Amateurvoetbal

Veel pyro bij de burenruzie tussen SVZW en Excelsior’31

Afgelopen zaterdag stond er een mooie derby op het programma: SVZW – Excelsior’31. Met fanatieke jeugdige supporters aan beide kanten, kreeg het affiche extra glans. Voor Excelsior’31 staat er ook nog eens heel wat op het spel: de titel. Spektakel en sfeer gegarandeerd!

Historie

SVZW uit Wierden kent schommelende jaren. In 2011 nog actief in de Topklasse, vorige week officieel gedegradeerd naar de eerste klasse. Wat nog opmerkelijker is, is dat SVZW door 2 grote sponsoren een spelersbudget van enkele tonnen heeft. Een budget waar vele clubs in het betaald voetbal nog jaloers op zouden worden. De degradatie is officieel na de nipte nederlaag tegen koploper Sparta Nijkerk. Laatstgenoemde staat 1 punt boven de nummer 2, Excelsior’31 uit Rijssen. Voor de mannen van SV Zwaluwen Wierden het ultieme moment op een eventueel kampioensfeest van de buren te verpesten. De buren zijn ook ooit actief geweest in de Topklasse, maar zijn staan er dit seizoen echter beter voor dus.

Burenruzie

18 mei, 14:30. Dat is het nadeel van een middagpot op zaterdag. Veel jongens moeten zelf voetballen die dag, waardoor zij zich moeten haasten om hun club aan te moedigen. De gasten van Excelsior’31 komen per fiets naar Sportpark Het Lageveld, een fietstochtje van 30 minuten. Bij aankomst, dik een half uur voor de aftrap, zie ik al uitdagende borden aan de poort hangen, iets wat bij een gezonde ‘burenruzie’ hoort. ‘Pas op, eerste klasse gebied!’ en ‘Welkom op sportpark het weer lagere veld’ zijn zulke stekende zinnen die op het hek van SVZW staan. Het is duidelijk dat de meeste supporters van de uitploeg al aanwezig zijn.
Eenmaal langs de kassa te zijn gelopen wordt het bevestigd: de uitsupporters, vrijwel volledig in het rood gekleed, zijn bezig met de voorbereidingen. Een groot doek wordt aan het hek opgehangen en flink wat fakkels worden klaargelegd. De derby kan beginnen!

Prachtige sfeeractie, tamme wedstrijd

Terwijl de spelers het veld op komen lopen, steken de supporters van Excelsior’31 flink wat fakkels en rookpotten af. Ook een breed doek wordt erbij gehaald. Hoofdklasse met een kruis erachter, eerste klasse met een vink erbij. Nog een steek richting SVZW. Vak Z, de fanatieke supporters van de thuisploeg, laat zich niet ongehoord of ongezien. Ook zij steken enkele fakkels en behoorlijk wat rookpotten af.

Dat zij willen voorkomen dat de buren kampioen worden, is duidelijk als zij luidkeels zingen en af en toe een beetje uitdagen. De uitsupporters maken zo nu en dan ook wat kabaal aan de hand van gezang en een trommel. Terwijl de geluidsvolume afneemt, wordt het spel van beide ploegen slechter. De vrouwelijke scheidsrechter fluit een uitstekende wedstrijd en probeert er ook een wedstrijd van te maken. Helaas creëren de teams uit de Hoofdklasse B te weinig kansen.

Krankzinnig slot

De tweede helft is enkele minuten onderweg als de Zwaluwen scoren. Het groepje supporters achter het doel ontploft. Vanaf dat moment is de vocale steun voor de thuisploeg helemaal niet meer te stoppen. De jongens van Vak Z doen dit met een passie en liefde voor hun local waar sommige clubs in de Eerste Divisie jaloers op kunnen zijn. Dit is Support your local! De uitploeg lijkt ondertussen hele dure punten te verspelen, vooral omdat ze simpelweg te weinig creëren. De minuten tikken weg en niemand van Excelsior’31 lijkt het te zien zitten.

Totdat de spits van de Rijssenaren twee keer op de juiste plek staat. In de 70e en 74e minuut tikt hij op exact dezelfde wijze simpel de bal binnen. Bij de 1-2 stormen de spelers richting de ‘meegereisde’ supporters om de goal te vieren. Weer worden er rookpotten en -fakkels afgestoken. Een supporter op leeftijd vindt het nu wel mooi geweest en loopt richting een rookfakkel die in de grond is geplant. Hij neemt een flinke aanloop en trapt de fakkel de weg op die aan het sportpark grenst. Een puntertje, a la Luis Suarez.

Hoe dan ook, Excelsior’31 parkeert de bus en sleept de buit binnen. Ze kunnen nog kampioen worden! Terwijl Vak Z baalt, klimmen de ‘roden’ over de boarding om te feesten. Een wedstrijd van uitersten: SVZW is al gedegradeerd en Excelsior’31 kan nog promoveren. Tof om te zien dat er een boel jeugd bij beide clubs is betrokken. Zij zijn heel de middag verantwoordelijk geweest voor de sfeer en de passie straalt er vanaf. Wie weet staat deze gezonde burenruzie ooit weer op het programma over enkele maanden of jaren. Dan zal de jeugd vast ook aanwezig zijn! En Opa Suarez…

Danny Otto
Trotse supporter van ADO Den Haag, aanwezig op vak O (Midden-Noord). Enorme voetballiefhebber die bij elke buitenlandse trip de voetbalcultuur wil proeven.

Reageren is niet mogelijk.

0 %