Bergamo. Voor veel fanatieke supporters de stad vlakbij het vliegveld van waaruit ze Italiaanse voetbalsteden als Turijn, Milaan en Genua bereizen. Goedkoper dan de stadsvliegvelden en goede infrastructuur. Zo ook voor onze trip naar Turijn voor de kwartfinale wedstrijd tegen Juventus. Toen enkele weken geleden bleek dat de Derby della Lanterna, derby van de vuurtoren, tussen Sampdoria en Genua verplaatst werd van maandagavond naar zondagmiddag, en bleek dat de wedstrijd tussen Atalanta en Genua ervoor terug kwam, besloten we er maar eens een kijkje te gaan nemen. Een fantastische keuze!  

Bergamo

Bergamo is een stad in de noordelijke Italiaanse regio Lombardije. De stad ligt in een lijn met van links naar rechts Turijn, Milaan en Bergamo. Waar ik Bergamo alleen kende van het vliegveld blijkt het een heerlijke stad te zijn voor een weekend en of midweek. Bergamo bestaat uit twee delen. Het nieuwe, laaggelegen deel waar je arriveert als je met de trein of bus naar Bergamo reist en het middeleeuwse, hooggelegen deel. In het laaggelegen deel vind je overheidsinstanties, scholen en winkels. In het hooggelegen deel, bereikbaar via een mooie wandeling of via een steile kabeltram, vind je het Italië van de 16e eeuw, met de voorzieningen van vandaag. Beklinkerde straten en hoogteverschillen waar ze bij de Ronde van Vlaanderen jaloers op zouden zijn brengen je van het ene idyllische pleintje naar het volgende. Kerkjes en restaurantjes in overvloed. Een aanrader is de ijssalon La Marianna waar, volgens de verhalen, het eerste stracciatella ijs werd gemaakt. Geen idee of het klopt, maar het smaakte perfect!

Stadio Atleti Azzurri d’Italia

Vanaf de nieuwe stad is het een wandeling van twintig minuten naar het stadion van Atalanta. Het Stadio Atleti Azzurri, dat 24.642 toeschouwers kan herbergen, werd op 1 november 1928 geopend en is sinds mei 2017 in het bezit van Atalanta Bergamo. De club kocht het stadion van de gemeente onder de voorwaarde dat de club het stadion grondig zou gaan renoveren met behoud van de unieke identiteit. Een identiteit die vooral van buiten fantastisch is om te bekijken. De beide hoofdtribunes bestaan uit twee hoge gevels die beiden rijk versierd zijn. Hoge pilaren en beelden maken het aanzicht van het stadion een pareltje als je aan komt lopen. Beide hoofdtribunes worden met elkaar verbonden door twee onoverdekte korte zijdes, vooral bestaand uit bankjes. Aan de noordzijde bevinden zich de fanatieke supporters van Atalanta en aan de zuidzijde bevindt zich het uitvak en een kleinere sfeergroep van Atalanta. Vanuit de hoofdtribune waar wij plaatsnemen heb je een fantastisch uitzicht. Links zie je de oude stad liggen en rechts zie je de bergen op de achtergrond.

Sfeer

De wedstrijd van vandaag is er een met grote belangen. Atalanta staat zesde en strijdt om Europees voetbal, terwijl Empoli twee punten onder de veilige zeventiende plaats. Vanuit het 350 kilometer verderop gelegen Empoli hebben een 150 supporters de reis naar Bergamo gemaakt. De bandieri met de tekst Invasion to Bergamo is voor vandaag dan ook wat misplaatst. Het stadion is verder goed gevuld. Over de lange zijdes schuifelen duizenden supporters in de laatste minuten voor de aftrap naar hun plek. Opvallend veel dezelfde blauwe Atalanta club jassen. De Curva Nord staat, de voorste uitgezonderd, bomvol. Bij opkomst van de spelers worden meerdere rookpotten en fakkels afgestoken. Een actie die tijdens de wedstrijd meermaals wordt herhaald. De Ultra’s worden aangestuurd door een Capo die, halverwege het vak op een hek staat en met een megafoon, omringd door een hele rij fanatieke gasten, de vakken opzweept. Ze produceren 90 minuten lang geluid en blijven hun ploeg steunen, ondanks de letterlijk tientallen gemiste kansen waardoor de wedstrijd in 0-0 eindigt, steunen ze hun team vocaal voor de volle 90 minuten. Steun die met vlagen wordt overgenomen door de vakken op de lange zijdes. Vakken waar de Nederlandse spelers, de Roon en Hateboer erg populair blijken te zijn. Niet alleen vandaag, omdat ze een goede wedstrijd spelen, maar door de werklust gecombineerd met goed voetbal.

Aanrader

Na een, ondanks de 0-0 eindstand, heerlijke voetbalavond lopen we voldaan naar buiten. De grote poorten in de hoofdtribune staan open en de straten kleuren Atalanta blauw. Met de blik gericht op de straat vinden we nog wat snippers van wedstrijdkaartjes. We rapen de snippers op om in het hotel te ontdekken dat we twee volledige kaartjes hebben. Een mooie herinnering aan een heerlijke voetbalavond. Een aanrader voor iedereen op doorreis naar een andere Italiaanse club, of gewoon een mooie groundhopbestemming!

 

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Is bezig met een boek over derby's en wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.