FotoreportagesVoetbal in Nederland

Bekersprookje Kozakken Boys ten einde na knallende opening

Vitesse uitschakelen om vervolgens nog een keer een betaald voetbalclub te loten. Geen makkelijke klus, maar des te mooier als er weer gestunt wordt. De bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag zorgt in ieder geval voor een drukke en gezellige avond op Sportpark de Zwaaier. Gaat het weer spoken in Werkendam?

Drukte vóór de wedstrijd

Wanneer koers wordt gezet naar Werkendam, vangen we al verschillende geluiden op over een strenge controle op de weg vlakbij én op het sportpark. Enkele minuten later kunnen we deze geluiden bevestigen. Als op de A27 de afslag naar Werkendam wordt genomen, blijkt deze afslag vol te staan met auto’s. De politie pikt verschillende wagens eruit ter controle. Het is uiteindelijk niet echt duidelijk of dit enkel met een alcoholcontrole te maken heeft of op het preventief eruit vissen van eventuele Hagenezen die met eigen vervoer naar Kozakken Boys zijn afgereisd.

Dat laatste is niet ondenkbaar, aangezien de supporters van ADO opnieuw een verplichte buscombi wordt opgelegd. Sinds begin september van afgelopen jaar geldt voor alle uitwedstrijden een verplichte buscombi naar aanleiding van een vuurwerkincident bij Willem II waarbij één ADO-supporter vuurwerk in het uitvak afstak. Dat in de eerste ronde van het bekertoernooi zelfs naar Excelsior’31 met de bus gereisd moet worden, gaat men de spreekwoordelijke pet te boven. Vooral nu dezelfde maatregel ook tijdens de tweede ronde wordt ingevoerd.

Hoe dan ook, we rijden de politie en verkeersregelaars voorbij om onze route richting het sportpark te vervolgen. De auto op het parkeerterrein zetten is geen optie meer. Een (verwachte) gigantische autodrukte zorgt ervoor dat extra verkeersborden ons naar een nabijgelegen wijk verwijzen om daar ons voertuig te plaatsen. De duur van de wandeling naar de toegangspoorten wordt door het doorstappen van 10 minuten gereduceerd naar 5. Als pers mogen we gelukkig een hele rij bezoekers passeren. Hierdoor zijn we in ieder geval nog net op tijd voor de aftrap en de geplande sfeeractie van de thuisclub!

It’s time to hunt again

Wanneer we het veld betreden, wordt al duidelijk dat de supporters op de Q-side vanaf seconde één hun ploeg zullen steunen. Een zwart doek reikt van het dak van de tribune tot aan de grond. Hierop zijn een jager en een ooievaar – het symbool van Den Haag – te zien. “It’s time to hunt again” prijkt op het doek, een verwijzing naar de vorige ronde waarbij Eredivisionist Vitesse werd geëlimineerd. Achteraf was waarschijnlijk de bedoeling dat er eerst ook nog een ander doek over het spandoek heen zichtbaar zou zijn waarbij niet een ooievaar, maar een adelaar – de belichaming van Vitesse – werd afgeschoten. Door de harde wind werd dit plan echter geannuleerd.

Een lokale zanger die ingehuurd is, probeert voor de aftrap de sfeer er in te brengen. Hij heeft de smaak te pakken, want wanneer er afgetrapt moet worden, is hij nog bezig met één van zijn smartlappen. Er wordt omgeroepen dat de wedstrijd een kwartier later zal beginnen. Uiteindelijk wordt de aftrap maar met enkele minuten uitgesteld.

Wanneer de spelers het veld betreden, blijft het opvallend stil op onder andere de Q-side. Even denken we dat de strenge controle er voor heeft gezorgd dat van fakkels en vuurwerk geen sprake gaat zijn. Plots wordt buiten het sportpark veel vuurwerk de lucht ingeschoten. Enkele fakkels worden op de Q-side tentoongesteld waardoor het een mooi geheel wordt. Het uitvak probeert vocaal er bovenuit te komen, maar het geknal overheerst. De wedstrijd kan beginnen!

Van held tot schlemiel

De thuisploeg probeert vanaf het begin lekker te combineren. ADO lijkt dit prima te vinden en loert op de counter. Na enkele minuten krijgt een jeugdspeler van ADO een dot van een kans. Voor open doel schiet hij over. Na een half uur is het alsnog raak voor de Hofstedelingen. Een prachtige krul van Severina zeilt de verre hoek in.

Amper een minuut later krijgt de thuisploeg een ultieme kans om meteen terug in de wedstrijd te geraken. Een terecht gegeven penalty mag door Hutten worden benut. Diezelfde Hutten ramde de vorige ronde tegen Vitesse van tientallen meters een vrije trap het doel in. Nu faalt hij echter vanaf elf meter. Opnieuw ramt hij de bal met zijn rechtervoet, alleen vliegt hij nu hoog over. ADO gaat met een voorsprong de rust in.

Billenknijpende bezoekers

De goede sfeer van het begin lijkt vanaf de tweede helft steeds meer te verdwijnen, vooral wanneer Severina de tweede goal voor de bezoekers binnen tikt. De hoek die de Q-side met de korte zijde verbindt, blijkt gevuld te zijn met ADO-supporters. Ze juichen uitbundig, maar zijn de rest van de wedstrijd gezellig voetbal aan het kijken zonder zich bezig te houden met het thuispubliek. De Hagenezen lijken simpel verder te bekeren. Niet is minder waar. 10 minuten voor tijd belandt een doorgekopte bal vanuit een corner bij een verdediger van “de Meuziken” die simpel en ongehinderd binnen tikt. Opeens klinkt een explosie van vreugde. Het geloof is terug!

De bezoekers hebben op dat moment al veel spelers gewisseld. Zij proberen de wedstrijd echter rustig uit te spelen. Wanneer de scheidsrechter veel langer laat doorspelen dan de aangegeven extra tijd, wordt het toch nog even billenknijpen voor de geel-groenen. Zelfs tegen tien man.
Uiteindelijk valt de bal op het middenveld goed voor een speler van ADO Den Haag. Zwarts kan op zijn gemak richting het doel lopen om vervolgens zijn meelopende ploeggenoot te negeren en voor eigen succes te gaan. Tijdens het vieren van deze 1-3 fluit de scheidsrechter direct af.

De verslagenheid is op de gezichten van “De Boys” af te lezen. In de tussentijd lopen de spelers van de club uit de Keuken Kampioen Divisie naar het uitvak om de overwinning met de relatief kleine groep meegereisde supporters te vieren. Wanneer enkelen van hen In de Hekken gaan, lopen de meeste thuissupporters richting huis of de auto. Al is het bekersprookje voorbij, de Kozakken Boys mogen terugkijken op een mooi avontuur.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %