Amateurvoetbal

AFC: voetballen midden op de Zuidas

Het is al jarenlang een strijd tussen de gemeente Amsterdam en voetbalclub AFC. De gemeente ziet niks liever dan een verhuizing van de Amsterdamsche Football Club. Dat heeft alles te maken met de locatie van het sportpark. Sportpark Goed Genoeg ligt namelijk midden op de Zuidas. Hiermee heeft het de bijzondere eer om te mogen voetballen op de duurste grond van Nederland en wellicht wel wereldwijd. Voor de oefenwedstrijd tegen NEC namen we een kijkje bij de voetbalclub van de Amsterdamse elite.

Er zijn de laatste jaren veel veranderingen gaande rondom AFC en haar sportpark Goed Genoeg. Twee jaar geleden werd de beslissing gemaakt om het sportpark iets naar het Noorden te verplaatsen, met als doel om meer ruimte vrij te maken op de peperdure grond. Mede door het aanleggen van een parkeergarage en het slimmer neerleggen van de velden ontstond ruimte voor een compleet nieuwe woonwijk. Deze concessie was de enige manier waarop de Amsterdammers in hun geliefde buurt kunnen blijven. Hiermee is helaas wel het oude sportpark, dat toch zeker karakter had, definitief verdwenen.

De Snuifas

Zodra je bij station Amsterdam Zuid uitstapt, is wel duidelijk waarom de grond onder het sportpark zo ongelooflijk duur is – schattingen variëren tussen de 800 miljoen en 1 miljard euro. Aan alle kanten is het gebied omgeven met hoogbouw. Gigantische appartementencomplexen en hoofdkantoren van verscheidende miljardenbedrijven. Vooral onder banken is het district zeer populair en in de volksmond heeft het gebied daarom ook wel de bijnaam ‘Snuifas’ gekregen. Vooral in de laatste jaren maakt de Zuidas een stormachtige ontwikkeling door en er wordt in rap tempo de lucht ingebouwd.

AFC is eigenlijk maar een ongenode gast in dit internationale zakenfeestje. Sportpark Goed Genoeg ligt midden tussen alle multinationals in. Achter beide korte zijdes staan gigantische gebouwen en overal lijken werkzaamheden bezig. De vele hijskranen laten zien dat het werk hier nog lang niet klaar is. Tel hierbij de goede infrastructuur in de vorm van de nabije aanwezigheid van de A10 en het spoor bij op een kind snapt dat het verplaatsen van de club een lucratieve deal zou zijn voor de Gemeente Amsterdam. Ze heeft echter pech. AFC is verknocht aan haar locatie in Amsterdam Zuid en is fel tegen een verhuizing. Het zorgt ervoor dat The Reds beschikken over een uniek sportpark met een gigantisch goede backdrop.

Sjaak Swart & Jack van Gelder

Eén van de belangrijkste redenen dat de club deze druk van de gemeente heeft weten te weerstaan, is de aanwezigheid van supporters uit het hogere segment. Veelal spelers en supporters met invloed, geld en/of een hoge opleiding. Die laten zich natuurlijk niet zomaar aan de kant zetten door de gemeente en weten precies hoe het spelletje gespeeld wordt. Rondlopend door de moderne kantine van Goed Genoeg voelt het eerder aan alsof je bij de hockey bent beland dan bij de voetbal. Ook de supporters zelf verraden wel dat AFC geen doorsneeclub is. De overhemdjes en polo’s voeren de boventoon. Om het plat te zeggen, het straalt allemaal koude kak uit.

Als extra factor heeft de club nog het geluk dat zij kan rekenen op vele beroemde leden en supporters. AFC Zaterdag 2 is daar een voorbeeld van. De ploeg mag onder andere Ruud Gullit, Marco van Basten, Wim Kieft, Ronald de Boer en Kenneth Perez tot haar (oud-)spelers rekenen. Dat is nog eens wat anders dan de kelderklasse. Ook op de tribune voor de oefenwedstrijd van vandaag tegen NEC is het zoeken naar bekende koppen. Op de tribune zit Ajaxlegende Sjaak Swart, vermoedelijk verbaal een club te verbannen naar het tweede niveau. Verderop staat een zongebruinde Jack van Gelder, een lokale volkszanger bekend van de hit Summer Holiday, langs de lijn over de naderende wedstrijd te praten.

In de steigers

Eerder schreven we op de site al over de imposante geschiedenis van AFC. De oudste club van de hoofdstad is, behalve deze historie, ook in het heden aan het schitteren. Net zoals de Zuidas, is AFC snel gegroeid de afgelopen jaren. Tijdens het meest recente seizoen werd beslag gelegd op het kampioenschap van de Tweede Divisie. De Amsterdammers mogen zich dus de beste amateurclub van Nederland noemen. Een serieuze test dus ook voor de nieuwbakken Eredivisionist uit Nijmegen. De ongeveer 50 meegereisde supporters hebben van AFC gratis kaartjes gekregen en mogen ter plekke nog rekenen op een consumptiebon voor een koffie en een koekje. Dat is toch andere ‘koek’ dan de gemiddelde behandeling die een uitsupporter mag verwachten.

Op een goed gevuld Sportpark Goed Genoeg laat AFC vandaag alle hoeken van het veld zien aan de Nijmegenaren. De ruststand is 2-0 en daar is helemaal niks aan af te dingen. AFC, met onder meer Thomas Verhaar, de gebroeders Teijsse en Robbert Schilder in de selectie, is vandaag een klasse beter dan NEC. Een makkelijk gegeven penalty voor de bezoekers en een gemiste penalty door de Amsterdammers leiden tot een genadige 2-1 eindstand. Terwijl The Reds tevreden naar huis gaan kunnen de NEC’ers de parallel trekken met de omgeving waarin ze vandaag gespeeld hebben: de selectie staat nog flink in de steigers.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %