Voetbal in België

Den Bosch – Oss: Stadionfik, partybus en pyro

Ieder seizoen is het weer een heerlijk hoogtepunt in de Eerste Divisie. De derby tussen FC Den Bosch en TOP Oss. Vorig jaar waren wij aanwezig bij zowel de heenwedstrijd als de terugwedstrijd. Dat leverde beide keren geweldige beelden op. Ook ditmaal was de Brabantse ruzie weer goed voor heel wat spektakel voorafgaand en tijdens de wedstrijd. Van een video met brand in het stadion van Oss tot ludieke doeken gericht op een incident met een partybus. 

Een week voor de derby duikt er al een video op op Instagram van het Frans Heesenstadion in Oss waar flinke rook vanaf komt. De beschrijving wijst met de vinger naar Den Bosch en beweert dat er meerdere sfeerdoeken van Oss afgefikt zijn. In de comments wordt dus ook door tieners uit DB de loftrompet gestoken en de actie “opgeëist”. De spanningen staan dus gelijk op scherp tussen de rivalen.

Navraag bij Oss leert echter dat er geen spullen verloren zijn gegaan bij deze brand, de doeken worden namelijk niet aan die zijde bewaard. Vanuit Den Bosch zijde wordt ook ontkend dat de brand door supporters is aangestoken. Zij vermoeden dat dit gewoon is aangestoken door wat hangjeugd uit Oss zelf. Aangezien het op een dinsdagmiddag gebeurd is en er verder geen spullen getroffen zijn, lijkt dit realistischer. Zeer waarschijnlijk dus een stukje overdrijving van sensatiebeluste hooliganaccounts, maar het zet de verhoudingen wel extra op scherp.

Eerdere confrontatie

Tijdens de wedstrijd zelf laat Den Bosch meerdere doeken zien die gericht zijn tegen de aanhang van Oss. Zo zijn: “Oss wint 100m sprint” en “ze kwamen, ze zagen, ze renden” te lezen op de tribune. Dit gaat over een incident eerder in het seizoen. Volgens Den Bosch is Oss met een volle partybus naar de Noord-Brabantse hoofdstad gereisd om een café aan te vallen. Vervolgens zijn zij op de loop gegaan voor 12 supporters van Den Bosch.

Vanuit Oss-zijde wordt gezegd dat de aantallen ongeveer 25 van TOP tegen 15 man van Den Bosch was en dat Den Bosch met houten balken en pijpen voor de kroeg stond. Hoewel TOP op een gegeven moment wel achteruit heeft moeten gaan, wordt ontkend dat de supporters gevlucht zijn. De waarheid zal, zoals altijd bij dit soort verhalen, ergens in het midden liggen. Maar het zijn dingen als dit die een derby haar felheid op de tribune’s geeft.

Den Bosch vs Oss

Op sportief vlak bleek de derby helaas erg eenzijdig. De thuisploeg walste met 4-0 over de bezoekers heen. Een hele pijnlijke derbynederlaag voor de Ossenaren, die er dus op gebrand zullen zijn om in de return revanche te nemen. Tot die tijd zal er naast het veld nog genoeg gebeuren en wij kijken dus ook al uit naar de volgende derby!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %