Groundhopping

Wat een uitzichten bij RCS Schaltin!

In Franstalig België is het niet uitzonderlijk dat plaatselijke stadionnetjes charme uitstralen door hun ligging alleen. Net voorbij Namen is er heel wat moois te vinden, waaronder ook in Schaltin. In deze deelgemeente van Hamois speelt RCS Schaltin al decennia lang rustig in de provinciale reeksen.

Hoe lang het Stade Yves Delrée in gebruik is door RCS Schaltin is nog maar zeer de vraag. Het lijkt erop dat ze er van bij het begin van hun bestaan al het balletje laten rollen. Verscholen tussen de velden en in een ietwat putje geeft de toegang tot het stadion een prachtig uitzicht. Zodanig zelfs dat de vrij lange staantribune bijna in het niets valt.

Officieel werd de ploeg in 1942 opgericht als Football Club de Schaltin. Het is mogelijk nog wel een onderzoekje waard of het een onofficiële heroprichting is van stamnummer 960. Deze club was amper drie jaar actief tussen 1927 en 1930. Schaltin Football Club lijkt wel de voorloper te zijn, al is daar bitter weinig van te vinden. Wat er ook van zij, meer ploegen zijn er niet in het landelijke dorpje. De grootste concurrent lijkt RCS Condruzien te zijn dat toch al enkele jaren in nationaal voetbal wist te spelen.

Slechts enkele maanden na de oprichting in ’42 werd de naam al gewijzigd in het huidige Cercle Sportif Schaltin. In 1993 kwam daar dan nog het koninklijk predicaat bij. Weinig bijzonders op dat vlak. Maar datzelfde gaat niet op voor de keuze van clubkleuren. Oorspronkelijk waren die rood/groen. Na een jaartje werd dat al geel/zwart. In 1945 kozen ze voor rood/geel en in ’52 gingen ze dan weer voor geel/zwart. Uiteindelijk volgde er nog een laatste aanpassing in 1960. De wit/paarse kleuren die toen werden gekozen zijn nog steeds de clubkleuren vandaag.

In tegenstelling tot RCS Condruzien wist RCS Schaltin nooit de nationale divisies te halen. De laatste jaren lijken ze wel aan een opmars bezig. Ze zijn nu toch al geruime tijd actief in tweede provinciale. Maar of ze echt ambitie hebben om hoog te geraken, is nog maar zeer de vraag. En geef toe, als je in een klein landelijk dorpje woont, met zo’n prachtig uitzicht. Dan hou je toch automatisch al een tikkeltje meer van de typische Waalse voetbalbarbecues en de op dit moment zo hard gemiste derde helften, niet waar?

Je kan alle artikels van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %