Ingezonden

De spanning rond de degradatiezone

Het Nederlandse voetbal in de Eredivisie als de hoogste competitie is opgebouwd middels een degradatiesysteem. Dit wil zeggen dat de ploegen die aan het einde van een seizoen onderaan staan, kunnen degraderen naar de Eerste Divisie. Tegelijkertijd kunnen uit die divisie weer ploegen een stap omhoog zetten naar de Eredivisie en zo heeft elke ploeg in Nederland in theorie de mogelijkheid het absolute topvoetbal te bereiken.

Jaar in jaar uit is het een spannende aangelegenheid voor de ploegen in de onderste regionen van de Nederlandse competitie. Iedereen wil zich natuurlijk handhaven in de Eredivisie. Enerzijds omdat het prestigieus én het hoogste niveau is, anderzijds omdat hier simpelweg het meeste geld te verdienen valt. Voor ploegen als Ajax, Feyenoord, PSV en AZ is het nauwelijks iets om zich druk over te maken, zij voetballen immers toch op topniveau. Voor andere ploegen gaat dat minder op.

De huidige stand van zaken

De Nederlandse competitie is officieel afgelopen en Ajax heeft zichzelf tot landskampioen weten te kronen. Onlangs werden de laatste wedstrijden gespeeld en voor verschillende ploegen onderaan de Eredivisie was het een spannende situatie, want zouden zij degraderen of wisten ze toch hun plek voor het komende jaar veilig te stellen? Laten we daar eens nader naar gaan kijken.

Een van de ploegen die lang in de degradatiezone verkeerde was Sparta Rotterdam, maar zij hebben door recente prestaties hun toekomst in de Eredivisie uiteindelijk vast weten te stellen. Zo eindigden ze als veertiende in de competitie. Fortuna Sittard zat in hetzelfde schuitje, maar na winst op Twente begin mei begonnen er mogelijkheden te ontstaan. Door een verliespartij tegen Vitesse, kwam het echter op de allerlaatste wedstrijd tegen NEC aan, die ze met 1-0 wisten te winnen.

Fortuna Sittard is na Sparta Rotterdam geëindigd en staat vijftiende. Dit wil zeggen dat ze veilig zijn voor lijfsbehoud in de Eredivisie. Het komt dus op de laatste drie ploegen neer, die daar nog onder staan en dat zijn op volgorde: Heracles, Willem II en PEC Zwolle. De laatste twee degraderen direct naar de Eerste Divisie, waardoor we dus afscheid zullen nemen van de ploegen uit Tilburg en Zwolle.

Play-offs komen eraan

Heracles heeft nog een kans, die ploeg staat namelijk zestiende en dat geeft recht op de play-offs, die gespeeld zullen worden tegen de ploegen uit de Eerste Divisie. Vanuit die divisie promoveren automatisch de twee beste ploegen en dat zijn FC Emmen en FC Volendam. De ploegen die daaronder staan zullen dus play-offs moeten spelen om de laatste plek in de Eredivisie.

Zodoende duurt het seizoen van Heracles nog wat langer, want zij moeten meerdere wedstrijden tegen Excelsior spelen en nadien tegen de andere winnaar in de play-offs, wat FC Eindhoven of ADO Den Haag kan zijn. Al die ploegen azen weer op een plekje in de Eredivisie, dus Heracles heeft nog een flinke kluif aan de komende partijen.

Speelschema tot eind mei

De komende dagen wordt er volop gespeeld, dus het zal een uitputtingsslag worden voor Heracles na een al intensief seizoen. Het mooie van dit alles is natuurlijk dat de spanning nog even voortduurt, zeker als het jouw favoriete ploeg is. Om daar een mooi slaatje uit te slaan, kun je inzetten op weddenschappen. Daarvoor zoek je natuurlijk naar de Nederlandse beste bookmakers, waarbij we je adviseren om goed naar de odds te kijken.

Heracles komt natuurlijk van een hoog niveau, maar staan ze daarmee boven de ploegen uit de Eerste Divisie? Dat is natuurlijk de vraag. Het gaat om het samenspel, de tegenstander en natuurlijk de drive om de plek in de Eredivisie te handhaven. Wat het in deze net wat lastiger maakt, is dat Heracles geruime tijd niet tegen de andere genoemde ploegen heeft gespeeld. Dit omdat ze natuurlijk een niveau hoger zaten.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd in bekercompetities, maar het verschil tussen de ploegen duiden ligt net wat lastiger want er is minder recente historische data beschikbaar. Dat neemt niet weg dat juist de play-offs een genot zijn om te kijken, want afgezien van finales is er nergens anders een hoge mate van spanning te vinden. Kortom, geniet ervan, maar weet wel dat je bij het inzetten goed moet opletten waar je op wed. Tip: laat je niet puur door emoties leiden!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %