Voetbal in HongarijeVoetbalsupporters

Awayday met Ultras Debrecen en Diósgyőr

Het kampioensfeest van Ferencváros verstoren? Daar hebben de supporters van Debrecen en Diósgyőr wel zin in. Nu de vriendschap tussen de clubs is hersteld, trekken ze samen naar de hoofdstad voor een heerlijke awayday. Ik krijg een uitnodiging en ga mee het uitvak in.

In november 2022 is de vriendschap tussen Debreceni VSC (DVSC) en Diósgyőri VTK (DVTK) herboren en trekken de supportersgroepen weer met elkaar op. ‘Het Oosten van Hongarije is rood-wit!’, klinkt de boodschap van beide partijen tijdens de derby van Diósgyőr tegen de gezamenlijke ‘zigeuner-vijand’ Nyíregyháza Spartacus. Als het eind mei is heeft Diósgyőr zich inmiddels gekroond tot kampioen van het tweede niveau en komt het weer in de competitie met Debrecen. Zijzelf spelen nog voor Europees voetbal en treffen op de laatste speeldag Ferencváros. Er staat een uitverkocht stadion te wachten omdat de groen-witten het kampioenschap van 22/23 gaan vieren. Genoeg reden voor DVSC en DVTK om de krachten te bundelen voor een awayday in hoofdstad Boedapest: Ferencváros – Debrecen.

Oost-Hongarije

Debreceni VSC, opgericht in 1902, veroverde in deze eeuw liefst zeven landstitels en vijf nationale bekers. Daarmee is Debrecen (bijnaam: Loki) de grootste club van Oost-Hongarije. Alle mijlpalen werden gevierd in het oude stadion van DVSC, het Oláh Gábor Utcai Stadion. Deze schitterende Oostblokbak valt nog altijd te bewonderen naast het nieuwe Nagyerdei-Stadion. Sinds de overgang naar het nieuwe stadion kreeg Debrecen het lastiger in de competitie met als dieptepunt de degradatie in 2020. Als gevolg hiervan keerde Balázs Dzsudzsák (ex-PSV) terug en ging direct de aanvoerdersband om zijn arm. De verloren zoon was terug op het oude nest waar het ooit allemaal voor hem begon. Onder leiding van Dzsudzsák keerde Loki meteen terug naar het hoogste niveau en zou twee seizoenen later alweer Europees voetbal lonken in Oost-Hongarije. Inmiddels is Balázs ereburger van Debrecen.  

Het oude Oláh Gábor Utcai Stadion & Nagyerdei-Stadion (Foto’s Tamas S.)

Awayday in Budapest

Ik krijg van Diósgyőr-supporters een uitnodiging om mee te gaan met de awayday en uiteraard hoef ik daar niet twee keer over na te denken. Geen rare restricties, combi-regelingen of omwisselplekken. Dat bestaat allemaal niet in Hongarije. Ondanks de rivaliteit die Debrecen en Ferencváros met elkaar hebben kan ik als inwoner van Boedapest gewoon te voet naar het uitvak. Sterker nog, ik ben dit seizoen naar bijna alle thuiswedstrijden van Ferencváros geweest en ze hebben mijn vingerafdrukken, een foto van mij en mijn persoonlijke gegevens allemaal in het systeem staan. Fradi is de enige club in het land die zo ver gaat met inbreuk op de privacy van haar supporters. Toch kan ik zonder problemen een ticket voor het uitvak halen, nota bene via de eigen website van Ferencváros(!).  

Bij het uitvak ontmoet ik de Diósgyőr-supporters en gaan we samen de kooi in om ons uren op te laten opsluiten. DVSC en DVTK krijgen het grote uitvak aardig vol, een drie uur durende reis heeft ze duidelijk niet belemmerd. De rest van het stadion is uitverkocht en in feeststemming om de 34ste landstitel te vieren. Aan de rood-witten om dat te verstoren. Voor de aftrap vliegt zoals gebruikelijk een adelaar naar de middenstip en komen alle behaalde successen van de recordkampioen voorbij op de schermen. Sinds de winterstop was de competitie al gespeeld door de straatlengte voorsprong op de achtervolgers. Toch kwam promovendus Kecskeméti TE nog knap in de buurt en op zes punten afstand. Als Debrecen vandaag wint is het geplaatst voor Europees voetbal. 

Fuck TV, Go to the Stadium

De wedstrijd tussen Ferencváros en Debrecen speelt zich af op een prachtige namiddag vol zon. In het uitvak wordt vocaal alles gegeven om DVSC naar een overwinning te schreeuwen. Vlaggen wapperen, banners gaan omhoog (Fuck TV, go to the Stadium) en ook de vrienden van Diósgyőr doen goed mee. Hoewel Fradi niet scherp oogt komt het wel op een 1-0 voorsprong. Maar als DVSC in de tweede helft richting het uitvak speelt, zet het team de wedstrijd volledig op zijn kop. Topscorer Dorian Babunski prikt twee doelpunten in vier minuten: het uitvak ontploft en supporters vallen over elkaar heen. Europees voetbal verschijnt aan de horizon. 

De zang wordt bijgezet en supporters laten blijken hoe erg ze Ferencváros haten.
Als even later ook nog eens de 1-3 valt is het feest compleet en Europa definitief binnen. In het hol van de leeuw laat Debrecen zien aan heel Hongarije dat ze weer een grootmacht zijn. Spelers komen naar de hekken van het uitvak en vieren de overwinning met de supporters. Overigens zijn daar zowel de doelman áls aanvoerder Dzsudzsák niet bij. Beide zijn in de tweede helft afgevoerd per brancard door heftige botsingen met Fradisten. Onder het mom van de veiligheid worden we tot bijna een uur na het laatste fluitsignaal vastgehouden in het uitvak. Maar ach, dat maakt niemand iets uit: het kampioensfeest van Fradi is verstoort en Loki hoort weer bij de top van Hongarije. Wat een heerlijke awayday. 

Feest in het uitvak (foto DVSC Fanatics Facebook, bron)

 

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %