Eredivisie

Magistrale spandoeken Tilburg Tifosi zetten toon voor heerlijke avond

Op 12 augustus 1896 wordt in Tilburg de voetbalclub Tilburgia opgericht, tegenwoordig ook wel bekend als Willem II. De tricolores mochten dus in augustus afgelopen jaar 125 kaarsjes uitblazen. Vanwege corona was er geen mogelijkheid tot een massaal feest en dus werd besloten de viering te verplaatsen naar het einde van het seizoen. Op dat moment niet wetende dat de club tegen die tijd in een hevige degradatiestrijd zou zijn beland. Dankzij de slechte resultaten wilde de club het feest eigenlijk afzeggen, maar dat lieten de supporters natuurlijk niet gebeuren. Je wordt maar eenmaal 125 jaar oud en dat moet gevierd worden, wat de sportieve resultaten ook mogen zijn!

Nee, zoals vooraf gepland gaat het allesbehalve. Na de overwinning op PSV eind september klom Willem II naar de 2e plek met 16 punten uit 7 wedstrijden. Niks lijkt een mooi seizoen nog in de weg te staan. Prima aanleiding voor een feestje aan het einde van het seizoen. Toch wijst de realiteit anders uit. De Kruikenzeikers storten compleet in elkaar en degradatie komt met de wedstrijd dichterbij. Met nog drie wedstrijden staat de club op de laatste plaats. De wedstrijd van vanavond tegen Heracles Almelo móet gewonnen worden. Daarnaast staat de dag nog in het teken van het 125-jarig jubileum. Alle ingrediënten dus voor een heerlijk avondje voetbal in Tilburg.

Tilburg op zijn kop

De dag begint al vroeg voor de supporters van Willem II. De gasten van Tilburg Tifosi, gezamenlijk met de vrienden van Antwerp Dynamite, beginnen al vroeg in de ochtend met de voorbereidingen voor de sfeeractie van vanavond. Daarna is het rond een uur of 5 voor alle supporters verzamelen in het centrum van Tilburg. De kroegen op De Heuvel puilen uit met honderden supporters, waarvan een groot deel in de bekende driekleur. Twee meisjes op een scooter die eigenlijk door het centrum willen gaan, keren maar weer rechtsomkeert als ze de gigantische mensenmassa zien.

2,5 uur voor de aftrap komt de hele boel in beweging. Iedereen vertrekt naar het standbeeld van koning Willem II in het centrum van de stad. Dit is het startpunt van een massale corteo richting het stadion. Honderden supporters knallen door het centrum heen. Af en toe letterlijk overigens, want er gaat het nodige knalvuurwerk doorheen. Overal staan mensen te kijken naar wat er allemaal gaande is. In de deur van een kapperszaak verschijnen drie mannen, waarvan eentje nog met de mantel om. De knipbeurt is onderbroken om even te kijken naar wat er in godsnaam gaande is in Tilburg. Ook bij de supermarkten, schoenenwinkels en kroegjes stromen mensen met de mobiel in de hand naar buiten om dit bijzondere tafereel vast te leggen.

Op meerdere momenten wordt de hele troep tot stoppen gemaand. Dan wordt er weer eens ingehaakt, vol geklapt of massaal een van de langere nummers ingezet. “Onze passie, onze trots” galmt door de winkelstraten van Tilburg. Doorlopend gaan er fakkels, rookbommen en andere vormen van vuurwerk de lucht in. Ik sta zelf logischerwijs volop te genieten van het spektakel, maar de supporters die de corteo leiden blijven kritisch. Zij vinden het vandaag te ongeorganiseerd en rommelig. De liedjes worden niet massaal genoeg overgenomen. Het moge duidelijk zijn; het mag dan super gaan in Tilburg, het kan altijd nog beter.

Ook als het centrum verlaten is, gaat de stoet massaal door en wordt het laatste vuurwerk bewaard voor het stadionplein, want ook hier gaan veel fakkels en roodblauwe rook af. Zodra deze zijn gedoofd, is de corteo definitief voorbij en haast iedereen zich naar de stadionpoorten om zo snel mogelijk naar binnen te gaan. Tijd om de wedstrijdspanning te laten stijgen!

Adembenemend

Die spanning krijgt voor de gasten van Tilburg Tifosi een heel andere dimensie. Sinds oktober werken ze aan een gigantische sfeercampagne ter ere van het 125-jarig jubileum. In totaal is 2620 vierkante meter doek verdeeld over drie zijden van het stadion. De spanning bij hen is dan ook vooral in de hoop dat het vandaag allemaal goed komt met de actie. Ondanks wat problemen met testen verloopt alles volgens plan tijdens de uitvoering.

Aan drie kanten wordt een gigantisch doek omhoog gehesen. Samen vormen ze een tijdlijn van hoogtepunten van de Tricolores. Van FC Tilburgia, Tilburgsche Voetbalvereniging en SC Tilburg naar de Champions League-plaatsing met Co Adriaanse. Adembenemend! Eigenlijk doen woorden deze sfeervolle campagne niet genoeg recht, dus bekijk de beelden maar eens. Dit is zonder twijfel een van de beste ooit in een Nederlands stadion.

Als de sfeeractie voorbij is, is het tijd om het veld te verlaten. Het is een sprint om zo snel mogelijk van het veld terug door de catacomben naar de Kingside te gaan. Onderweg horen we het aanzwellende geluid van een geweldige kans. Willem II is blijkbaar de betere club. Eenmaal op de tribune is het een groot gekkenhuis. Nog geen minuut later ontploft het hele ding. De Tricolores nemen de leiding. Het bier vliegt over de tribunes, een halve liter pils verdwijnt over de camera. Alles voor op de foto! Als de machine twee minuten later weer bijna droog is, is het tijd voor ronde twee. De voorsprong is verdubbeld en de Kingside is dolblij.

De cruciale voorsprong zorgt ervoor dat de sfeer vanavond nog beter is dan anders. En dat zegt iets over Willem II. De tijden van ‘Stilburg’ liggen nu echt mijlenver achter deze club. Tegenwoordig is Willem II gewoonweg een van de allerbeste van Nederland qua sfeer. Opvallend is ook dat het vaak om iets langere nummers gaat met mooie zinnen tekst in plaats van simpele “forza” en “olé olé olé” varianten. “We zullen er zijn in de zomer, we zullen er zijn in de sneeuw, voor altijd blijven zingen, voor altijd Willem II!” is daar een mooi voorbeeld van.

Ook worden de Kruikenzeikers vanavond vocaal ondersteund door tientallen vrienden van Royal Antwerp. De vriendschap tussen de twee supportersgroepen is een van de meest actieve in de Nederlandse supportersscene en beide groepen bezoeken elkaar regelmatig. Het is dus geweldig om te zien dat er vanavond zoveel Belgen de reis naar Nederland hebben gemaakt. “Tilburg! Antwerpen! Tilburg! Antwerpen!” klinkt het meerdere keren in het Koning Willem II Stadion.

Terwijl de avond langzaam over het Koning Willem II Stadion valt en de duisternis invalt, trekt Willem II in de tweede helft de zege over de streep. Mede dankzij de steun van het publiek worden drie cruciale punten aan de balans toegevoegd. Na de wedstrijd doen de spelers mee en vieren ze het feest. In de hoek van de tribune brandt nog een fakkel. “Niet de beste, maar de gekste” mag natuurlijk niet ontbreken op een avondje Tilburg. Ook het lied dat bijna synoniem is geworden met de Willem II-supporters wordt de revue gepasseerd en dan komt er weer een prachtige voetbalavond in Brabant ten einde. De Tricolores hebben nog twee wedstrijden te gaan om te overleven. Laten we het hopen, want deze supporters verdienen gewoon Eredivisie.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %