In de actualiteitUltras/fanatieke supporters

Het bizarre verhaal van een Poolse volksclub: 5000 supporters op het vijfde niveau

De club uit de textielstad kende een even prachtige als turbulente historie. Het werd tweemaal landskampioen, maar vanwege financiële wanorde van de hoogste plank speelde de club in 2013 op het vijfde niveau van Polen. Op dat niveau trok de volksclub nog altijd vijf duizend, bloed fanatieke en hondstrouwe, supporters. Na vier promoties in zes jaar tijd  zijn de ridders van de lente weer thuis op het niveau waar het hoort. We hebben het over de voetbalclub ŁKS Łódź. 

ŁKS Łódź kent een lange historie. Het werd tweemaal landskampioen, in 1958 en 1998. Bovendien was het tweemaal bekerfinalist(1957 en 1994).  In de vijf seizoenen dat de club mocht zich te plaatsen voor Europees voetbal, werden de rood-witten uitgeschakeld door onder andere Manchester United en AS Monaco. Na het laatste kampioenschap, in 1998, volgde er een zeer matige periode.

In 2000 degradeerde het naar het tweede niveau. Zes jaar later wist ŁKS Łódź te promoveren naar het hoogste niveau. Maar de rampspoed was reeds ingezet. Na gejojo tussen de hoogste twee niveaus, raakte de club in 2013 bankroet. Een doorstart op het vijfde niveau volgde.

In het stadion Miejski zaten, in 1971, 45.000 supporters. De club was, en is nog altijd, ongekend populair. Ook bij de doorstart op het vijfde niveau, zat het stadion, wat inmiddels grondig werd gerenoveerd, stamp vol. Vijf duizend supporters steunden de club in gitzwarte tijden. In mei 2019 volgde een prachtige beloning voor de onvoorwaardelijke steun: promotie naar de Ekstraklasa. De club is weer terug op het hoogste niveau.

Het is SALE op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Wees er snel bij, want op = altijd ook echt op!

Stefan van Leeuwen
Over de schrijver

Stefan is gek op Feyenoord en de Kuip, hij staat (!) op de Noordzijde en is zeer regelmatig aanwezig in de uitvakken. Bovendien is hij regelmatig aanwezig bij de amateurderby's in ons land en schrijft o.a. de serie ''Ode aan de Vrijdagavond''.
  Ook leuk om te lezen...
  Vriendschapsbanden

  Vriendschapsbanden: Łódź en Lech Poznań met een gezamenlijke tifo

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 42)

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 38)

  In de fotoreportages

  Een rondje langs de velden (week 14)