De stad Luik en zijn omgeving staan er bij voetballiefhebbers meer dan goed op. Van ontketende ultras in het Sclessin tot afbrokkelende staantribunes in Seraing en Tilleur: met een puur voetbalhart word je in dit gebied bijna nooit teleurgesteld. Wanneer de staalrook van de Luikse industrie optrekt maakt de rauwe stad plaats voor de romantiek van de provincie. Het voetbaldecor verandert net zo makkelijk mee. Stadions in ruige woonwijken worden vervangen voor sprookjesachtige ambiances. Zo ook in Petit-Rechain, waar Royale Entente Rechaintoise zijn wedstrijden naast het mystieke Chateau des Tourelles afwerkt.

Geheimzinnig kasteel

Ooit was het Chateau van ene Victor de Neuville, een industrieel die eind 19e eeuw ook voor vier jaar burgemeester was van Petit-Rechain. Het chateau is bijna compleet verdwenen en moet veel grootser geweest zijn dan zijn huidige staat. Alleen een toren uit 1820, de kapel en de oude stallen staan nog overeind. Een wapenplakkaat laag ingebed bij de kapel draagt het jaartal 1730 en doet een bouw in de 18e eeuw vermoeden. Het blijft gissen, want over de oorspronkelijke bouw en bewoners door de eeuwen heen is er vrij weinig bekend.

Of de historie van het kasteel gewoon dodelijk saai is, dan wel door gruwelen uit het verleden uit de geschiedenisboeken diende te verdwijnen is mij een raadsel. Wat wel als een paal boven water staat is dat er in 1962 bij de gemeente een ambtenaar werkzaam was met een fenomenaal gevoel voor voetbalromantiek. Hij, of zij, wees de grond van het Chateau aan als locatie voor de plaatselijke voetbalclub en zo kon het pas in 1957 opgerichte Royale Entente Rechaintoise zijn intrede doen op dit spraakmakende complex. Een beslissing waar de inwoners van de kleine deelgemeente vandaag de dag nog steeds plezier aan beleven.

Inspirerend voetbaldecor

Op 30 januari 2022 waren de spelers van UCE Liege de gelukkige tegenstander van de thuisploeg. Wat moet het als amateurvoetballer toch een genot zijn om je in een oude kasteelstal voor te bereiden op een wedstrijd, waarna je jezelf negentig minuten het schompes mag werken op een knollenveld voor een 200 jaar oude toren. Dat de ambiance de bezoekers inspireerden mag een understatement heten: UCE Liege vertrekt met een klinkende 0 – 4 zege naar de vurige stede.

Na het laatste fluitsignaal maken de spelers uit Luik er nog een groot feest van op het veld. De meeste toeschouwers begeven zich teleurgesteld naar de parkeerplaats. Ik kijk nog even naar de festiviteiten op het hobbelige voetbalveld met zijn nostalgische achtergronddecor. Het gezang van supporters ontbrak vandaag en de aftakelende staantribunes waren ook in geen velde of wegen te bekennen. Toch heb ik ze totaal niet gemist. Voetbal in een omgeving als deze is uniek. Perfect zoals het is.

Rutger Baggerman
Rotterdammer en opgegroeid op de tribunes van de Kuip. Is sinds een bezoek aan Engeland helemaal idolaat van authentieke stadions en romantische sportparken. Verkiest steevast amateurvoetbal boven de Champions League.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.