Op 12 augustus 1896 wordt in Tilburg de voetbalclub Tilburgia opgericht, tegenwoordig ook wel bekend als Willem II. De tricolores mochten dus in augustus afgelopen jaar 125 kaarsjes uitblazen. Vanwege corona was er geen mogelijkheid tot een massaal feest en dus werd besloten de viering te verplaatsen naar het einde van het seizoen. Op dat moment niet wetende dat de club tegen die tijd in een hevige degradatiestrijd zou zijn beland. Dankzij de slechte resultaten wilde de club het feest eigenlijk afzeggen, maar dat lieten de supporters natuurlijk niet gebeuren. Je wordt maar eenmaal 125 jaar oud en dat moet gevierd worden, wat de sportieve resultaten ook mogen zijn!

Nee, zoals vooraf gepland gaat het allesbehalve. Na de overwinning op PSV eind september klom Willem II naar de 2e plek met 16 punten uit 7 wedstrijden. Niks lijkt een mooi seizoen nog in de weg te staan. Prima aanleiding voor een feestje aan het einde van het seizoen. Toch wijst de realiteit anders uit. De Kruikenzeikers storten compleet in elkaar en degradatie komt met de wedstrijd dichterbij. Met nog drie wedstrijden staat de club op de laatste plaats. De wedstrijd van vanavond tegen Heracles Almelo móet gewonnen worden. Daarnaast staat de dag nog in het teken van het 125-jarig jubileum. Alle ingrediënten dus voor een heerlijk avondje voetbal in Tilburg.

Tilburg op zijn kop

De dag begint al vroeg voor de supporters van Willem II. De gasten van Tilburg Tifosi, gezamenlijk met de vrienden van Antwerp Dynamite, beginnen al vroeg in de ochtend met de voorbereidingen voor de sfeeractie van vanavond. Daarna is het rond een uur of 5 voor alle supporters verzamelen in het centrum van Tilburg. De kroegen op De Heuvel puilen uit met honderden supporters, waarvan een groot deel in de bekende driekleur. Twee meisjes op een scooter die eigenlijk door het centrum willen gaan, keren maar weer rechtsomkeert als ze de gigantische mensenmassa zien.

2,5 uur voor de aftrap komt de hele boel in beweging. Iedereen vertrekt naar het standbeeld van koning Willem II in het centrum van de stad. Dit is het startpunt van een massale corteo richting het stadion. Honderden supporters knallen door het centrum heen. Af en toe letterlijk overigens, want er gaat het nodige knalvuurwerk doorheen. Overal staan mensen te kijken naar wat er allemaal gaande is. In de deur van een kapperszaak verschijnen drie mannen, waarvan eentje nog met de mantel om. De knipbeurt is onderbroken om even te kijken naar wat er in godsnaam gaande is in Tilburg. Ook bij de supermarkten, schoenenwinkels en kroegjes stromen mensen met de mobiel in de hand naar buiten om dit bijzondere tafereel vast te leggen.

Op meerdere momenten wordt de hele troep tot stoppen gemaand. Dan wordt er weer eens ingehaakt, vol geklapt of massaal een van de langere nummers ingezet. “Onze passie, onze trots” galmt door de winkelstraten van Tilburg. Doorlopend gaan er fakkels, rookbommen en andere vormen van vuurwerk de lucht in. Ik sta zelf logischerwijs volop te genieten van het spektakel, maar de supporters die de corteo leiden blijven kritisch. Zij vinden het vandaag te ongeorganiseerd en rommelig. De liedjes worden niet massaal genoeg overgenomen. Het moge duidelijk zijn; het mag dan super gaan in Tilburg, het kan altijd nog beter.

Ook als het centrum eenmaal verlaten is gaat de stoet massaal door en het laatste vuurwerk is bewaard voor het stadionplein, want ook hier gaan nog flink wat fakkels en rood-blauwe rook af. Als deze eenmaal gedoofd zijn is de corteo definitief voorbij en haast iedereen zich naar de stadionpoorten om zo snel mogelijk naar binnen te gaan. Tijd voor de wedstrijdspanning om op te komen!

Adembenemend

Die spanning neemt voor de gasten van Tilburg Tifosi een hele andere dimensie aan. Zij zijn namelijk al sinds oktober bezig met een gigantische sfeeractie ter ere van het 125-jarig bestaan. Een totaal van 2620 vierkante meter doek verdeeld over drie zijdes van het stadion. De spanning bij hun zit hem dus vooral in de hoop dat alles vandaag lukt met de sfeeractie. Ondanks wat problemen met het testen gaat het tijdens het moment suprême allemaal zoals gepland.

Op drie zijdes wordt een gigantisch doek omhoog getakeld. Samen vormen ze een tijdlijn aan hoogtepunten van de Tricolores. Van FC Tilburgia, Tilburgsche Voetbalvereniging en SC Tilburg tot de Champions League plaatsing met Co Adriaanse. Adembenemend! Eigenlijk doen woorden deze sfeeractie nog te kort, dus kijk vooral lekker naar de beelden. Dit is zonder twijfel een van de beste ooit in een Nederlands stadion.

Als de sfeeractie helemaal voorbij is, is het tijd om het veld te verlaten. Het is haasten om zo snel mogelijk van het veld weer door de catacomben heen naar de Kingside te verplaatsen. Onderweg horen we al het aanzwellende geluid van een grote kans. Willem II is schijnbaar de betere club. Eenmaal op de tribune aangekomen is het een groot gekkenhuis. Nog geen minuut later ontploft de hele boel. De Tricolores komen op voorsprong. Het bier vliegt over de tribune, een halve liter pils verdwijnt over de camera heen. Alles voor de foto! Als het apparaat twee minuten later bijna weer een beetje droog is, is het tijd voor ronde twee. De voorsprong wordt verdubbeld en de Kingside is door het dolle heen.

De cruciale voorsprong zorgt er voor dat de sfeer vanavond nog beter is dan anders. En dat zegt wat bij Willem II. De tijden van ‘Stilburg’ liggen inmiddels toch echt mijlenver achter de club. Vandaag de dag hoort Willem II qua sfeer gewoon tot de allerbeste van Nederland. Ook vanavond gaat het er weer regelmatig massaal op vanaf de tribune. Waarbij het ook opvalt dat het heel vaak gaat om iets langere nummers met schitterende zinnen tekst in plaats van simpele “forza” en “olé olé olé” varianten. “We staan er in de zomer, we staan er in de sneeuw, voor altijd blijven zingen, voor altijd Willem II!” is daar een mooi voorbeeld van.

Vanavond worden de Kruikenzeikers vocaal ook nog eens gesteund door tientallen vrienden van Royal Antwerp. De vriendschap tussen beide supportersgroepen is een van de meest actieve van de Nederlandse supportersscene en beide groepen zoeken elkaar regelmatig op. Mooi dus om te zien dat vanavond zoveel Belgen de reis naar Nederland hebben gemaakt. “Tilburg! Antwerp! Tilburg! Antwerp!” klinkt het meerdere malen in het Koning Willem II Stadion.

Terwijl de avond langzaamaan valt over het Koning Willem II Stadion en het donker haar intrede doet trekt Willem II in de tweede helft de voorsprong over de streep. Drie cruciale punten worden mede door de ondersteuning van het publiek bijgeschreven op het saldo. De spelers komen na de wedstrijd nog even inhaken en het feestje vieren. In de hoek van de tribune wordt nog een fakkeltje afgestoken. “Niet de beste, maar wel de gekste” mag natuurlijk niet ontbreken op een avondje Tilburg. Het nummer dat bijna synoniem is geworden met de Willem II supporters passeert ook nog de revue en dan eindigt alweer een heerlijke voetbalavond in Brabant. De Tricolores hebben nog twee wedstrijden te gaan om lijfsbehoud veilig te stellen. Laten we het hopen, want deze supporters verdienen gewoon Eredivisie.

Lars Smit
Geboren in 1996 en een leven lang verliefd op NEC en voetbal in het algemeen. Helemaal gek van groundhoppen, vergane glorie en amateurvoetbal. Actief als zeer matige spits in de reserve vijfde klasse.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.