Jagiellonia Białystok is een van de weinige voetbalclubs uit Noordoost-Polen. Qua toeschouwers behoren ze tot de populairdere clubs van het land. Het team doet de laatste jaren mee in de subtop van de Ekstraklasa en speelde vorig seizoen nog een bekerfinale. Dit jaar bestaat Jagiellonia 101 jaar en dat werd groots gevierd. De supporters die zich in Białystok verzamelden zetten de stad in vuur en vlam!

De club van Noordoost-Polen

Białystok is verreweg de grootste stad van Noordoost-Polen. Met zo’n 300.000 inwoners is Białystok – waar veel etnische Wit-Russen wonen – de tiende stad van Polen. Het is zo’n 60 kilometer verwijderd van de grens met Wit-Rusland en het Oerbos van Białowieża ligt nabij. Jagiellonia Białystok is de enige club uit de stad die op hoog niveau speelt.

Sinds Jagiellonia in 2007 wist te promoveren, zijn ze niet meer verdwenen uit de Ekstraklasa. Dit jaar is de club alweer bezig aan haar veertiende seizoen op het hoogste Poolse niveau. De in 1920 opgerichte club leeft in de stad: enkele jaren geleden kwamen er gemiddeld zo’n 13.000 toeschouwers richting het stadion als het team speelde. Dat gemiddelde ligt nu iets lager, maar qua populariteit behoort Jaga tot de populaire clubs uit Polen.

Supporters van Jagiellonia in Portugal bij Rio Ave (via Grzegorz Chuczun).

De supporters van Jagiellonia die hun ploeg willen volgen moeten flink wat kilometers maken. Een uitwedstrijd in Warschau is een van de kortere tripjes van het seizoen, maar ook dat is al zo’n twee uur rijden. Toch zien we veel foto’s voorbijkomen van goedgevulde uitvakken her en der in Polen. Een afstand van 500 kilometer weerhoudt de supporters er niet van om richting Krakau te reizen!

Genieten van het oude stadion

Eind 2014 was de verbouwing van het stadion klaar. Men spreekt van een renovatie, maar van het oude stadion is niets meer terug te zien. Het huidige stadion is modern en lijkt op bijna alle andere stadions op het hoogste niveau van het Poolse voetbal. Gelukkig kunnen we dankzij foto’s van fotograaf Michal Kardasz nog genieten van oude beelden!

Net geen kampioen

In seizoen 2016-2017 ging Jagiellonia als koploper de kampioenschapspoule in, met een punt voorsprong op nummer twee Legia Warschau. Uiteindelijk wist Legia kampioen te worden met twee punten verschil. Een jaar daarna stond Jagiellonia een punt achter koploper Lech Poznan in de reguliere competitie. Na de play-offs was het echter wederom Legia die er met de titel van doorging. Jagiellonia kwam drie punten te kort en eindigde het Ekstraklasaseizoen alweer als runner-up. Tot dusver zijn deze tweede plaatsen de beste eindklasseringen die het team ooit heeft behaald.

Europese reizen

In 2010 pakte Jagiellonia haar eerste hoofdprijs. In de bekerfinale was het team met 0-1 te sterk voor Pogoń Szczecin. Zoals je dat vaker ziet als Jagiellonia op bezoek komt, was er sprake van een ware roodgele invasie in Bydgoszcz! Ook voor de bekerfinale moesten de supporters 500 kilometer afleggen. Als gevolg van deze winst mocht de club aantreden in de derde kwalificatieronde van de Europa League. In verschillende seizoenen die daarop volgde, haalde Jaga Europees voetbal. Fotografen Michal Kardasz en Grzegorz Chuczun waren aanwezig bij deze trips en schoten mooie foto’s! Bekijk hier een compilatie van de Europese reizen van de laatste jaren, onder andere in Gent, bij Aris en in het uitvak bij Rio Ave:

 

Bekerfinale

In 2019 stond Jagiellonia voor de tweede keer in haar geschiedenis in de finale van de Puchar Polski. Ditmaal trad de ploeg aan tegen Lechia Gdańsk . Het decor voor deze finale was het nationale stadion van Warschau. Hier werden eerder onder andere al de halve finale van het EK2012 en de finale van de Europa League in 2015 afgewerkt.

De ene zijde achter het doel was van de roodgelen en aan de andere korte zijde namen de supporters uit Gdańsk plaats. Beide groepen hadden geweldige tifo’s voorbereid, die gevolgd werden door het nodige vuurwerk. Helaas voor Jagiellonia ging de prijs aan hun neus voorbij: diep in de blessuretijd maakte Lechia de 0-1.

Wil je meer van dit soort prachtige foto’s van Michal Kardasz en Grzegorz Chuczun zien? Klik dan op deze link! Hun archief bevat honderden foto’s van zowel het oude als nieuwe stadion, wedstrijden en sfeeracties.

101 jaar Jagiellonia Białystok

Jagiellonia werd in 1920 opgericht, dus bestaat dit jaar 101 jaar. De supporters kwamen deze week bijeen om het 101-jarige bestaan van de club te vieren. Ze telden af tot nul, waarna de stad Białystok in een grote vuurzee veranderde!

 

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.