ActueelVoetbal in Polen

De grote derby van Silezië: Gornik Zabre versus Ruch Chorzow is terug

Vorig jaar was dankzij een gelukkige bekerloting de grote derby van Silezië voor heel even terug. Dat werd een van de beste wedstrijden en fotoverslagen van het hele seizoen en dankzij een tweede promotie op rij van Ruch Chorzow is de meest gespeelde derby van Polen nu ook in de competitie terug. Voor hoe lang is echter maar de vraag, dus er was geen reden tot twijfel. Op naar Zabrze!

Want de derby tussen de twee voormalig succesvolste clubs van het land (beide goed voor 14 kampioenschappen) is misschien wel de grootste van heel Polen. De wedstrijd is al meer dan 120 keer gespeeld en zorgt altijd voor heerlijke beelden vol rivaliteit. Door de jarenlange afwezigheid van Ruch Chorzow op het hoogste niveau – vanwege financiële problemen – ligt er extra spanning op deze editie in 2023. De eerste Wielkie Derby Śląska in Zabrze sinds februari 2016.

Het Ernst-Pohl-Stadion (Arena Zabrze) van Gornik Zabrze

Geen uitsupporters van Ruch Chorzow bij de derby van Silezië

Helaas krijgt de derby voor de wedstrijd al een flinke klap te verwerken. Ook in Polen heerst tegenwoordig de ziekte om uitsupporters te verbieden. De, ook teruggekeerde, derby tussen Arka Gdynia en Lechia Gdansk gaat zonder uitsupporters gespeeld worden en bij de Lodz-derby staat nog een uitsupportersverbod klaar. De wedstrijd tussen Gornik Zabrze en Ruch Chorzow ontkomt ook niet aan deze trend: de gasten uit Chorzow zijn niet welkom in Zabrze.

Een bittere pil, maar de reis is al geboekt dus we vertrekken alsnog naar Zabrze voor deze eenzijdige editie van de Wielkie Derby Śląska. De supporters van Ruch Chorzow kijken de wedstrijd in hun eigen stadion op het grote scherm en zwaaien de spelers nog wel uit voordat ze op pad gaan richting de stad van de rivaal. Hier staat ze een lastige klus te wachten. Voor Ruch ligt een seizoen lang strijden tegen degradatie in het vooruitzicht, terwijl Gornik Zabrze waarschijnlijk weer rond de subtop gaat bivakkeren.


35-jaar vriendschap met Wisloka Debica

Het kan wellicht ook wat komen door de afwezigheid van uitsupporters, maar op de wedstrijddag ontbreekt de derbysfeer een beetje rondom het stadion in Zabrze (geen aanrader als stad overigens). Je merkt wel dat het een belangrijke wedstrijd is, maar de echte spanning en haat is nergens te merken. De tifo die de ultras van Gornik Zabrze hebben gemaakt helpt ook niet echt mee. Uitgerekend de derby is uitgekozen om de 35-jaar vriendschap met de supporters van Wisloka Debica te vieren. Een gaaf doek, maar wel wat vreemde timing. Meestal is de tifo voor een derby toch wat meer gericht op de eigen club, de rivaliteit of de rivaal in plaats van een persoonlijke vriendschap.

Boven het doek komt wel een flinke pyroshow. Tientallen fakkels worden afgestoken door supporters van Gornik Zabrze en Wisloka Debica (die met 100 mensen aanwezig zijn om hun vrienden te ondersteunen). Als de rook van de fakkels is opgetrokken is het tijd voor de volgende ronde aan vuurwerk. Ditmaal zijn het shooters die zorgen voor een sliert aan vuurwerk boven op de tribune. Een prima pyroshow, maar voor een wedstrijd als dit toch wel een kleine tegenvaller.

Gornik Zabre-vedette Lukas Podolski

Gornik Zabrze staat binnen het Poolse voetbal bekend als een van de clubs met de beste sfeer, iets wat vandaag ook wordt bevestigd. Qua geluid is het erg sterk. Het helpt ook mee dat de ploeg op het veld vandaag domineert. Ruch Chorzow, zonder steun van haar supporters, komt er niet aan te pas. Het is dan ook Gornik Zabrze dat vandaag de winst binnensleept. Het is uitgerekend Lukas Podolski, de voormalig superster die in 2021 een contract tekende bij de club van zijn dromen, die deze derby in het slot gooit. Vlak na rust maakt de 130-voudig Duits international de enige goal van de wedstrijd.

Zo dreigt er voor Ruch Chorzow een moeizaam seizoen. Op het moment van schrijven staat de club op de een-na-laatste plek met slechts één overwinning in 12 duels. Of we volgend jaar nog steeds kunnen genieten van De grote derby van Silezië is dus maar de vraag. Tel daarbij op dat de terugwedstrijd waarschijnlijk niet zal plaatsvinden in het stadion van Ruch Chorzow zelf. Het is dus maar de vraag wanneer we weer kunnen genieten van de volgende volledige Wielkie Derby Śląska…

 

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %