Voetbalsupporters

Vriendschapsband Atalanta Bergamo en Eintracht Frankfurt

Elke voetballiefhebber kent ze wel: Spandoeken van andere clubs bij je eigen cluppie in het stadion. Vriendschapsbanden tussen supporters, vaak uit andere landen. Tijdens buitenlandse tripjes kom je vaak in aanraking met dit soort vriendschappen tussen supporters van verschillende clubs. In gesprek met locals, taxichauffeurs, supporters, of door gezamenlijke spandoeken en stickers. Een mooi excuus om deze vriendschapsbanden te belichten. Vandaag is het de beurt aan de band tussen Atalanta Bergamo en Eintracht Frankfurt.

Tijdens ons verblijf in Bergamo, voor de groundhop bij Atalanta Bergamo tegen Empoli, voorafgaand aan Juventus tegen Ajax, vielen ons de stickers op van Eintracht Frankfurt. Nu kijken we niet heel raar op van wat stickers rondom een voetbalstadion, maar dit waren er best wel veel. En zeker als het twee clubs betreft die niet structureel Europees spelen, nodigt dat uit tot een google search, of het hier een vriendschapsband betreft of toch een onderlinge wedstrijd. Het bleek ook hier om een hechte vriendschap te gaan.

Herkomst

Over de herkomst van de vriendschapsband is niet veel te vinden. Waar veel vriendschapsbanden uitgebreid beschreven staan moeten we het hier doen met uitspraken die supporters ter plekke doen. De vriendschap lijkt te zijn ontstaan door de linkse politieke oorsprong van beide fanatieke supportersgroepen. Dat lijkt te kloppen, gelet op de vele linkse uitingen die voorheen de Curva Nord sierden. Al moet worden opgemerkt dat Ché Guevara steeds minder prominent aanwezig is en de Ultra’s van Bergamo depolitiseren. In Frankfurt voert men op dit moment nog een politieke strijd met de lokale autoriteiten. In februari schreven we nog dat Eintracht Frankfurt zich de mond niet liet snoeren door lokale politici.

Gastvrijheid

In een interview met het Duitse ’11 Freunde’, worden Celo & Abdi, een bekend rapduo uit Frankfurt, geïnterviewd. Abdi schetst de mentaliteit van de Ultras van Atalanta. “Als de jongens van Atalanta hier zijn dan staan ze vooraan bij ongeregeldheden, terwijl als we bij hen op bezoek zijn, gastvrijheid bovenaan staat. Dan gaan ze met de pet rond en delen ze wat ze kunnen missen!”. 

https://www.instagram.com/p/BIx4BXzBh99/?utm_source=ig_embed

Rellen in Liverpool

Voorafgaand en na de Europa League wedstrijd tussen Everton en Atalanta, op 23 november 2017 in Liverpool, braken ernstige rellen uit. Tijdens de ongeregeldheden viel volgens het politierapport één ernstig gewonde en werden onder andere acht Duitse relschoppers gearresteerd. De Duitse arrestanten maakten onderdeel uit van Ultra’s Frankfurt 1997. Atalanta werd die avond op Goodison Park gesteund door 3.000 uitsupporters, waarvan er tientallen uit Frankfurt kwamen.

Maar ook bij een wedstrijd van Frankfurt tegen Lazio Roma, de grote rivalen van Atalanta, was het onrustig. Het uitvak had een spandoek met de tekst: “In Germania con le famiglie fai quello tostos, ma a Bergamo con gli ultras resti nascosto! Atalantino verme per te ci son le lame”. Vrij vertaald: “In Duitsland  tegen families een grote mond, maar in Bergamo blijven de Ultras verborgen, Atalanta, jullie ratten, we steken jullie neer”. Aan de andere kant van het stadion werden tientallen gestolen doeken, sjaals en shirts van Lazio en hun vrienden van Wisla opgehangen. 

https://www.instagram.com/p/Boz_SxVFZNm/?utm_source=ig_embed

Oefenwedstrijd in Bergamo

Op 6 augustus 2016 speelden Eintracht Frankfurt en Atalanta Bergamo een vriendschappelijke wedstrijd in het Stadio Atleti Azzurri d’Italia. Voorafgaand aan de wedstrijd kondigde Eintracht Frankfurt zelf aan te verwachten dat ongeveer 1.000 Eintracht supporters de oversteek naar Bergamo zouden maken. De club schreef op de eigen website: “Het hoge aantal wordt verklaard door het feit dat er een hechte vriendschap bestaat tussen veel Eintracht-fans en Atalanta Bergamo. We verwachten een mooi voetbalfeest en sturen onze hartelijke groet naar de fans van Bergamo!” Voorafgaand aan de wedstrijd werd in het centrum van Bergamo zelfs een onderlinge voetbalwedstrijd georganiseerd.

Van gelijkgestemden naar hechte vriendschap

Waar we vaak zien dat de herkomst van een vriendschap ook vandaag de dag nog de basis is voor gezamenlijke acties is dat bij Atalanta Bergamo en Eintracht Frankfurt anders. Wat begon als politiek gelijkgestemden is door gezamenlijke acties tegen elkaars rivalen uitgegroeid tot een hechte vriendschap. Een vriendschap die volgend jaar op de verschillende Europese velden en in de steden tot volle wasdom kan komen, aangezien beide clubs op koers zijn voor Europees voetbal. Misschien gunnen de voetbalgoden ons wel een wedstrijd tussen beide indrukwekkende supportersgroeperingen. Mocht dat zo zijn dan staat hij bij ons groot omcirkeld in de agenda’s !

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %