GroundhoppingVoetbal in Duitsland

DFB-Pokal trip: Een stunt in de maak op de Betzenberg?

Na Siegen en Offenbach am Main vervolgen we onze weg naar Kaiserslautern. Deze stad is mede bekend van het wereldkampioenschap voetbal in 2006. In de eerste speelronde van de DFB-Pokal doen wij deze stad aan voor onze derde wedstrijd deze eerste ronde. Tot nu toe hebben we nog geen enkele stunt gezien, maar die hoop is er vandaag weer. 1. FC Kaiserslautern speelt thuis tegen sc Freiburg. De uitploeg was vorig seizoen nog bekerfinalist, maar helaas werd de finale gewonnen door het door iedereen gehate RB Leipzig.

1. FC Kaiserslautern

De club is opgericht op 28 mei 1929 door een fusie tussen FV 1900 Kaiserslautern en SV Phönix 1910. Die roten Teufel zijn één van de mede oprichters van de Bundesliga. Van 1963 tot en met 1996 speelde ze onafgebroken in de hoogste competitie in Duitsland. In die periode zijn ze vier keer landskampioen geworden, wonnen ze tweemaal de DFB-Pokal en één keer de Duitse supercup. Europees gezien bereikte de club één keer de kwartfinale van de Champions League en twee keer de halve finale van de UEFA Cup. In 2018 degradeerde de club voor het eerst naar de 3. Liga. Twee jaar later vroeg de club faillissement aan, maar had het gelukkig geen sportieve gevolgen.

De club speelt in het in 1920 geopende Fritz-Walter-Stadion. Het stadion is vernoemd naar Fritz Walter. Hij was aanvoerder van de nationale ploeg van West-Duitsland die in 1954 wereldkampioen werd. In 2006 werden in dit stadion ook vijf wedstrijden voor het WK voetbal gespeeld. De laatste wedstrijd die tijdens dat toernooi gespeeld werd op de Betzenberg was Italië – Australië. Het stadion ligt op de gelijknamige berg en dat is te voelen in de benen. Dat klimmetje maken op een wedstrijddag bijna 50.000 supporters. Deze wedstrijd zit het helaas niet helemaal vol, maar het stadion ziet er uitstekend uit.

SC Freiburg

Als ik aan sc Freiburg denk dan zie ik Van Hooijdonk een vrije trap van dertig meter in de verre hoek krullen. Het iconisch commentaar van Evert ten Napel staat sinds het zien van die videoband voor altijd in mijn geheugen gegrift: ‘’Als een granaat gaat ie erin. 18 karaat. Werkelijk schitterend. Een 10.’’

De club is in 1912 ontstaan door de fusie van SV 04 Freiburg en FC Union Freiburg. Echter is de club niet altijd de grootste geweest van Freiburg. Dat is het pas sinds het verval van rivaal Freiburger FC in de jaren tachtig. In die jaren speelde sc Freiburg alleen maar op het tweede niveau. De succesjaren volgde daarna. Vooral in 1995 en 2001 ging het goed met de club en speelde het Europees voetbal. De laatste jaren eindigt de club vooral in de middenmoot. Soms behaalt de club Europees voetbal zoals in 2013, 2017 en 2022. Het laatst genoemde jaar was ook het jaar dat er weer eens een prijs gepakt kon worden. Helaas werd deze finale dus verloren van RB Leipzig. In de prijzenkast is nog plek genoeg. Naast vier kampioenschappen van de 2. Bundesliga is er verder niets te vinden.

Sculpturen

We vertrekken vanuit Offenbach am Main naar Kaiserslautern. De reis is niet lang en binnen anderhalf uur zetten we al voet in Kaiserslautern. Het hotel ligt op vijf minuten afstand van het stadion. Dat betekend tijd genoeg voor een goede pre match drinking session. Omdat de wedstrijd al vroeg in de middag is, is het al gezellig druk op straat. De auto wordt geparkeerd, ticket uit de auto gehaald en meteen wordt een winkeltje opgezocht voor bier.

Met de zon op onze bol en bier in de hand is het prima vertoeven. Op verschillende plekken rondom het stadion is te zien dat het stadion gebruikt werd tijdens het WK. Zo is naast ons hotel een grasveld te vinden met allerlei spelers. Iedere speler heeft een tenue aan van het land wat gespeeld heeft in Kaiserslautern. In totaal staan er tien spelers op dit grasveld. Als we verder lopen richting het stadion komen we bij een rotonde. Op deze rotonde staan wederom voetballers. Dit keer is het een elftal genaamd de Elf Freunde Kreisel. Volgens één van de supporters herinnert dit kunstwerk iedereen aan de lange voetbaltraditie van de club.

Vanaf de rotonde lopen we de Betzenberg op. Het is een aardig klim wat de hartslag sneller laat kloppen. De wegen omhoog zouden bij de Tour du France een vierde categorie zijn. Nadat we de laatste trap beklommen hebben komen we aan bij het stadion. De zweetdruppels staan op ons voorhoofd als we zien dat we bij het uitvak staan. Het stikt hier uiteraard van de uitsupporters. We lopen tegen de richting in naar de andere kant van het stadion. Het zijn alleen maar sc Freiburg supporters die we vooralsnog tegenkomen. Stuk voor stuk zijn ze vriendelijk en doen ze geen vlieg kwaad. Als we rechtsaf slaan en de enorme rij aan politiebussen achter ons laten mengen we ons tussen de Kaiserslautern supporters.

Zwei bier bitte

De ingang vinden we snel en dan is de weg naar het koude bier kort. Bij het eerste tappunt worden twee halve liters gekocht en lopen we naar de west kurve. Daar waar het fanatieke publiek zit is het gezellig druk. Ook hier zijn supporters bezig met de voor ons bekende choreospende. De portemonnee wordt getrokken en het typische gierige van een Hollander laten we even achter ons.

We staan even later buiten in de zon vertoeven. Via een pad die naar de lange zijde gaat hebben we prachtig uitzicht over de stad. Even genieten we daar van het uitzicht als we aangesproken worden. Een oude typische Duitse voetbalsupporter spreekt ons aan. Gekleed in een spijkerjas met logo’s erop genaaid en we hebben meteen een klik. Hij vertelt over de rijke historie van 1. FC Kaiserslautern en wat hij allemaal heeft meegemaakt. Er komen prachtige anekdotes uit en we staan aandachtig te luisteren. Omdat de man zijn beker bier op heeft en graag weer een nieuwe wil scheiden onze wegen. De wedstrijd wacht niet, dus we gaan naar het vak toe.

Hoop

Weken van tevoren hebben we twee kaarten gekocht op de lange zijde. Doordat de west kurve al uitverkocht was bleven er weinig opties over. De weg omhoog naar het stadion was voor ons nog niet genoeg. Ook in het stadion moeten er veel traptreden worden beklommen. Uiteindelijk komen we op grote hoogte ons vak op. Het uitzicht over het stadion is grandioos. Links van ons de uitverkochte staantribune, tegen over ons de prachtige Norbert-Thines-Tribüne en rechts het uitvak. Het stadion zit nagenoeg vol voor deze eerste ronde wedstrijd in de DFB Pokal. In het stadion hangt een goede sfeer en het You’ll never walk alone galmt door het stadion. De spelers komen het veld op en wij hopen voor de derde keer op rij op een stunt.

Vanaf het begin is de thuisploeg de betere ploeg. Het levert kansen op, maar het eerste doelpunt van vandaag valt niet uit een honderd procent kans. Op veertig meter van het doel krijgt Ritter de bal en schiet zonder twijfel de bal op doel. Omdat Flekken te ver uit zijn doel stond vliegt de bal over de keeper heen in het doel. Louis van Gaal heb je dit gezien? De thuisploeg blijft ook na dit doelpunt goed voetballen, maar kan tot de rust niet meer tot een doelpunt komen. Met een 1-0 voorsprong gaan we rusten.

In de rust vertrekken we naar de west kurve. Hier vinden we al snel een plek op de staantribune om daar de tweede helft te kijken. We hopen nog steeds op een stunt van 1. FC Kaiserslautern en daar heeft het op basis van de eerste helft alle schijn van. Naar mate de tweede helft vordert lijkt het daar ook steeds meer van weg te hebben. Maar dan is daar tóch het doelpunt van sc Freiburg waarvan niemand wilde dat hij viel. Van dichtbij schiet Sallai raak waardoor we gaan verlengen.

Teleurstelling

De verlenging begint en de 1-1 sijpelt nog door bij de thuisploeg. sc Freiburg is de baas op het veld sinds de gelijkmaker. Toch volgen er geen grote kansen in de eerste helft van de verlenging dus blijft de hoop op een stunt nog altijd levend. In de tweede helft van de verlenging begint 1. FC Kaiserslautern goed. Kansjes volgen, maar het is sc Freiburg die het doelpunt weet te maken. Oude bekende van de Eredivisie, Ritsu Doan schiet de 1-2 tegen de touwen. Hij schiet een vrije trap direct in de haak waardoor de thuisploeg aan de bak moet. In de tien minuten die nog volgen probeert de thuisploeg alles om strafschoppen uit het vuur te slepen. Het mag niet baten en zo wint de bekerfinalist van vorig seizoen een zwaar bevochte wedstrijd.

Na de wedstrijd wordt de ploeg bedankt voor de geleverde strijd. De bekers die op de grond liggen worden ook hier opgeruimd door het publiek voor het statiegeld. Veel supporters drinken nog rustig hun bier op voordat ze vertrekken. Dat doen wij ook en langzamerhand zien we het stadion leeglopen. Voor ons maken de fanatieke supporters nog een foto met een spandoek. Nu het stadion leeg loopt zien we steeds meer supporters in typische Duitse kledij. Spijkerjack, na spijkerjack komt voorbij. Het is een mooi staaltje voetbalcultuur. Wij sluiten onze derde dag in Duitsland ook op zijn Duits af. Met een halve liter bier en wat Duits voer komt er een einde aan Kaiserslautern. We pakken de nodige nachtrust voor een lange rit naar Oost-Duitsland. Daar staat op een maandagavond de kers op de taart te wachten.

Marti Meijers
Begonnen met groundhoppen in Dalymount Park waar het vuur is gaan branden voor nog meer avonturen. Voetballiefhebber in hart en nieren van Champions League tot aan 3e klasse zaterdag. Trotse eigenaar van een gebruikte Franse voetbal uit het jaar 1910.

Reageren is niet mogelijk.

0 %