Groundhopping

Vergane Glorie: Stadion na Krzemionkach

Korona Krakow was de naam van een Poolse voetbalclub. De voetbalafdeling van de club bestaat al tijden niet meer, maar hun thuishaven staat er nog wel. Plannen om te renoveren zijn nog niet van de grond gekomen, waardoor de bak nog in oude staat te bewonderen is!

Historie

Krakau zit vol met historische voetbalclubs. Zo spelen Wisla Krakow en Cracovia Krakow in de hoogste divisie en heb je wellicht wel eens van Hutnik Krakow en Garbarnia Krakow gehoord. Minder bekend is Korona Krakow. In 1919 wordt deze club al opgericht. In eerste instantie kiezen de oprichters voor de naam Polonia, vanwege de herwonnen onafhankelijkheid, maar aangezien er al een team met de naam Polonia Krakow bestond, wordt de naam veranderd naar Korona (kroon). Ten zuiden van de Wisla ligt het Park Bednarskiego, waar in 1929 Stadion na Krzemionkach wordt geopend. De huur van het nieuwe terrein bedraagt 100 zloty per jaar, wat neerkomt op zo’n 25 euro.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden verschillende gebouwen van de club vernietigd. Dit weerhoudt Korona Krakow niet om te stoppen met voetbal: het team doet mee aan geheime wedstrijden. Dit terwijl veel spelers en leden van de club bij een verzetsbeweging horen.

Heropbouw

In 1952 wordt Stadion na Krzemionkach, uiteraard gelegen aan de gelijknamige straat, herbouwd. Bij Korona Krakow wordt niet alleen gevoetbald. Vroeger stond enkele meters verder het grootste zwembad van Polen. De club behaalt successen in sporten als turnen, zwemmen en worstelen.

Een jaar voor de heropbouw van het complex fuseert de de club met Garbarnia Krakow. Later verhuist de club anderhalf kilometer verderop naar Stadion Garbarni. Na degradatie naar de regionale competitie van Krakau in 1971 kiezen de clubs weer voor hun eigen pad. De professionele voetbalafdeling van Korona Krakow houdt op met bestaan. Daarentegen keerde Garbarnia vorig seizoen na 44 jaar weer terug in de Poolse tweede divisie. Een laatste plek betekende ook weer een directe degradatie, dus speelt Garbarnia dit seizoen in de II Liga, beter bekend als de derde divisie.

Stadion na Krzemionkach

Eind jaren negentig wil de club het terrein opfrissen. Er zijn plannen voor een nieuw zwembad, een sporthal, tennisbanen, een grote speeltuin en een groot hotel. Vanwege gebrek aan geld is hiervan niets terecht gekomen. Het stadsbestuur vindt dat het complex verwaarloosd is en beëindigt de overeenkomst met Korona Krakow. Vanaf eind 2014 beheert het stadsbestuur het gebied.

In 2015 is het sportcentrum op zoek naar een investeerder. Diverse bedrijven zouden geïnteresseerd zijn en de Raad van Sportinfrastructuur zou helpen met de renovatie. De Poolse media beschrijven de situatie als een tragische toestand. ”Meerdere vernietigde sportvelden. De paden, hekwerken en tribunes rondom het hoofdveld zijn beschadigd,” valt te lezen in de regionale krant.

Later dat jaar spreekt men over een laatste kans voor het terrein. Wederom wordt het stadion aangeboden door de Raad van Sportinfrastructuur, ditmaal slechts voor de helft van de huur. Ze willen het oude uiterlijk van het stadion terug. Om de bewoners te herinneren aan de tijd van vroeger, organiseerde de stad dat jaar voetbalwedstrijden voor scholen. Ze hoopten dat op die manier interesse wordt gewekt in het vervallen terrein.

In 2017 verschijnt dan toch positief nieuws. Het clubgebouw wordt gerenoveerd, een kunstgrasveld wordt aangelegd en de atletiekbaan wordt vernieuwd. De renovatie wordt verdeeld in vijf fasen, waarvan een nieuw voetbalveld bij de derde fase hoort.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en wordt het terrein af en toe gebruikt voor activiteiten als festivals. Van de geplande renovatie was – op het verwijderen van wild groeiende planten na – nog weinig tot niets te zien. Onze dank gaat uit naar Jesse, die ons een aantal van de volgende foto’s heeft opgestuurd!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %