Groundhopping

Het water staat 1. FC Köln tot aan de lippen

De 1. FC Köln bevindt zich dit seizoen in zwaar weer. De Geißböcke vechten al het hele seizoen tegen degradatie en hebben een wonder nodig om het vege lijf te redden. Trainer Peter Stöger werd begin december de laan uitgestuurd en vervangen door de relatief onbekende Stefan Ruthenbeck. Bovendien werd in de winterstop spits Simon Terodde gehaald van VfB Stuttgart, nota bene de tegenstander van vandaag. Gaat het wonder van Keulen zich voltrekken?

Onderweg naar het Müngersdorfer Stadion (de sponsornaam Rheinenergie vermijd ik maar) proef je de sfeer bij de cafés rondom het nabijgelegen kruispunt. Daar verzamelen de fanatieke Köllefans zich, zoals die Söhne Kölns. Niet alleen de penibele situatie van hun Effzeh is het gesprek van de dag, ook de door de directie gewenste uitbreiding/nieuwbouw van het stadion is ze een doorn in het oog. Vandaag is het rustig, want met deze opponent heeft de aanhang geen rivaliteit. Pas wanneer de fans van Borussia Mönchengladbach komen, breekt de hel los.

Immense kathedraal

In het stadion zitten de trouwe fans al ruim van tevoren te wachten. De befaamde cheerleaders​ van Köln zijn wat minder uitbundig gekleed, alsof het nog min 10 graden is. Het is echter plus 10 graden onder een stralende zon. Ondanks de vurige show van de meiden hoeft het Keulenpubliek nauwelijks te worden opgewarmd. Het hele stadion zingt het clublied van Köln uit volle borst mee en raakt iedere vezel. Bij de 1. FC Köln wordt niets aan het toeval overgelaten. Bok Hennes, de achtste inmiddels, moet ook nu weer​ voor geluk zorgen en kijkt met interesse vanaf de zijlijn toe. In de Dom vroegen fans tijdens een mis om de zegen van boven. Massaal gingen de sjaals de lucht in en galmde de Hymne door de immense kathedraal. Zou het helpen?

Niet echt. De FC gaat er met volle kracht tegenaan. Stuttgart heeft weinig te zeggen en mag van geluk spreken dat het bij de 1-0 van de oude vos Claudio Pizarro blijft. Maar het schotje met onbedoeld effect van Stuttgarts Erik Thommy mist ternauwernood het Keulse doel. Niet iedereen heeft het geluk dat Wim Kieft tijdens het EK van 1988 had. Maar het is een waarschuwing. Op slag van rust knakt de moraal van de Kölner als​ Mario Gomez een voorzet van rechts kinderlijk eenvoudig binnentikt. De onzekerheid wordt alleen maar groter als een paar minuten later doelman Timo Horn bij een simpel schot van diezelfde Gomez afgrijselijk in de fout gaat en de bal het doel in hobbelt. Stuttgart maakt er dankbaar gebruik van en bouwt de voorsprong uit naar 1-3. Weliswaar komt Köln via een gave vrije trap van invaller Milos Jojic terug tot 2-3, maar tot de gelijkmaker komt het niet.

De 2. Bundesliga komt steeds meer in zicht. “Dan spelen we tenminste weer leuke (uit) wedstrijden,” relativeert een teleurgestelde fan. Blijkbaar zijn de meesten liever verlost van de 1. Bundesliga-stress.

Beelden

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %