Eredivisie

Feyenoord: gijzeling van een volksclub

Machtsstrijd aan de Maas. Het kan zo maar eens de titel van een bestseller zijn. Of het verhaal een goede afloop krijgt is maar de vraag. Heb je net dat beetje hoop, krijg je weer een hoofdstuk vol ellende. Machteloos moeten toekijken hoe je grote liefde een speelbal van grote ego’s is geworden. Een ongewisse toekomst door de gijzeling van een volksclub, door de “Vrienden” van Feyenoord.

Uit het niets is daar ineens het NRC gisterochtend. Een ellenlang artikel over Toon van Bodegom, de President-Commissaris bij Feyenoord. Een tenenkrommend stuk vol nutteloze zaken die vooral geschreven is om Van Bodegom te schaden. Het gaat ook niet over zijn rol bij Feyenoord, maar vooral over zijn zgn. dubieuze verleden. Concreet wordt het nooit. Oude koeien (Paradogs) die notabene al jaren op YouTube staan. Copy paste werk. Een rioolstuk waar de invloed van de Vrienden van Feyenoord vanaf druipt, met Pim Blokland voorop.

”Vrienden” van Feyenoord

Wie zijn ook alweer die zogenaamde vrienden. Een groep vermogende supporters die met een kapitaalinjectie Feyenoord in de periode 2010 – 2012 redt van een faillissement. Applaus zou je zeggen. Helaas blijkt niets minder waar te zijn. De grotendeels anonieme investeerdersgroep verwerft namelijk voor 30 miljoen Euro 49% van de aandelen van Feyenoord.

Prima toch? Nee! Want ondanks de minderheid in aandelen hebben de Vrienden zich wel allerlei posities verworven binnen bestuurlijke organen, waaronder de Raad van Commissarissen en het StiCo (Stichting Continuïteit wat het gouden aandeel van Feyenoord bezit). Waar eigenlijk de directie van de club leidend zou moeten zijn is dat binnen de volksclub van Rotterdam Zuid heel anders. Het zijn de “Vrienden” die aan de touwtjes trekken.

Want “Vrienden” kan je de Vrienden van Feyenoord niet meer noemen. Het doel was puur financiële steun en nooit een machtspositie. En die machtspositie vinden ze wel lekker. Het belang van Feyenoord doet er niet meer toe. Zij zijn nu baas van ‘hun’ club. Dat ze de ballen verstand hebben van het managen van een voetbalclub is slechts een voetnoot. Niet belangrijk. Dat ze ‘hun’ club volledig naar de klote helpen, ach we kijken de andere kant op. Blokland en co zitten lekker op het pluche met hun miljoeneninvestering verzekerd. Feyenoord is hun onderpand.

In de Hekken - Feyenoord

Ordinaire machtsstrijd binnen Feyenoord. Foto: NRC

De macht brokkelt af

Waarom dan zo’n laffe aanval op Van Bodegom via het NRC? Heel simpel. De President-Commissaris is een man van doorpakken. Een Feyenoord-supporter die ziet dat de club vooruit moet. Stappen moet maken, maar vooral schoon schip wil maken. Het is geen publiek geheim dat juist hij wil dat Feyenoord de Vrienden van Feyenoord uitkoopt en weer baas in eigen huis wordt.

En vooral dat laatste schopt tegen het zere been van de Vrienden. Want met het vertrek van Gudde – de medeverantwoordelijke voor de machtspositie van de Vrienden – zijn ze een marionet binnen de directie kwijt. Ook Koevermans is onhoudbaar inmiddels, waardoor ook die marionet op termijn zal verdwijnen. Ook dreigen de Vrienden van Feyenoord de meerderheid in de Raad van Commissarissen te verliezen. Dus wordt op slinkse wijze door Blokland en Co nu de aanval ingezet op Van Bodegom. Een mes in de rug.

De Vrienden zitten binnen Feyenoord om er zelf beter van te worden. Om straks een nog luxere positie te verwerven in het mogelijke Feyenoord City met nieuw stadion. Dat dit de ondergang van de club betekent boeit ze niet. Althans, het grootste gedeelte. Want ook binnen de Vrienden is er frustratie over Blokland en zijn machtsvriendjes. En dat terwijl in 2012 nog publiekelijk werd geroepen dat het belang van Feyenoord voorop staat. Niet dus.

Want de zogenaamde Vrienden worden vorstelijk beloond voor hun positie. Hierin is veel onduidelijk, maar sommige feiten liggen er. Per ingebracht miljoen vier business seats, goede parkeerplaatsen voor de deur. Plaatsen die jaarlijks meer waard worden, dus verdienen de Vrienden erop. Daarnaast krijgen ze 4% dividend, plus nog eens 2% prestatiedividend (bijv. bij behalen Europees voetbal of kampioenschap). Kortom, de “Vrienden” helpen vooral zichzelf. Iets wat jaarlijks Feyenoord veel geld kost wat juist goed gebruikt kan worden in de noodzakelijke vooruitgang.

In de Hekken - Feyenoord

Frontman VvF Pim Blokland en vertrokken Algemeen Directeur Eric Gudde. Foto: AD

Club slachtoffer van Vrienden van Feyenoord

Waar met name Ajax doorpakt met goed beleid op zowel technisch als commercieel vlak, loopt Feyenoord voor de zoveelste keer achter de feiten aan. Na het kampioenschap van 2017 is de club sportief weer ver afgezakt. Er zijn te veel bestuurlijke organen die wat te zeggen hebben welke doordrenkt zijn met de invloed van de Vrienden van Feyenoord. Zij gijzelen de club, Feyenoord is het slachtoffer.

In de jaren 70 behoorde de volksclub tot de rijkste ter wereld. Echter sinds de invloed van, de inmiddels overleden, Kerkum de club binnen wandelde is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Slechts 4 titels in 40 jaar. Sponsoren die wegblijven vanwege het machtspelletje van het “old boys network” wat nu al praktisch een decennium naadloos wordt voortgezet door de Vrienden van Feyenoord.

De club is een stuurloos schip. Er ligt geen visie, geen beleid, geen topsportmentaliteit. En dat binnen alle geledingen, van de academie tot de profs, van commercieel tot technisch beleid. De juiste mensen voor de juiste posities stappen niet in zolang de Vrienden nog de dienst uitmaken. Droomkandidaat Eenhoorn als Algemeen Directeur is daar een uitstekend voorbeeld van.

De klok tikt door

Het roer moet om bij de club. Het stuurloze schip moet weer bestuurd gaan worden. Als een topclub met een topsportmentaliteit. Maar dat betekent dat het schoon schip maken doorgezet moet worden. Het is dan ook vooral te hopen dat daarin doorgezet gaat worden. Ook de fanatieke aanhang ziet het en protesteert tegen de Vrienden. Blokland en Co moeten zo snel mogelijk verdwijnen uit de bestuurlijke organen van Feyenoord.

Want hoe dan ook, de supporters zullen altijd blijven strijden voor hun club. Misschien dat de Vrienden van Feyenoord zich onaantastbaar wanen vanuit de anonimiteit. Maar zo anoniem zijn die vrienden niet. En nu langzaam maar zeker de marionetten verdwijnen, zal de druk op de Vrienden alleen maar groter worden. Met die laffe aanval via het NRC schieten ze zichzelf uiteindelijk in de voet. Want wie een beetje verder kijkt dan zijn neus lang is, zal zien dat de laffe actie van Blokland en kornuiten een slecht staaltje paniekvoetbal is.

Lees ook: Feyenoord – grote schoonmaak noodzakelijk

Header photo via Rijnmond

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %