Europese voorrondes en vriendschap bij Slask Wroclaw
Slask Wroclaw is al meer dan tachtig jaar actief in het Poolse voetbal en heeft bescheiden successen gekend. De club speelt sinds jaren weer eens een Europese wedstrijd en presteert sportief beter dan voorheen. Wij brengen een bezoek aan de club uit de vierde stad van het land!
Na de Tweede Wereldoorlog werd Slask Wroclaw opgericht. De eerste successen volgden zo’n dertig jaar later, toen het team eerst de beker won en een jaar later haar eerste titel pakte. In 2011 was Slask dichtbij, maar had Wisla Krakau zeven punten meer.
Zoals vaker in het Poolse voetbal is de titelstrijd niet snel beslist en is het lang spannend boven in de ranglijst. In seizoen 2011-2012 zaten er slechts vier punten tussen de kampioen en de nummer vier. Slask werd dat jaar voor de tweede keer kampioen van Polen, met één punt meer dan Ruch Chorzów. De supporters hebben 35 jaar moeten wachten op het volgende kampioenschap!
Europese droom
Het is Slask nog nooit gelukt om zich te kwalificeren voor een Europees hoofdtoernooi. Drie keer wist het team de play-offronde van de Europa League te bereiken, waarvan het alle drie de keren aan het kortste eind trok.
Ook dit seizoen deed het team een poging om de Europese droom waar te maken. 2015 was het laatste jaar dat Slask in de voorrondes meedeed. Zes jaar na de laatste wedstrijd bracht een vierde plek in de Ekstraklasa hen in de eerste kwalificatieronde van de Conference League. In de eerste twee rondes won WKS, de bijnaam van Slask, overtuigend van Paide Linnameeskond en Arat Yerevan.
De spannende wedstrijd tegen Hapoel Beer Sheva trok aardig wat publiek. De Israëliërs gingen uiteindelijk met 2-1 ten onder in Wroclaw. In de terugwedstrijd gaven de Polen het helemaal uit handen en werden ze met 4-0 naar huis gestuurd. Het Europese avontuur strandt dit keer in de derde voorronde.



Modern stadion
Na het EK van 2012, dat in Polen en Oekraïne werd gehouden, zijn er een paar clubs opgezadeld met een te groot stadion. De speelsteden in Polen waren Gdansk, Poznan, Warschau en Wroclaw. Slask, uit de stad met meer dan 600.000 inwoners, is daar dus één van. Er past ongeveer 45.000 man in het stadion en gemiddeld trekt Slask zo’n 10.000 mensen aan. In topwedstrijden kan het oplopen tot het dubbele.
De nieuwe arena heeft vanwege de ovale vorm, groene verlichting en de grote ring iets indrukwekkends. Vanaf de onderste rij kan je helemaal naar boven doorlopen en alle stoeltjes zijn in hun clubkleuren gekleurd. Niet verkeerd dus, maar het is zonde dat de club van Wojciech Golla het nooit vol krijgt. Bovendien bevindt Stadion Miejski zich ver buiten de studentenstad: vanaf het centrum is het zeker acht kilometer rijden.
Het Stadion Oporowska, de oude thuishaven ten zuidwesten van de stad, biedt plaats aan iets meer dan 8.000 supporters. Iets wat voor Slask te weinig is. In het grotendeels onoverdekte stadion speelt nu de jeugd en het tweede team.
Eerder verscheen er op In De Hekken een fotoreportage van de wedstrijd Slask – Legia Warschau in 2019. Beide supportersgroepen pakten uit met een mooie pyroshow. Bekijk hier de vette beelden!
Vriendschap met Lechia Gdansk
Supporters van Slask hebben al jaren een vriendschap met Lechia Gdansk. Dit is een van de oudste vriendschappen in het Poolse voetbal. Zoals wellicht bekend is dit in Polen serieuzer te nemen dan in andere landen. Als deze clubs tegen elkaar spelen, zitten de supporters door elkaar in het stadion, dragen mensen het shirt van de tegenpartij en zingen ze elkaars lied. De beide groen-witte clubs liggen zo’n 560 kilometer van elkaar af. Fanatiekelingen uit Wroclaw zijn dus meer dan vijf uur onderweg om hun vrienden aan de kust van Noord-Polen te bezoeken.
Compilatie van de supporters gezamenlijk tijdens Slask Wroclaw – Lechia Gdansk op 8 augustus 2021:
Meer foto’s van Slask Wroclaw:




