FotoreportagesVoetbal in Nederland

Weer eens een voetbalavond in het Olympisch Stadion

Een avondje voetbal in het Olympisch Stadion. Dit vond weer eens plaats toen AFC de tweede ronde van de beker haalde. Op een regenachtige dag op een matig veld stuntte AFC door TOP Oss uit te schakelen!

AFC is één van de sterkere amateurteams die ons land kent. In 2019 wonnen de Amsterdammers de Tweede Divisie. Verschillende profs hebben in de jeugd op Sportpark Goed Genoeg gespeeld. Spelers als Daley Blind en Justin Kluivert zijn bij AFC weggeplukt en hebben later de Europese top gehaald.

Telstar onderuit

In de eerste ronde van de KNVB-beker zien 500 toeschouwers hoe Telstar zich in Amsterdam-Zuid blameert. Met 1-0 als ruststand lijkt het nog mee te vallen, maar na de pauze loopt AFC uit. Na 90 minuten staat er maar liefst 5-0 op het scorebord.

Op dat moment ziet Sportpark Goed Genoeg er nog uit zoals het er jaren uit heeft gezien. Sinds juli 2021 is het compleet vernieuwd, met nieuwe tribunes, een kunstgrasveld en een vernieuwd clubgebouw. Eerder maakten we een hoop foto’s van het nieuwe sportpark.

Olympisch Stadion

De geluiden gaan al rond. Zal AFC de volgende ronde in het Olympisch Stadion afwerken? Uiteraard hoopt men op een mooie tegenstander, al is het belangrijker dat de club natuurlijk een thuiswedstrijd loot. Vier dagen na de winst op Telstar verrichten Kenny en Yordi Teijsse, beiden spelers van AFC, de loting voor de tweede ronde.

De gebeden zijn verhoord, want AFC mag het thuis gaan opnemen tegen een BVO. TOP Oss komt uit de koker en reist op 30 oktober naar Amsterdam. Voor deze ontmoeting verlaten de hoofdstedelingen haar sportpark en verhuizen ze nog geen drie kilometer verderop.

Voor de nostalgische voetballiefhebbers is dit mooi nieuws. Het is alweer lang geleden dat Ajax hier (Europese) wedstrijden speelde. In 1996 waren 46.000 supporters aanwezig toen Panathinaikos op bezoek kwam voor de halve finale van de Champions League. De laatste interland van Oranje hier dateert van 1989.

De afgelopen jaren is nog geen handvol wedstrijden afgewerkt. In 2013 werd de 75e verjaardag van Mister Ajax Sjaak Swart in het Olympisch Stadion gevierd. Spelers als Johan Cruijff, Edwin van der Sar en Wesley Sneijder trokken weer eens het shirt van Ajax aan. De opbrengst ging naar verschillende goede doelen.

De enige competitieve wedstrijd die hier sindsdien heeft plaats gevonden, is het bekerduel tussen JOS Watergraafsmeer en Ajax in 2014. Af en toe gebruikt Ajax het stadion voor een oefenduel.

Waterballet in Amsterdam

Het is tijd dat de lichten van het Olympisch Stadion weer eens gaan branden voor een avondje voetbal! Het is de hele dag al slecht weer op de dag dat AFC – TOP Oss gepland staat. In het stadion krijg je voor tien euro een overdekte plek. Het ticket stelt niet veel voor, dit komt van een simpel ticketrol en bevat verder geen tekst.

De opkomst is niet heel hoog. 600 mensen zijn naar het stadion gekomen voor deze wedstrijd, dat zijn er 100 meer dan tegen Telstar. De regenval belooft wat voor het voetbal, want al snel is te zien dat het veld achteruitgaat.

Naarmate de tijd vordert, merk je dat het steeds moeilijker voetballen is op de grasmat van het Olympisch Stadion. Spelers die uitglijden, passes over de grond die met moeite aankomen en keepers die de bal niet kunnen klemmen. Dit brengt de amusementswaarde natuurlijk wel omhoog, al is het duidelijk dat het geen hoogstaande pot voetbal zal worden. Een doelpuntloze stand bij rust is ook niet heel verbazingwekkend.

Hoe de 1-0 na ongeveer een uur valt, is typerend voor deze wedstrijd. AFC weet dit uiteindelijk vast te houden en schakelt ook TOP Oss. Na het laatste fluitsignaal bestormt een grote groep jeugdspelers het veld en is het feest compleet. Het Olympisch Stadion is weer even decor geweest van een mooie voetbalavond!

Meer foto’s:

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %