Voetbal in Argentinië

Argentinië 2024: El Grande Racing club de Avellaneda

Spanje heeft het EK gewonnen en Argentinië de Copa America. Deze weken doen we het met oefenwedstrijden en lotingen voor voorrondes voor de verschillende Europese toernooien. Een mooi moment om mijn voetbal hoogtepunt van afgelopen seizoen in een serie uit te werken. Onze trip naar Argentinië, Uruguay en Brazilië. Tips voor kaarten, waar te slapen, wedstrijden en vervoer. Beseffend dat het slechts de ervaring van één groepje is, maar wel in de hoop dat jullie er iets aan hebben. Voor mij in elk geval een mooie kans deze toffe reis te herbeleven. Vandaag deel 4 over El Grande Racing club de Avellaneda.
Als je Buenos Aires bezoekt adviseer ik je niet teveel vooraf te plannen. Zoek een of twee clubs die je graag wil bezoeken en accepteer dat je daaromheen moet improviseren. Waar Engeland en Spanje wel eens laat zijn met hun verplaatsingen kan dat in Argentinië een kwestie van dagen zijn. Zeker in de periode dat de voorrondes van de Zuid-Amerikaanse toernooien zijn kun je pech hebben. Zo zijn van San Lorenzo drie thuiswedstrijden verplaatst in de periode dat wij er zijn, waardoor ik zeker een van de Grandes ga missen. Maar vandaag kan ik een andere wel afvincken, als we El Grande Racing Club bezoeken.

Grandes

Er zijn vijf Grandes in Argentinië. Dat zijn Boca, Independiente, Racing, River en San Lorenzo. De Grandes zijn in 1973 ‘benoemd’. Daarvoor moesten ze aan drie voorwaarden voldoen. Ze moesten minimaal twintig jaar op het hoogste niveau spelen. Ze moesten minimaal één keer kampioen zijn geweest. En ze moesten meer dan vijftienduizend leden hebben. Drie van de Grandes komen uit Buenos Aires, en twee uit Avellaneda.
Racing Club is een van de twee uit het net ten zuiden van Buenos Aires gelegen Avellaneda. Ernaartoe gaan en vooral weer vertrekken is lastig. Je moet de rivier Riachuello over en dat betekent dat taxi’s of Ubers niet zeker weten dat ze weer iemand mee terug kunnen nemen en dus niet happig zijn om je rit te accepteren. Een Uber reserveren is hier waarschijnlijk een slimme tip.

Racing en Independiente

Bij veel stadions en clubs die we tot nu toe hebben bezocht, vertellen murals ons de geschiedenis van de club, de wijk en de politieke situatie. In Avellaneda zien we echter weinig echte clubmurals. De voornaamste reden is dat de grote rivaal, en de andere Grande uit Avellaneda, Independiente slechts tientallen meters verderop ligt. De meeste cafés verschieten dan ook geregeld van kleur. Zijn de barretjes en straten blauw als Racing speelt, een dag later kunnen ze bij een pot van Independiente gewoon weer rood zijn.

Het stadion van Racing, de club die achttien keer kampioen van Argentinië werd en één keer de Copa Libertadores won, heet Estadio Presidente Perón en heeft vanwege de vorm als bijnaam El Cilindro. Net als in veel Argentijnse stadions vinden we ook hier de kenmerkende toren op de lange zijde.

Kleuren en wijken
We hebben plekken op de tweede ring lange zijde. Zowel boven ons als onder ons is de volledige tweede ring volgehangen met doeken. Opvallend blijft dat vrijwel alle clubs waar we tot nu toe zijn ook doeken hebben hangen van fanclubs uit de andere wijken. De Grandes hebben supporters uit de hele stad en dat laten ze zien ook. Bijvoorbeeld door de doeken, maar ook door de bussen die, behangen met vlaggen en dichtbevolkt met uit ramen hangende, trommelende en zingende supporters, van hun woonwijk naar het stadion reizen.
De wedstrijd is vrij saai. Mooi tijd om goed rond te kijken. De cilindervorm maakt dat er ruimtes ontstaan tussen de tribunes en het veld. Bij Racing zijn die opgevuld met voetbalveldjes waar tientallen kinderen gretig gebruik van maken en vrijwel de hele wedstrijd partijtjes spelen. Vaders en moeders staan uitgebreid met hun armen zwaaiend te zingen terwijl hun kinderen voetballen. Ook tijdens de lichtshow die in de rust wordt opgevoerd wordt er doorgespeeld. Een lichtshow die wat mij betreft wat overbodig is. Al zien de staantribunes er wel heel erg dik uit, helemaal rondom en volgepakt.

Shirtjes en gezang

Waar in Nederland een groot deel van de fanatieke supporters casual gekleed naar hun favoriete voetbalclubs reist, draagt hier vrijwel iedereen clubkleuren. Als je niet op wil vallen dan draag je de kleuren van de thuisclub of iets van Argentinië. Wij scoren overal een hoedje van de thuisclub en proberen creatief om te gaan met kleding. Bij Argentinos Juniors een rode polo. Vervolgens bij Boca Juniors een shirtje gescoord op straat. En bij Doc Sud een shirtje van Argentinië. Vandaag dus gewoon een blauw shirt. En als je dan kiest voor het Argentinië shirt, kies er dan een zonder naam of een naam die het overal goed doet. Bij Racing een shirtje dragen met Tagliafico, vroeger spelend voor rivaal Independiente, is geen goed idee.
De sfeer is ook bij El Grande Racing prima. Minder indrukwekkend dan eerder deze week bij Argentinos Juniors en Boca Juniors, maar dat kan kan ook deels komen omdat we er bij Boca middenin stonden en we er nu wat verder vanaf staan. Maar ook hier geldt dat iedereen geregeld meedoet. En ook hier gaat het dan loeihard.

Nagenieten

Waar we de eerdere potjes echt bij moesten komen lijken we al te wennen aan de Argentijnse sfeer. We lopen na de wedstrijd, die Racing volledig tegen de verhouding in met 1-0 verliest, op het gemakje het stadion uit. Waar we ons hebben voorgenomen weinig streetfood te pakken. scoren we toch een hamburger. Het risico wordt beloond met een heerlijk broodje waarbij achteraf blijkt dat ook de maag het aankan. We wandelen naar een barretje waar we, na weer een aantal keer te zijn geweigerd, uiteindelijk toch een Ubertje scoren. Terug naar Buenos Aires. Nagenietend van weer een toffe Argentijnse matchday bij El Grande Racing. En uitkijkend naar nog veel meer moois dat komen gaat.
van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %