VUC Den Haag wordt in 1909 opgericht tijdens een fusie van Voorwaarts en Utile-Dulci Combinatie. Twintig jaar later pakt de club haar eerste prijs door de bekerfinale te winnen van Vitesse. In 1944 wordt de club afdelingskampioen van West I. De strijd om het algeheel landskampioensschap ging vooral tussen VUC en de Volenwijckers. Lang gaat de strijd gelijk op, tot de wedstrijd in Amsterdam. De club wordt in het Olympisch stadion vernederd met 5-1.

Eerste floodlights van Europa

In 1930 verhuist de club naar Loosduinen waar het, buiten Engeland en Schotland om, de eerste lichtmasten van Europa krijgt. Tevens krijgt de club een prachtige houten tribune. Helaas voor VUC gooit het bombardement van 3 maart 1945, uitgerekend van de Geallieerden, het terrein groten deels af. De tribune bleef bespaard, maar brandt drie jaar later alsnog af. De club krijgt een nieuwe tribune, die vandaag de dag nog steeds de bewonderen is. Onder andere Wesley Verhoek en Ricardo Kishna speelde een gedeelte van hun carrière voor de Haagse club.

VUC – RKDEO

Op een zeer matig gevuld sportpark strijden VUC en RKDEO tegen elkaar. Ondanks de verschrikkelijke temperatuur heeft de zeker 80 toeschouwers de moeite genomen om op deze zondag een leuke pot voetbal te komen aanschouwen. RKDEO is in de eerste helft de bovenliggende partij. Verder dan een geweldige vrije trap van de kolossale spits komen ze niet. VUC scoort vlak voor rust de onverdiende 1-0. In de tweede helft gaat de uitploeg op zoek naar de gelijkmaker. Hierdoor krijgt VUC kansen om de wedstrijd te beslissen. Dit gebeurt echter niet. RKDEO lijkt vlak voor tijd toch nog een punt mee te gaan nemen. Vijf minuten voor tijd valt de gelijkmaker. De uitploeg ruikt bloed en gaat op jacht naar de overwinning. Echter gaat VUC, door een slechte uitverdedigde vrije trap, er met de overwinning vandoor.

Foto’s

Bij PGWEAR kan je altijd terecht voor een unieke kledinglijn voor fanatieke supporters. Kijk nu voor onze grote zomersale op PGWEAR.nl, de officiële webshop van het merk in Nederland. Alle bestellingen binnen Nederland en België worden vanaf 50 euro gratis verzonden!

Stefan van Leeuwen
Over de schrijver

Stefan is gek op Feyenoord en de Kuip, hij staat (!) op de Noordzijde en is zeer regelmatig aanwezig in de uitvakken. Bovendien is hij regelmatig aanwezig bij de amateurderby's in ons land en schrijft o.a. de serie ''Ode aan de Vrijdagavond''.
  Ook leuk om te lezen...
  Derby DaysIn de actualiteitIn de Boeken

  In de Boeken: Derby Days

  In de actualiteit

  Promotie/degradatie kraker in Kroatië

  In de actualiteit

  (Nep) Hooligans

  GroundhoppingUltras/fanatieke supporters

  Avondje vertoeven in de krochten van het Belgische amateurvoetbal