Voetbalboeken

Voetbalstad Belfast; schitterend boek met rauwe verhalen

Belfast is een stad vol karakter en geschiedenis. Bovenal is het de stad die gekenmerkt wordt door de Troubles. De decennialange oorlog tussen de protestanten en de katholieken die diepe sporen heeft achtergelaten in de Noord-Ierse hoofdstad. Tot op de dag van vandaag voel je de spanning en verdeling wanneer je door Belfast loopt. En die spanning zie je wellicht nergens beter in terug, dan in het voetbal.

Dat is de aanleiding voor schrijver en historicus Wouter Schollema om, onder de vlag van Staantribune, een boek te schrijven over voetbalstad Belfast. Nadat eerder Liverpool, Berlijn en Buenos Aires al aan de beurt waren gekomen in de reeks over voetbalsteden is het nu tijd voor een bezoek aan Noord-Ierland. Het eindresultaat is een prachtig boek over een van de meest interessante steden van Europa. Het is wellicht het beste boek dat Staantribune – inmiddels toch al goed voor aardig wat boeken – heeft uitgebracht.

Geschiedenis

In de basis vertelt het boek het verhaal van zes verschillende clubs, maar deze clubs zijn eigenlijk slechts de handvatten om het verhaal van Belfast te vertellen. Belfast Celtic; de katholieke club die vanwege de sektarische rellen die de club overal achtervolgden niets anders restte dan de stekker eruit te trekken. Het Katholieke Cliftonville, de oudste club van het land. Hun rivaal Crusaders, dat haar stadion midden in sektarisch gevoelig gebied heeft liggen. Glentoran – bekend van haar schitterende stadion The Oval – en de protestantse recordkampioen Linfield.

Buitenbeentje in het geheel is Derry City, actief in de stad Derry en dus niet in Belfast. Toch is het verhaal van deze club en stad dusdanig bijzonder dat het boek zonder niet compleet was geweest. Derry City zag zich genoodzaakt om uit te wijken naar de Ierse competitie, een verplaatsing die vele voeten in de aarde had en voor de nodige gespannen situaties zorgde.

In de Hekken - top 40 mooiste voetbalstadions

Continue interessant

De schrijver schetst het beeld van een diep verdeelde stad die voor het grootste gedeelte niks liever wil dan herstellen. Een einde aan de sektarische sfeer rondom het voetbal en samen door naar een betere toekomst. Maar tegelijkertijd lees je ook over schitterende Europese avonturen, spannende derby’s uit het verleden en de charme van het amateuristische Noord-Ierse voetbal. Het is de tegenstellingen die de stad zo interessant maken.

Het eindresultaat is de perfecte mix tussen voetbal, supportersverhalen, geschiedenis en politiek. Voetbalstad Belfast is eigenlijk een aanrader voor iedereen. Net als de stad zelf is het boek namelijk ronduit fascinerend en continue interessant.

Het boek is te bestellen op de website van Staantribune.
Meer lezen over voetbal in Noord-Ierland? Check dan deze link!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %