Slask Wroclaw – Legia Warschau: wedstrijd op de tribune
Inmiddels al weer een tijdje geleden maakten wij met een deel van de redactie de overtocht naar Poznan voor de wedstrijd tussen vriendschapsclubs Lech Poznan en LSK Lodz. Tevens namen we een kijkje bij het verlaten Stadion im. Edmunda Szyca in diezelfde stad. Dit was echter nog niet alles. Het lot was ons goed gezind dit weekend en het speelschema werd exact zo gepland dat er nog een topwedstrijd mogelijk was. Op slechts drie uur treinen van Poznan zou Slask Wroclaw het gaan opnemen tegen niemand minder dan Legia Warschau. Elke wedstrijd met Legia Warschau is praktisch een garantie op pyro. En laat de wedstrijd tegen Slask Wroclaw nou ook nog eens één van de meest felle zijn. Tijd voor een treinreis door Polen heen!
Treinen
Het klinkt voor de gewone mens nogal vreemd. Een weekend naar Polen gaan om daar vervolgens op de zondag in totaal ruim zes uur in de trein te zitten voor een wedstrijd voetbal. Voor de voetbalgekken van deze site is het niet eens een plan dat nog uitgebreid besproken moet worden. Komen we nog op tijd terug in Poznan? Waarschijnlijk? Oké, we doen het. En zo bevinden we ons zondag aan het begin van de middag op het hoofdstation van Poznan om snel wat eten naar binnen te krijgen en richting Wroclaw te vertrekken. Eenmaal in de trein blijkt dat ons Pools ons in de steek heeft gelaten. We hebben staankaarten gekocht. Waar dat bij het voetbal altijd een pré is, is dit voor een 3-uur durende treinreis allesbehalve ideaal. Gelukkig stroomt de trein niet vol en wordt het door de conducteurs oogluikend toegestaan dat we toch een zitplaats nemen.
Drie uur slap lullen later staan we in Wroclaw. Hoewel minder bekend dan Warschau of Krakau is Wroclaw toch zeker een moderne metropool. Met meer dan 600.000 inwoners is het de vierde stad van Polen. We duiken dus eerst nog maar eens het centrum in. Het is begin december, maar allesbehalve koud. Het centrum is omgetoverd tot een grote kerstmarkt. Het maakt van Wroclaw een sfeervolle stad. We besluiten om nog even een hapje te gaan eten in het Hard Rock Café. De vrouwen die daar werken zijn gekleed in schaarse outfits en zijn van grote schoonheid. Van het eten zelf weet ik logischerwijs niet veel meer. Tijd om een Uber te pakken en richting Stadion Miesjki te gaan!
Topwedstrijd
Ook dit stadion heeft door het EK van 2012 een drastische verandering ondergaan. Het is een moderne bak die eigenlijk weinig moois te bieden heeft. Ook is het stadion met bijna 45.000 plekken aan de grote kant voor een subtopper als Slask. Vandaag is het echter een waar topduel dat op het programma staat. Slask is uit de startblokken geschoten en mag zich voorafgaand aan de wedstrijd de trotse koploper van de Ekstraklasa noemen. Legia Warschau staat op een teleurstellende derde plaats, maar kan vandaag met een winstpartij weer aan kop komen.
De spanning voorafgaand aan de wedstrijd is hoog en met meer dan 30.000 is het stadion goed gevuld. We hebben plaatsen gekozen aan de lange zijde, met perfect zicht op de korte zijde vol ultras van Slask en het uitvak in de hoek. Het uitvak valt gelijk op bij het binnenlopen. Allemaal dragen ze opvallende witte shirts en vrijwel allemaal zijn ze kaal. Waar in Nederland de fanatieke supporters vaak misschien 20% van het uitvak bepalen, is het in Polen eerder 90%. Op het kleine plukje supporters bovenin na lijkt het gehele vak te bestaan uit Poolse ultras.
Hemel op aarde
Vanaf het eerste fluitsignaal is gelijk één ding duidelijk. We gaan nauwelijks kijken naar datgene wat er op het veld gebeurt. Vanaf minuut één is te zien dat de daadwerkelijke wedstrijd zich afspeelt op de tribune. De spelers zijn van ondergeschikt belang. Het is een ware vocale strijd tussen twee geweldige ultragroepen. Het geluid is oorverdovend. Wat we dan nog niet weten, is dat de strijd allesbehalve vocaal zal blijven. In Polen zijn ze namelijk mijlenver verwijderd van andere culturen als het aankomt op ultras. Polen is next-level.
De eerste slag is voor Legia. Eerst kleurt het uitvak rood-groen en zijn de letters CKKS te lezen. Vervolgens gaat er een groot doek over een deel van het uitvak. Dat heeft natuurlijk maar één ding te betekenen. Onder deze doeken worden bivakmutsen opgezet en pyro uitgedeeld. Voor de camera zijn de daders dan onmogelijk te herkennen. Mannen in een wit shirt, zoals de andere honderden mannen, met een bivakmuts op. Veel succes gewenst. Als het doek uiteindelijk verdwijnt is het opletten geblazen. Nadat iedereen in positie is, wordt er afgeteld door de capo’s onderin het vak. Wat er dan gebeurt, doet zelfs drie redacteuren van In De Hekken versteld staan. De supporters van Legia maken hun eigen logo perfect na met brandende fakkels. Een bizarre actie. Dit is de hemel op aarde.
Oud en nieuw
Dit laten de supporters van Slask Wroclaw natuurlijk niet op zich zitten. De vrienden van Lechia Gdansk zijn massaal overgekomen en nu is het hun beurt. Zij maken gebruik van een groot doek in de vorm van hun eigen thuisshirt. Ook deze vervult haar plicht. Voor het doek omhoog gaat, staan er supporters, als het doek omlaag gaat staan er plots supporters met bivakmutsen. Als de actie klaar is gaat het doek wederom omhoog en werkt de truc andersom nogmaals. Ook hier wordt luid afgeteld zodat iedereen over de gehele tribune precies weet wanneer de fakkel ontstoken moet worden. Als het af tellen voorbij is, is er wederom een verbluffend beeld. In alle gedeeltes van de hele korte zijde worden massaal fakkels ontstoken. Het gevolg is dat het hele stadion binnen no-time onder de rook komt te staan. Als het erop lijkt dat de fakkels bijna uitgewerkt zijn, schakelen de supporters door naar vuurpijlen en flitsers. De hele vuurwerkshow duurt, zonder enige overdrijving, bijna een kwartier en zorgt ervoor dat de wedstrijd heel even gestaakt wordt. Oud en nieuw is er niks bij.
Het slotakkoord van de eerste helft is echter weer voor de bezoekers uit Warschau. Ze zullen het uitvak bedekken met een perfect afgemeten doek waarop de tekst ’technische onderbreking’ en het klassieke storingsbeeld van een tv te zien is. Dit is, natuurlijk, niet alles. Waar de eerste actie redelijk georganiseerd was met het schitterende logo, gaat het nu om volume. Met rookbommen en fakkels wordt het hele uitvak in de brand gezet. Het is wederom een spectaculair gezicht. De actie is pas net afgelopen als het rustsignaal klinkt. We zijn doodop. Dit is alles wat je zoekt in een wedstrijd. Ooh, er werd ook nog gevoetbald. Slask miste een penalty en Legia kwam op 0-1.
De echte winnaar
In de tweede helft blijft de strijd op de tribunes “slechts” beperkt tot een vocale strijd. Om dit te compenseren gaat de volumeknop wel nogmaals omhoog ten opzichte van de eerste helft. Omdat het natuurlijk pas begin december is in Oost-Polen hebben de supporters van Legia het nogal warm. En zo staat plots 90 procent van het uitvak zonder shirt aan. Enkele spierbundels besluiten om ook de hekken maar eens in te gaan. Het zijn uiteindelijk de supporters van de topclub die een feestje mogen vieren. Een kwartier voor het einde valt de 0-2 en vlak voor het eindsignaal zelfs de 0-3. Het is een hard gelag voor de supporters van Slask. Ook zij hadden het keihard verdiend te winnen. Maar uiteindelijk is de echte winnaar de neutrale supporter. Deze wedstrijd komt zonder twijfel in de top-3 ooit dusver. 6 uur in de trein? Dit was 16 uur nog waard geweest!
Alle schitterende foto’s in dit artikel zijn van de vrienden van Los Misenas. Check hun site hier!