Voetbal in Tsjechië

Op pad in Praag: Sparta Praag – Banik Ostrava

Dit eerste weekend van april is de keuze voor een mooie pot voetbal in Europa groot. In Duitsland zijn sinds 20 maart de corona-regels versoepeld en is dit dus het eerste weekend dat er weer voor volle tribunes gespeeld wordt. Verder staat de Zürich derby op het programma en wordt er een mooi potje gespeeld in Frankrijk tussen Saint Etienne en Olympique Marseille. Maar in plaats van naar een van deze clubs te gaan besluiten we dat dit weekend Praag onze bestemming gaat worden.

Praag wordt door veel mensen gezien als een van de mooiste steden van Europa. Dit heeft de stad voornamelijk te danken aan het feit dat weinig bezienswaardigheden zijn vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. Onder toeristen doet vooral het oude centrum het goed. Met name het Oudestadsplein, met het astronomisch uurwerk is een veelgeliefde trekpleister. Verderop ligt het Wenceslausplein waar in 1989 de fluwelen revolutie plaatsvond wat het einde betekende van het communisme in Tsjechoslowakije. Maar bovenal is de Karelsbrug met op de achtergrond ‘Mala Strana’ een plaatje die het in alle reisaffiches zeer goed doet. De eerste avond in Praag nemen ook wij een kijkje bij al deze plekken en sluiten we af bij een van de vele nachtclubs die Praag rijk is.

Stadions in Praag

Naast het cultuur-historisch fijnproeven van Praag komen we toch voornamelijk voor het voetbal naar de stad. Op ons lijstje staan een aantal stadions die we dit weekend graag willen bezoeken. Voornamelijk het een na grootste stadion ter wereld, het Strahovstadion staat hoog op ons lijstje. Maar ook het stadion van Bohemians 1905 willen we graag bezoeken. Maar uiteindelijk zijn we hier voor de wedstrijd van Sparta Praag tegen Banik Ostrava.

Sparta Praag historie

Sparta Praag opgericht in 1893 is de succesvolste club van Tsjechië. Met in totaal 36 kampioenschappen en 21 bekerwinsten. Dit heeft de club onder meer te danken aan Václav Ježek die in de jaren 60 een team bouwde om Andrej Kvašňák heen en daarmee zorgde voor meerdere titels. Na deze periode vertrok Jezek richting Nederland om hier trainer te zijn van ADO Den Haag waarmee hij 3e werd in de eredivisie. In een latere periode werd hij trainer bij Feyenoord waarmee hij de KNVB-beker wist te winnen. Na deze tussenperiode keerde hij terug bij Sparta Praag. In de jaren die volgden domineerde Sparta het Tsjechische voetbal met maar liefst 5 kampioenschappen in de jaren 80.

De laatste jaren gaat het minder met de successen van Sparta. Het laatste kampioenschap dateert alweer uit 2010. In de jaren daarna waren elk jaar zowel Slavia Praag en/of Viktoria Pilsen te sterk. Op dit moment is Sparta Praag nog steeds in de race voor het kampioenschap, zal het ze dit jaar eindelijk lukken het kampioenschap binnen te halen?

Corteo Banik Ostrava

Via de social mediakanalen van de Ultras van Banik ostrava lezen we dat ze rond 16:30 met de trein in Praag zullen aankomen. Zelf besluiten we rond 17:00 bij het stadion te zijn om te kijken of hier nog wat te beleven valt.

Als we de tram uitstappen bij het Generali stadion ofwel het stadion van Sparta Praag zien we dat er al een grote politiemacht op de been is. Verderop in de straat zien we dat de politie al meerdere wegen heeft afgesloten. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de Ostrava supporters elk moment aankomen. Als we het van wat dichterbij gaan bekijken zien we de aankomst van Ostrava bij het tramstation en onder grote politiebegeleiding lopen ze naar het stadion. Naast de supporters van Ostrava zijn ook hun vrienden van GKS Katowice en Sparatk Trnava aanwezig. Dit belooft een vurige middag te worden.

Sparta Praag – Banik Ostrava

Zo’n 1,5 uur voor de wedstrijd begint het rondom het stadion al behoorlijk druk te worden. Bij de fanshop staat een lange rij en ook bij de lokale verkopers van sjaaltjes en stickers is het een grote drukte. Het stadion met een capaciteit van 19000 is vandaag dan ook bijna helemaal uitverkocht. Ook wij besluiten op tijd naar binnen te gaan om nog wat alcoholische en lokale gerechten te nuttigen.

Wedstrijd

Om 19:00 wordt er afgetrapt in de Generali Arena. Sparta Praag begint goed aan de wedstrijd maar het is Banik dat al binnen 8 minuten de 0-1 maakt. Het uitvak viert groot feest en spontaan wordt er al een strobo afgestoken. Helaas voor Banik blijft de voorsprong niet lang staan: Sparta komt in de 15e minuut al op gelijke hoogte te staan en nog geen paar minuten later zijn we getuige van de eerste tifo van de dag. Ook is hierbij al wat vuurwerk te zien, maar nog zeker niet de hoeveelheden die we verwachtten. Vlak voor rust weet Sparta op voorsprong te komen wat gezien het wedstrijdbeeld niet onterecht is.

Na de rust zijn ze in het uitvak al bezig zijn met het voorbereiden van een tifo. Overal worden zwarte doeken geplaatst en een klein zwart doekje gaat over een groepje supporters heen. Wij voelen nu zo langzaam al aan wat hier gaat komen. Na enkele minuten wordt er een groter doek uitgerold over het gehele vak en staan aan de zijkanten meerdere jongens met balaclava op en zoals verwacht wordt naast het doek de nodige pyro afgestoken. Wat blijft het toch fantastisch om zo’n show te aanschouwen.

 

Maar als de rook uit het uitvak nog niet is opgetrokken zien we ook dat bij de thuis-supporters een klein zwart doekje over een de fans gaat. Zullen zij ook nog met een actie komen? Het antwoord is natuurlijk JA! Op de eerste rijen komt de rook van de rode rookbommen langzaam omhoog en uit het niets ontbranden ineens tientallen fakkels. Daartussen worden ook nog romeinse kaarsen afgestoken die het spektakel compleet maken.

Wat betreft de wedstrijd heeft Sparta genoeg kansen om deze wedstrijd in het slot te gooien, maar het lukt ze niet om de wedstrijd definitief te beslissen. Uiteindelijk wordt er gewonnen met 2-1. Alleen zullen wij het voornamelijk hebben over de gebeurtenissen op de tribune!

 

W
Liefhebber van alles wat met voetbalcultuur te maken heeft. Ik reis het liefst heel Europa door op zoek naar de dikste wedstrijden en alles wat daar bij komt kijken!

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %