Oudenburg klinkt misschien niet bekend in de oortjes, maar in de schaduw van Oostende herbergt het wel een oude standvastige club. “Waait Star” Oudenburg draait al mee sinds eind jaren ’20 en is zeker een bezoekje waard als je als groundhopper de Belgische kustlijn afschuimt.

Athletische Vereeniging en Stormvogels

Koninklijke White Star Oudenburg is de oudste en intussen ook de enige mannenploeg actief in de West-Vlaamse stad. Ladies Oudenburg werd in 1990 opgericht en is nog steeds bezig met het spelletje. Maar Eendracht UCB Oudenburg en Stormvogels Oudenburg hielden het elk maar vijf jaar vol. Bij die laatste is nog een leuke anekdote te melden.

Maar eerste “Waait Star”. Naar eigen zeggen werden ze in 1929 opgericht. De Belgische Voetbalbond maakt echter melding van een oprichtingsdatum in 1931. Datzelfde jaar werden ze ook lid van de KBVB, al was dat toen nog onder de naam Athletische Vereeniging Oudenburg (afgekort als AVO). In de nadagen van WOII veranderde de naam in het huidige White Star Oudenburg.

Reden voor die naamsverandering is eenvoudig. Bij het uitbreken van het oorlogsgeweld werd AVO op non actief gezet. Maar enkele jongeren richtten toen Stormvogels Oudenburg als noodploeg op. Ze werden zelfs lid van de KBVB. In 1945 smolten beide ploegen samen als White Star. Al werd Stormvogels pas officieel uitgeschreven bij de bond in 1948.

Op en neer

Een jaartje daarvoor wist “Waait Star” op te klimmen tot in de eerste provinciale divisie, maar ze zakten weer naar het laagste niveau in de jaren ’50. Een decennium later volgde een nieuwe opleving. In 1965 stonden ze weer in die eerste provinciale reeks. Daarna ging het echter weer omlaag. Ze wilden zo graag weer promoveren en in 1978 geraakten ze eindelijk weer in de tweede provinciale. Net geen 20 jaar wisten ze zich daar te handhaven.

De laatste 25 jaar echter is de ploeg een liftploeg tussen de tweede en de derde provinciale reeks geworden. In die tussentijd konden ze ook nog genieten van een van hun trotse spelers; Christophe Lauwers. Hij begon in 1980 als jongeling. Na drie jaar verhuisde hij naar Cercle Brugge en via clubs als Eendracht Aalst, Toulouse FC en KV Oostende kwam hij zijn carrière beëindigen in Oudenburg tussen 2008 en 2010. De cirkel was rond.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.