Voetbal in Oostenrijk

Wiener Derby: terug in de tijd

Wenen is een prachtige stad. Rijk aan cultuur, architectuur en historie. Absolute bonuspunten voor een liefhebber die op zoek is naar lekkere voetbalcultuur. En laat deze stad daar nou geen tekort aan hebben. De strijd om Wenen mag er zijn. Twee fanatieke supportersgroepen die alles uit de kast halen om de rivaal af te troeven. En wie wat bewaard heeft wat. We gaan terug in de tijd. De Wiener Derby van 23 april 2017.

Ondanks dat die rode stieren uit Salzburg het Oostenrijkse voetbal domineren, heeft dat geen invloed op de rivaliteit tussen Rapid Wien en Austria Wien. Integendeel zelfs. Waar de ploegen ook staan op de ranglijst, de eer staat hoe dan ook op het spel. Zowel Rapid als Austria wisten sinds enkele speelronden eindelijk weer eens te winnen voorafgaand aan de derby. Voor Rapid, wat ergens in de middenmoot bivakkeert, is het nog een kans om misschien nog Europees voetbal te halen.

Het is ook wel tekenend voor de Oostenrijkse competitie dat Salzburg al jaren domineert. Geen enkele club kan de concurrentie met hen aangaan, hoewel ze soms best tegen een nederlaag aanlopen. De overige 9 ploegen zijn dusdanig aan elkaar gewaagd, dat ze veel te veel punten verliezen. De nummer 2 en 3 op de ranglijst in het seizoen 2016 – 2017 hadden 13 en 14 nederlagen te verwerken. Dat is meer dan een derde van de wedstrijden in een seizoen. In Nederland vind je alleen clubs in het linkerrijtje met zoveel nederlagen.

321. Wiener Derby

Eerder dat seizoen bezochten we ook de 319e editie van de Wiener Derby. Eveneens in het Allianz Stadion. Toen verloor Rapid thuis met 0-2 en was de crisis compleet. Ondanks die nederlaag is Rapid nog wel de beste overall. De eerste derby werd gespeeld in 1911. De groen-witten wonnen die pot met 4-1. Austria moest eerst elf nederlagen incasseren voordat ze de eerste winst pakte in een derby eind 1917.

Rapid heeft tot de dag van vandaag nog de meeste overwinningen in de derby en is op afstand recordkampioen. Het laatste kampioenschap dateert echter alweer uit 2008, waar Austria in 2013 nog een titel wist te pakken. Aan de harde kernen van de clubs ligt het in ieder geval niet. Die weten keer op keer de meest prachtige sfeeracties en pyro shows te laten zien. Ook dit maal stelden ze niet teleur.

Rapid weet zich uiteindelijk niet te revancheren. Ook deze derby worden ze slim weg gecounterd door de bezoekers wat ook nu weer een 0-2 nederlaag oplevert.

Rapid Wien

Austria Wien

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %