Ingezonden

Commotie rondom gedrag van PSV supporters

Na de winst op Ajax, hebben de PSV supporters het flink voor hun kiezen gekregen. Op 24 augustus werd de kans om Champions League te spelen verspeeld en moesten ze genoegen nemen met een plek in de Europa League. Ook heeft de PSV aanhang te horen gekregen dat ze op 6 november thuis mogen blijven en niet welkom zijn in de Johan Cruijff ArenA voor de wedstrijd tegen Ajax. We gaan eens kijken waarom de PSV supporters zo onder vuur liggen op dit moment.

Medelijden met PSV supporters

Of je nou wel of geen PSV supporter bent, voor het Nederlandse voetbal had een plaatsing in de Champions League een mooi resultaat geweest. Het mocht niet zo zijn. PSV supporters zagen hun team geen kansen benutten in het Philips stadion en gingen daarom met lege handen naar huis.

Supporters van andere clubs leven over het algemeen met de PSV supporters mee. Toch is de media en onder meer de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema niet te spreken over het gedrag van de supporters. Van medelijden is daar dus weinig sprake.

Gedrag in de Johan Cruyff ArenA

Volgens Halsema hebben de supporters van PSV zich tijdens de wedstrijd bij Ajax flink misdragen. De beslissing om PSV supporters op 6 november uit de ArenA te weren is gebaseerd op meerdere ergernissen.

Om te beginnen zouden er gedurende de wedstrijd bijna constant antisemitische spreekkoren te horen zijn geweest. Halsema reageert hier extra sterk op omdat er volgens haar nog nooit een wedstrijd is geweest waarbij deze spreekkoren er niet waren.

Ook schijnen er doodsbedreigingen te zijn geweest aan het adres van Mohamed Ihattaren en Steven Bergwijn die eerder nog in het shirt van de Eindhovenaren speelden en inmiddels bij Ajax voetballen. Verder zouden de PSV supporters een spoor van vernieling hebben achtergelaten in het stadion met hoge reparatiekosten tot gevolg.

De spelersbus van FC Rangers

Bij de Champions League kwalificatie wedstrijd tegen de Schotse FC Rangers ging het weer mis. PSV supporters blokkeerden de spelersbus van de Schotten waardoor deze pas laat het stadion in gesluisd konden worden. Het resultaat daarvan was een korte voorbereiding en warming-up voor de wedstrijd.

De Rangers beweren dat ze door dit incident te weinig tijd hebben gekregen om zich goed voor te bereiden op de wedstrijd tegen PSV. Ondanks dat ze de wedstrijd uiteindelijk wonnen is er bij de Rangers nog steeds onvrede over het gedrag van de Eindhovense supporters. Als het aan de Schotten zou liggen zou PSV dan ook een flinke boete moeten krijgen om een signaal af te geven aan wangedrag van voetbalsupporters in heel Europa.

Reactie van de PSV supporters

De PSV supporters zijn het niet eens met de maatregelen van Halsema en alle beschuldigingen. Voorzitter Rob Bogaarts van de supportersvereniging van PSV vindt dat er ook kwetsende spreekkoren uit het Ajax-vak kwamen en vindt het jammer dat alle PSV supporters nu getroffen worden door de maatregel. Het over en weer wijzen lijkt op de korte termijn dus geen oplossing op te leveren. Met de wensen van FC Rangers is vooralsnog niets gedaan.

Focus op de toekomst noodzakelijk

Volgens sportbonus expert Sander van Bettingbonus.com is het belangrijk dat PSV naar de toekomst kijkt en een goede doorstart maakt. “PSV loopt met het missen van de Champions League zo’n 30 miljoen euro mis. Dat geld moet nu ergens vandaan komen als PSV het financiële gat met Ajax wil dichten en ook Europees een rol wil blijven spelen.”

Volgens Sander wijken steeds meer voetbalclubs uit naar sponsoring van bookmakers om aan meer geld te komen. Rust vanuit de achterban en vertrouwen in de trainer zijn daarbij allemaal belangrijk voor de stabiliteit binnen een club. Dat trekt investeringen veel gemakkelijker aan dan een instabiele club met allerlei interne en externe problemen volgens Sander.

Op de vraag of PSV het ook gaat redden zonder investeringen vanuit de sportwed industrie is Sander alsnog erg positief. “Je moet niet vergeten dat er talloze grote bedrijven in Eindhoven zitten die PSV graag steunen. De club heeft een sterke en trouwe achterban die hun club altijd zullen blijven steunen maar voor extra investeringen en om alles gezellig te houden is het natuurlijk wel fijn als de onrust binnenkort afneemt.”

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %