Maar dan is daar heel onverwachts Lemmer die de bal, die terug komt van de lat, binnen schiet! De twintig minuten daarna is het schiettent. Waar Kickers Offenbach de eerste helft drie doelpoging had kwamen er na rust nog zestien bij. Het doelpunt wil maar niet vallen en als dan Ginczek in acht minuten tijd twee doelpunten maakt en er 1-4 op de borden staat is het sprookje over. Het sprookje is over, maar trots zijn de supporters wel. Strijdend ten onder en daar worden de spelers voor toegezongen en bedankt.

Choreo Spende

Als de meeste Duitsers van de staantribune zijn is het voor ons ook tijd om te gaan. Achter een aantal Belgen lopen we het stadion uit, maar niet voordat we nog een currywürst naar binnen hebben gewerkt. Als we richting de uitgang lopen zie ik iets waar ik blij van word. De ultras staan te collecteren met collectebussen en grote containers om je beker, waar statiegeld op zit, in te leveren. Naast dat zij collecteren zijn andere supporters bezig om op de tribunes te zoeken naar bekers. Een goed initiatief wat ik beloon met wat euro’s in de collectebus.

Als we in het klein centrum van Offenbach am Main zijn zoeken we een restaurant op en kletsen we bij. Voor mij tijd om een voedzame maaltijd te eten en de alcohol van gisteren volledig te vergeten. Morgen staat er weer een kleine rit op het programma richting Kaiserslautern voor DFB-Pokal wedstrijd nummer drie deze trip.

Marti Meijers
Begonnen met groundhoppen in Dalymount Park waar het vuur is gaan branden voor nog meer avonturen. Voetballiefhebber in hart en nieren van Champions League tot aan 3e klasse zaterdag. Trotse eigenaar van een gebruikte Franse voetbal uit het jaar 1910.

Reageren is niet mogelijk.

0 %