Voetbal in Polen

Het bizarre verhaal van een Poolse volksclub: 5000 supporters

De club uit de textielstad kende een even prachtige als turbulente historie. Het werd tweemaal landskampioen, maar vanwege financiële wanorde van de hoogste plank speelde de club in 2013 op het vijfde niveau van Polen. Op dat niveau trok de volksclub nog altijd vijf duizend, bloed fanatieke en hondstrouwe, supporters. Na vier promoties in zes jaar tijd  zijn de ridders van de lente weer thuis op het niveau waar het hoort. We hebben het over de voetbalclub ŁKS Łódź. 

ŁKS Łódź kent een lange historie. Het werd tweemaal landskampioen, in 1958 en 1998. Bovendien was het tweemaal bekerfinalist(1957 en 1994).  In de vijf seizoenen dat de club mocht zich te plaatsen voor Europees voetbal, werden de rood-witten uitgeschakeld door onder andere Manchester United en AS Monaco. Na het laatste kampioenschap, in 1998, volgde er een zeer matige periode.

In 2000 degradeerde het naar het tweede niveau. Zes jaar later wist ŁKS Łódź te promoveren naar het hoogste niveau. Maar de rampspoed was reeds ingezet. Na gejojo tussen de hoogste twee niveaus, raakte de club in 2013 bankroet. Een doorstart op het vijfde niveau volgde.

In het stadion Miejski zaten, in 1971, 45.000 supporters. De club was, en is nog altijd, ongekend populair. Ook bij de doorstart op het vijfde niveau, zat het stadion, wat inmiddels grondig werd gerenoveerd, stamp vol. Vijf duizend supporters steunden de club in gitzwarte tijden. In mei 2019 volgde een prachtige beloning voor de onvoorwaardelijke steun: promotie naar de Ekstraklasa. De club is weer terug op het hoogste niveau.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %