Voetbal in Tsjechië

De voetbalstad: Praag

In “De Voetbalstad” nemen we iedere keer een andere stad onder de loep. Welke rol speelt de stad in de voetbalgeschiedenis van haar land? Welke clubs domineren het voetballandschap van de stad? En wat is dé derby van de stad? Deze keer duiken we in de voetbalcultuur van de hoofdstad van Tsjechië: Praag!

De stad Praag is geliefd onder de toeristen. Zo is het een veel gekozen bestemming voor mannen die een vrijgezellenfeest hebben, stelletjes en grote groepen Aziaten. Voor een weekendje voetbal heeft de stad ook genoeg te bieden, want elk weekend spelen er meerdere clubs thuis!

Bohemians

De Kangoeroes spelen in een van de leukere stadions van de stad. Net als Viktoria Zizkov ligt het midden in een woonwijk en zie je achter de tribunes de huizen staan. De hoofdtribune ligt dicht op het veld en de tribune achter het doel, waar de fanatieke supporters plaatsnemen, is deels een staantribune. Voor de successen hoef je niet naar het Ďolíček, maar voor een authentieke sfeer wel.

Dat de supporters veel voor de club over hebben, bleek in 2005. Ze wisten een hoop geld in te zamelen en in samenwerking met een sponsor redden ze de club van de ondergang. Enkele jaren ging Bohemians alsnog failliet, maar kon het een licentie overnemen van een andere club, waardoor ze in de tweede divisie konden spelen.

De laatste jaren zien we Bohemians vooral terug in de hoogste divisie. De prestaties zijn niet altijd van grote klasse; het team bevindt zich vaak in het rechterrijtje.

Dukla Praag

Vroeger was Dukla Praag een sterke club in de Tsjecho-Slowaakse competitie. Op hun palmares staan elf nationale titels. De club die al die successen haalde, bestaat eigenlijk niet meer. Nadat Tsjechië en Slowakije onafhankelijk van elkaar verder gingen, viel Dukla Praag, de club van het leger, uiteen. De club voegde zich samen met FK Pribram en speelde nog een jaar in Praag voordat het naar Pribram verhuisde. Een bijzonder verhaal: zie je het al voor je dat je club verhuist en in andere kleuren gaat spelen? Dukla Praag verloor haar kleuren en speelstad.

Jarenlang was Dukla Praag verleden tijd, totdat een lokaal team de kleuren overnam en in het stadion ging spelen. Ze namen in 2006 de rechten over van een andere club in de Tsjechische tweede divisie. In 2011 keerde Dukla weer terug op het hoogste niveau. Acht jaar later degradeerden ze.

Je vindt je zo’n duizend supporters op de tribunes van Stadion Juliska. Mocht je een derby bezoeken waarin Dukla thuis speelt, dan zal je voornamelijk uitsupporters in het thuispubliek zien.

Slavia Praag

In de jaren 30 en 40 won Slavia veel titels in de nationale competitie van Tsjecho-Slowakije. Momenteel is Slavia Praag de sterkste club van de stad. Recentelijk kwam het team nog uit in de Champions League en kwamen ze ver in de Conference League. Zowel in de poule- als in de knock-outfase was Feyenoord te sterk.

De Eden Arena van Slavia ligt wat verder buiten de stad en is verreweg het modernste stadion van de stad. De finale van de Conference League in 2023 tussen West Ham en Fiorentina vond hier plaats.

Sparta Praag

Sparta Praag is de succesvolste club van Praag en van het land. Sparta’s Generali Arena bevindt zich ten noorden van de stad en is gemakkelijk te bereiken met de tram of bus. Vanaf de oude stad zou je het zelfs kunnen lopen.

Het stadion is meer dan 100 jaar geleden gebouwd en meerdere keren gerenoveerd. Veel tribunes hebben geen dak en sommige hoeken verschillen van de rest, dus het heeft haar eigen karakter. Als je ticket is gescand, kom je op een soort van groot open terras uit waar de supporters voor, tijdens en na de wedstrijd een biertje drinken. Check ook eens dit verslag van Sparta Praag tegen Banik Ostrava.

Europees is Sparta Praag een paar keer te gast geweest in Nederland. Wij gingen in gesprek met supporters van PEC Zwolle over hun trip naar Tsjechië in 2014. De Tsjechen waren toen te sterk voor de Zwollenaren.

De grootste derby van Praag

De meest beladen wedstrijd van de stad is uiteraard die tussen de twee grootste teams: Sparta tegen Slavia. Logisch, want deze teams wisselen elkaar regelmatig af als kampioen. Er zijn veel jaren geweest dat Sparta kampioen werd en Slavia tweede, of andersom. Op In De Hekken schreven we eerder een artikel over het bezoek aan de derby.

Viktoria Zizkov

Viktoria Zizkov speelt al jaren redelijk anoniem op een lager niveau. Toch is Viktoria Zizkov bekend onder de liefhebbers van voetbalcultuur. Ooit schreef Ivar Scheers, een schrijver die twee jaar in Praag heeft gewoond, dit in zijn boek: “Viktoria Zizkov uit Praag is een grillige arbeidersclub, die niet teert op succes en prijzen, maar op lokale trots en vechtlust van zijn spelers, ver weg van het grote geld, de commercials en de Instagram-wereld van het moderne voetbal.”

Regelmatig speelt Zizkov thuis om 10:15. Dit weerhoudt de supporters er niet van om bier en worst te kopen in het stadion. Niet ver verwijderd van het hoofdstation vind je het Viktoriastadion. Het is mooi gelegen tussen de hoge gebouwen, vooral achter de lange zijde is de omgeving dit goed zichtbaar. Achter de goal staat een onoverdekte tribune die wij in Nederland zouden omschrijven als noodtribune. Ondanks de matige prestaties kent Viktoria Zizkov een trouwe harde kern die elke wedstrijd weer op de tribunes te vinden zijn.

De combinatie van de charme van het stadion, de toegankelijkheid van de club en de fanatieke support maakt Viktoria Zizkov de moeite waard. We schreven eens dit artikel over de club.

Strahovstadion

Het Strahovstadion is een gigantisch complex in het westen van de stad. Sparta Praag werkt hier haar trainingen af en het vrouwenteam speelt hier haar wedstrijden. Voor de echte stadionliefhebber is het de moeite waard, aangezien het met de vele velden en tribunes een uniek bouwwerk is.

Men zegt dat er 250.000 man in kan, van wie er 56.000 kunnen zitten. In de praktijk is dit aantal nooit gehaald, al waren er wel ooit 127.000 mensen aanwezig bij een concert van de Rolling Stones in 1990. Er waren plannen om het stadion te vernieuwen in het geval dat Tsjechië de Olympische Spelen van 2016 zou organiseren, maar dit vond geen doorgang.

Stadion Evžena Rošického

Pal naast het Strahovstadion vind je Stadion Evžena Rošického, een oud stadion dat voor meerdere sporten is gebruikt. Slavia Praag speelde acht jaar lang (tot 2008) in dit stadion en ook andere clubs uit de stad hebben hier (tijdelijk) onderdak gevonden. Momenteel speelt het B-team van Sparta Praag hier haar thuiswedstrijden.

Meteor Praag

We kwamen in contact met Martin, een Nederlander van Tsjechische afkomst die vaak in Praag te vinden is. Hoe zijn bezoek aan Meteor was? Liefde op het eerste gezicht!

‘’Het contrast kon nauwelijks groter. Halverwege de tweede helft maakt de speaker bekend dat er 123 betalende toeschouwers zijn afgekomen op de wedstrijd van FK Meteor Praha VIII tegen FK Olympie Brezova, een wedstrijd gespeeld op het vierde Tsjechische niveau. Amper twaalf uur eerder waren we in een kolkend Eden Stadion (officieel: Sinobo Stadium) getuige van de return uit de kwartfinale inde Conference League tussen Slavia Praag en Feyenoord. De Slavia-fans zongen 90 minuten lang de longen uit hun lijf, maar het mocht niet baten. De kwartfinale was voor de derde keer in vijf jaar het Europese eindstation voor de ‘aan elkaar genaaiden’, zoals de bijnaam van Slavia luidt.

Met kleine oogjes waren we op deze Goede Vrijdag – een officiële feestdag in Tsjechië – op tramlijn 3 gestapt. Een ritje van een kwartier brengt ons vanuit het centrum naar de noordelijk gelegen wijk Liben. We stappen uit bij een kasteeltje, maar dat laten we letterlijk links liggen. Ons doel deze ochtend – de aftrap is om 10:15 – is het ‘Sportovni areal Liben’, de thuishaven van Meteor. Nadat we bij een vriendelijke dame op leeftijd onze kaartjes hebben gekocht, werpen we een eerste blik op het stadion. Het is liefde op het eerste gezicht!

Een prachtige, houten tribune langs één lange zijde van het veld, aan de andere kant een wal van gras, waar je genietend van het zonnetje de wedstrijd kan volgen. In de verte zien we een oude fabrieksschoorsteen, een passende achtergrond voor een club uit een voormalige industriewijk. Hoogtepunt van het stadion is het oude scorebord, dat helaas geen dienst meer doet. De wijzer die de tijd aangeeft, is verdwenen en de tussenstand is voor altijd 2-2. De wedstrijd die wij deze morgen voorgeschoteld levert ook geen winnaar op. Meteor en Olympia delen de punten (1-1). Beide ploegen kunnen daar prima mee leven en ook de 123 aanwezigen gaan tevreden naar huis. Ruim op tijd voor de paasbrunch!’’

En nog veel meer..

Verder zijn er in de lagere competities nog clubs als Loko Vltavín en Vysehrad. Voor de liefhebbers van écht laag competitievoetbal zijn er nog zat kelderklasseteams te bezoeken. Wie een weekend naar Praag boekt, is verzekerd van een paar dagen gevuld met wedstrijdbezoeken!

Lees ook ‘De Voetbalstad..’

Sevilla  – ThessalonikiMannheimBratislava – Sofia – Krakau – Bilbao

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %