Nederland gaat weer los op de voetbalsupporter. Zelfs premier Rutte had zijn mening klaar: ”gewoon je bek houden, zitten en niet schreeuwen. En dat is goed te doen”. Zitten en je bek houden, kan dat wel?

Zitten en je bek houden, kan dat wel?

Ja, maar het is vreselijk lastig om te zitten tijdens de wedstrijd. Ja, het geeft ons weer kippenvel om het clublied door het stadion te horen galmen. Ja, het is prachtig om weer de weg naar het stadion te kunnen maken.

Ja, we hebben dit vreselijk gemist. Ja, het is verre van het ouwe. Ja, we mogen blij zijn dat we überhaupt weer naar het stadion mogen.

Ja, je kan er ook voor kiezen om niet naar het stadion te gaan. Ja, veel supporters hebben al aangegeven niet naar het stadion te gaan met deze maatregelen. Ja, ook verschillende supportersgroepen lieten weten niet naar de wedstrijd te gaan omdat hun wedstrijdbeleving onmogelijk is met de huidige maatregelen.

Ja, het is belachelijk dat je wel met vijf man in een auto kan zitten en vervolgens op anderhalve meter afstand moet plaatsnemen. Ja, het is klote als je de helft van de wedstrijd niet kan zien, doordat je vak is gemaakt als staantribune en niet als zitvak.

Ja, het is wél een feit dat Rutte de stadions eigenhandig weer kan sluiten.

Zitten en stil zijn. Kan dat wel?

Ja, tijdens grote gedeeltes van de wedstrijd kunnen we, met veel pijn en moeite, zitten. Maar nee, het is voor ons onmogelijk om niet te juichen als je club in de laatste minuut de winnende scoort. Of mist. Het is onmogelijk om dat stil te blijven zitten.

Dat beaamt ook het supporterscollectief. Tegen RTL zegt voorzitter Keuning: ”Meeleven bij een wedstrijd hoort erbij. We hebben al eerder gezegd dat een verbod op juichen en schreeuwen onhaalbaar en onwenselijk is.”

De Coronarichtlijnen in het stadion zullen aangepast moeten worden. Maar tot die tijd moeten we opletten, want onze clubs kunnen de inkomsten écht niet missen.

Foto’s via FR12.nl

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.