Voetbal in Polen

Vriendschapsbanden: Łódź en Lech Poznań met een gezamenlijke tifo

Elke voetballiefhebber kent ze wel. Spandoeken van andere clubs bij je eigen cluppie in het stadion. Vriendschapsbanden tussen supporters. Vaak uit andere landen. Tijdens buitenlandse tripjes kom je vaak in aanraking met dit soort vriendschappen tussen supporters van verschillende clubs. In gesprek met locals, taxichauffeurs of supporters, of door gezamenlijke spandoeken of stickers. Een mooi excuus om deze vriendschapsbanden te belichten. Deze fotoreportage staat in het teken van de speciale supportersvriendschap tussen de Poolse voetbalclubs Lech Poznań en ŁKS Łódź.

Competitieschommelaar

Twee clubs met totaal verschillende sportieve achtergronden. Łódź is in 1908 opgericht onder de naam Łodzianka Łódź. De gelijknamige stad was toentertijd nog Russisch en pas na de Eerste Wereldoorlog werd Polen een onafhankelijk land. Een eigen competitie werd opgezet met Łódź als één van de eerste deelnemers. De decennia erna kende de club zowel hoogtij- als laagtijdagen. Degradaties werden afgewisseld met het behalen van Europees voetbal. Groot dieptepunt dateert van dik 6.5 jaar terug, toen de Poolse voetbalbond Łódź uit de I Liga (2e niveau) nam vanwege grootse financiële problemen. Het daaropvolgende seizoen zette de club de wedstrijden voort op het 5e niveau. Des te knapper dat de club zich 4x weet te promoveren in 6 jaar tijd! Lech Poznań daarentegen is een veel stabielere club met bijna elk jaar wel Europees voetbal.

Vriendschapsparadijs

Polen stikt van de vriendschapsbanden tussen verschillende clubs. Aan de andere kant kent het land ook aardig wat rivaliteit, zoals te zien is tussen Slask Wrocław en Zagłębie Lubin, beter bekend als de derby van Silezië. Je zou bijna kunnen stellen dat je als club het lulletje lampenkatoen van het land bent als je geen rivaliteit of vriendschapsbanden hebt met een andere club. Het opmerkelijke aan dit fenomeen is dat vriendschapsbanden ook in no time verbroken kunnen worden. Een club kan bijvoorbeeld bevriend zijn met twee verschillende clubs die onderling juist weer rivalen zijn van elkaar. Verwarrend, maar zeer interessant om te zien hoe dynamisch vriendschapsbanden en rivaliteit in elkaar steken in Polen.

Planning

Als de competitieschema’s van bijna alle landen bekend zijn in Europa, kijken we vaak welke wedstrijden eruit springen. Vaak zijn dit derby’s, omdat zo’n wedstrijdvorm vaak garant staat voor spektakel. Lech Poznań – ŁKS Łódź mag dan geen derby zijn, maar we zijn op de hoogte van de vriendschap tussen de supportersgroepen van die twee. Tel daarbij op dat Łódź eindelijk weer terug is op de hoogste afdeling. We hopen dus op een gezamenlijke choreo! De trip kan eigenlijk niet meer stuk als we er ook nog eens achter komen dat je voor een dropje en een balpen een retourtje Poznań kan bemachtigen. Met drie man van In de Hekken reizen we 7 december 2019 dus af naar Polen.

INEA Stadion

Voor het stadion komen we absoluut niet. Stadion Lecha was vroeger de thuisbasis van Lech Poznań, goed voor 17.000 man. In 2012 zijn Polen en Oekraïne aangewezen als gastland voor het Europees kampioenschap. Het stadion van Lech werd omgebouwd tot een gigantisch bouwwerk dat garant staat voor ruim 43.000 man, nagenoeg elk stoeltje overdekt. Dit kun je dus rustig aan een metaforische voetbalcultuurverkrachting noemen. Maar ja, zie zoiets maar tegen te houden…
Had Lech Poznań maar in het Stadion im. Edmunda Szyca gespeeld, een lekkere oude bak.

Hoe dan ook, vanaf de slaapplek wordt met de taxi koers gezet naar het stadion. De straten zijn donker en gek genoeg goed begaanbaar op matchday. De taxichauffeur is de oudste niet en kan prima Engels. Hij vindt het wel lachen dat we overal wedstrijden bezoeken. Van Londen tot Lubberkutteveen. Bij het naderen van het stadion reageert de bestuurder verbaasd. Normaal gesproken is veel meer politie aanwezig als er gevoetbald wordt. Als je zou zeggen dat twee beloftenteams hun opwachting maken vandaag, dan zou je het nog geloven ook. Zo weinig beweging om het stadion heen. Amper politie en enkele supporters. Weinig politie kan dus wel een teken zijn dat er relatief weinig zorgen zijn op supportersgebied. De vriendschap tussen Lech en Łódź is dus flink bekend bij de mensen. Onze hoop op een flinke pyroshow neemt in ieder geval af door weinig tekenen van leven.

Armetierig

De eerste helft is erg gezapig. Lech Poznań is in principe verplicht om de thuiswedstrijd te winnen tegen de promovendus. Qua intentie lijkt het er in ieder geval niet op. Grote kansen worden nauwelijks gecreëerd en de tegenstander kan wel heel erg makkelijke counteren. De regen valt al geruime tijd met bakken uit de hemel. Een Portugese speler van Lech, van wie we dachten dat hij tijdens de warming-up niet eens wist of er zand of lucht in de bal zit, blijkt opeens één van de dragende spelers te zijn van het team. Elke keer als hij aan de bal is, komt er in ieder geval wat dreiging. Met een schuin ook wordt vanaf onze lange zijde gekeken naar de korte zijde links van ons. Deze twee genoemde zijdes zijn godzijdank goed volgestroomd vlak voor de wedstrijd. Het uitvak is leeg, want de aanhang van Łódź mag zich bij het thuispubliek voegen! De supporters van beide clubs zingen dóór en mét elkaar. Qua vocaal geweld zit het wel snor!

De tweede helft kent eenzelfde spelbeeld. Lech Poznań is vaak aan de bal en na ongeveer een uur spelen maakt onze Portugese vriend op knappe wijze de 1-0. Er volgt meer opluchting dan ontlading. De wedstrijd kabbelt voort en plots wordt op de korte zijde een doek in de vorm van een voetbalshirt omhoog getrokken. We weten genoeg!

Gekkenhuis

Een kwartier voor tijd wachten we met smart op de pyroshow. Het doek verdwijnt langzaam en honderden supporters tellen af. Fakkels worden afgestoken. Oranje, rood. Echt genieten dit! De zang van beide supportersgroepen wordt de gehele show gecontinueerd.

De staking is van korte duur, want pyroshows zijn wekelijkse kost in Polen. Fakkels afsteken, ervan genieten, de rook even voorbij laten trekken en doorvoetballen. Zoals het hoort!

Thuiswinst

Łódź probeert het na de 1-0 nog, maar in blessuretijd deelt Lech de genadeklap uit: 2-0. Geen chaos op de tribunes maar applaus voor elkaar. Het lijkt af en toe net een vriendschappelijke wedstrijd. De vriendschap die is benadrukt met een gezamenlijke choreo, niet normaal prachtig! Lech Poznań – ŁKS Łódź is dus een aanrader. Een bezoekje waard, vooral omdat vriendschapsbanden in Polen ook weer zo voorbij kunnen zijn…

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %