Columns

Feyenoord – grote schoonmaak noodzakelijk

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Met het vertrek van Jaap Stam is de ideale zondebok voor malaise bij Feyenoord weer gevonden. Het journaille en de kenners zullen zich kapot analyseren waar het bij De Rots van Kampen allemaal misging. De media ligt steevast aan de censuur-ketting van Raymond Salomon, manager Media & Communicatie binnen de club. Het is een puinhoop in het Maasgebouw. Wie staat op voor een rigoureuze grote schoonmaak binnen de Stadionclub?

Natuurlijk zijn de sportieve resultaten dramatisch. Daar mag Japie best op aangesproken worden. Maar als er al geen eenheid is binnen de trainersstaf, hoe kan je dan goed sportief functioneren. Voor Stam één van de redenen om op te stappen. Met een muitende trainersstaf valt niet te werken. Vanaf dag één was hij al moederziel alleen. Het valt te hopen dat hij een boekje durft open te doen. Het valt hem te prijzen dat hij niet voor het geld is blijven zitten.

Want ook Berghuis liet gisteren doorschemeren dat er binnen de club veel gaande is. Tegen de boze Feyenoordsupporters liet hij ontvallen: “Het is goed dat jullie hier zijn. Misschien wordt de hele club dan een keer wakker!” Treffender dan hij zich misschien beseft. Bij Feyenoord heerst al ontzettend lang bestuurlijke chaos. Mensen die claimen het beste voor te hebben met Feyenoord, behalve als hun eigen positie op het spel staat.

En dan doel ik dus niet de mensen die vol in de aandacht staan. Nee vooral diegene die erboven staan. Binnen Feyenoord heerst al lange tijd een machtsstrijd. Mensen met verschillende eigen belangen die vooral goed zijn voor henzelf. Mensen op posities die er simpelweg niet horen te zitten. Allemaal omstandigheden die ervoor zorgen dat Feyenoord eraan kapotgaat.

Gerard Kerkum

De in 2018 overleden oud-voetballer loopt als een rode draad door de bestuurlijke chaos binnen Feyenoord. Het verval van de club werd medio jaren 70 ingezet. Met Kerkum als voorzitter van de club vanaf 1982 werd de teloorgang alleen maar versneld ondanks de dubbel in 1984. De beruchte HCS-periode volgde waarbij er tegen degradatie gevochten werd en de club nagenoeg failliet was. Vanuit zijn bemoeienis valt de club van Zuid van de ene financiële ellende in de andere. En altijd had Kerkum wel een vinger in de pap.

In 2006 slachtofferde hij als voorzitter van Commissie-Kerkum clubvoorzitter Van den Herik. De organisatiestructuur moest gewijzigd worden. Vanuit Het Legioen werd druk uitgeoefend vanwege de “12% lening”, waarvan achteraf gezegd wordt dat deze informatie bewust is gelekt door het Kerkum-kamp. Voor Kerkum was de Grote Kale Leider vooral lastig. Paste niet in het toekomstige plaatje.

Kerkum werd vervolgens zelf President-Commissaris van de RvC om een jaar later zijn vriendje Dick van Well naar voren te schuiven. Van Well is altijd groot voorstander geweest van nieuwbouw en dus ideale persoon om de stadionplannen te sturen. De vastgoedman heeft een zweem van belangenverstrengeling (en vastgoedfraude) om zich heen hangen. De beste man heeft meerdere dubbele petten op in het stadiondossier waarin veel geld in omgaat.

Hoewel hij doet voorkomen alsof hij roomser dan de Paus is, is hij nog altijd actief binnen de club nadat hij in 2015 uit de RvC moest na 8 jaar (maximale termijn). Hij behoort mede tot Stichting Continuïteit Feyenoord die het “gouden aandeel” van de club in handen heeft. Een zeer belangrijke stem binnen de toekomst van Feyenoord. Van Well was eveneens verantwoordelijk voor de aanstelling van Eric Gudde als Algemeen Directeur van de club. Ideale stroman om de stadionplannen vanuit de directie binnen de Gemeente Rotterdam te verkopen.

Mossault en Van Drie

Vanuit de RvC is Sjaak Troost nu ad interim Technisch Directeur. Een functie die hem helemaal niet past. Maar Sjaak houdt graag iedereen te vriend. De pogingen sieren hem, maar in het wespennest dat Feyenoord heeft is het een onbegonnen zaak. Met Gérard Moussault heeft Kerkum nog een vriendje in het bestuur zitten. Iemand die op slinkse wijze zich in die positie heeft gemanoeuvreerd.

Kerkum had belang bij medestanders en meerderheidsstemmen. Met slimme snelle “transfer-truc” werd Mossault de RvC ingeloodst waar de man nog altijd zitting heeft. Vooral bedoeld om nieuwbouw in de stadionplannen vast te houden. Naast hem zit ene Herman van Drie. Een man die het simpelweg niet snapt. Rijk geworden in de dubieuze kalfsvleeshandel (zoals vanuit Zembla is gebleken), maar van het besturen van een voetbalclub heeft hij geen enkel verstand.

In de Hekken - Feyenoord

Stichting Continuïteit Feyenoord (StiCo)

Je zou zeggen dat een club geleid hoort te worden door de directie. Bij Feyenoord is dat allerminst het geval. De zo gepropagandeerde eenwording van de club is een lachertje. Sterker nog, binnen de club zijn zoveel entiteiten die wat te zeggen hebben dat je geen idee meer hebt wie de leiding heeft. Stichting Continuïteit Feyenoord is zo’n entiteit. Opgericht als cultuurbewaker, maar in de praktijk een zeer belangrijke vinger in de pap als het gaat om beslissingen. Net als de RvC overigens, terwijl dat een toezichthoudend orgaan behoort te zijn.

Eén van de opvallendste namen in het StiCo is Ivo Opstelten. De oud-Burgemeester heeft vrijwel geen enkele binding met de club, behalve dat het hij in 2008 al voorstander was van een nieuw stadion aan zeg half in de Maas. Mag dan ook gerust opmerkelijk genoemd worden dat Opstelten na het sneuvelen van de renovatieplannen opduikt in het StiCo, naast vriendje Van Well.

Naast beide heren zit Pim Blokland, het gezicht van de Vrienden van Feyenoord. Heren die binnen de club te veel zeggenschap hebben gekregen na het verweven van 49% van de aandelen in 2011-2012. Waar alleen financiële steun gewenst was, kreeg VvF veel meer dan dat vanuit Gudde en Co destijds. Na eerder in de RvC te hebben gezeten, zit Blokland er vooral puur voor zichzelf in het StiCo. Waait vooral met de wind mee.

Wie zijn die Vrienden van Feyenoord dan eigenlijk? Dat is vooral een groot geheim. De investeerders laten zich niet zien of horen. Wel is duidelijk dat er binnen de VvF veel onrust en onvrede heerst. Het is geen eenheid en bemoeien zich overduidelijk met de machtsstrijd in het Maasgebouw.

Feyenoord, grote schoonmaak is noodzaak

Ondertussen is Feyenoord een stuurloos schip. Een goede Algemeen Directeur en Technisch Directeur ontbreken. Niemand wil in de puinhoop stappen die Gudde (en later De Jong) en Van Geel hebben achter gelaten. Koevermans (Commercieel Directeur) laat zich vooral niet zien, al is hij benoemd tot ad interim Algemeen Directeur. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat hij de vaste Algemeen Directeur wordt. Logisch ook, want wat hij nog binnen Feyenoord doet is een raadsel.

Niemand heeft Koevermans kunnen betrappen op een meerwaarde voor de club. Sponsors als Qurrent en nu Droomparken komen uit de loterijkoker van Boudewijn Poelmann. Sponsorinkomsten die ver achter lopen op PSV en Ajax. Een club als Feyenoord moet veel beter kunnen. Het is voor de club veel beter dat hij vertrekt. Maar ja, wat goed is voor Feyenoord is niet goed voor Koevermans dus blijft hij zitten. Ergens verstopt in een kantoortje.

Wie moet het dan doen? Dat is de grote vraag. Met zoveel entiteiten, belangen en mensen die wat te zeggen hebben willen velen niet in die slangenkuil stappen. Gedroomde kandidaat Eenhoorn bedenkt zich nog wel een keer of twee. Alle ego’s zijn vooral bezig om dat nieuwe stadion aan de Maas erdoor te drukken. Het gaat al jaren niet meer om voetbal in Rotterdam-Zuid. Het gaat om eigen belang waar de club aan onderdoor gaat.

Het StiCO moet op de schop met mensen die daar louter zitten om de continuïteit van Feyenoord te bewaken in plaats van te verkwanselen. Binnen de RvC moeten mensen zitten met voetbalverstand die louter toezicht houden. Mensen als Willem van Hanegem en ja zelfs Jorien van den Herik. En binnen de directie moeten mensen zitten met de capaciteiten om een voetbalclub als Feyenoord op alle fronten te leiden. Mensen die ook daadwerkelijk leiding over de club hebben. Mensen die alle facetten binnen de club verbinden tot een eenheid. Mensen die een topsportklimaat daadwerkelijk creëren. Mensen als Eenhoorn, Van Leeuwen om maar wat te noemen.

Feyenoord is doodziek. De club zal een ingrijpende operatie moeten ondergaan wil de toekomst gegarandeerd zijn. Trek de stekker uit het stadionplan. Zoek een goede investeerder zonder bestuurlijk belang en knikker de Vrienden van Feyenoord eruit. De aandelen van de Sportclub overnemen en deze tak onder de BVO scharen. Alle egotjes in de diverse bestuurlijke lagen zonder Feyenoordbelang eruit (Koevermans, Opstelten, Blokland, Van Well, Moussalt, Van Merwijk, Ultee, De Bruin). Geen woorden maar daden, gaan voor een belang dat alleen Feyenoord dient!

Lees ook: Feyenoord de pijn gaat dieper

In de Hekken - Feyenoord

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %