Vraag de gemiddelde voetbalgek welk stadion in Europa hij het mooist vindt, grote kans dat je The Oval als antwoord krijgt. Dit prachtige stukje voetbalcultuur stamt nog uit 1892, maar moest grotendeels herbouwt worden na een bombardement van de Duitsers in 1941. De karakteristieke grand stand stamt uit 1953 en is sinds die tijd amper meer verandert. Een geweldig authentiek decor voor een absolute Boxing Day Klassieker,Belclasico!

Belclasico

Belclasico, of El Belfastico, of simpelweg the Big Two is de derby tussen de twee meest succesvolle clubs uit Noord-Ierland: Glentoran vs. Linfield. Daarnaast zijn het ook de twee clubs met de grootste aanhang van het land. Maar liefst 455 keer werd deze derby gespeeld, waarbij alleen de officiële wedstrijden worden geteld. De eerste ontmoeting tussen de twee werd gespeeld op 1 oktober 1887. Een vriendschappelijke pot die Linfield (toen nog Linfield Athletic) met 3-1 won. The Blues hebben in de onderlinge strijd de absolute overhand. Sterker nog, de laatste derby overwinning van The Glens werd in april 2014 behaald. Linfield won maar liefst 221 ontmoetingen tegenover slechts 128 overwinning voor Glentoran.

Boxing Day

Traditioneel wordt de derby gespeeld op Boxing Day, waarbij de clubs om en om thuis spelen. Het is bekend dat de traditie terug gaat tot 1990, echter is de traditie naar het schijnt al veel ouder. Alleen tussen 2009 en 2011 werd de derby van Boxing Day af gehaald door de steeds terugkerende confrontaties tussen hooligans van beide clubs.

Ik was al 4 uur voor aanvang aanwezig in het stadion. Door een enkele aanwezige werd ik vriendelijk begroet terwijl ik ongestoord naar binnen wandelde. Via de spelersingang naar links en daar de houten trap op. Niets wijst er op dat er over enkele uren een treffen staat tussen de aartsrivalen. Eenmaal boven word ik hartelijk ontvangen door mister Rae en zijn dochter, beide werkzaam voor Glentoran. Mister Rae is de secretaris van de club, maar bovenal al 57 jaar supporter. Na een bak koffie in zijn stoffige, maar knusse kantoor krijg ik een fantastische rondleiding. De bestuurskamer is letterlijk zo uit de jaren 50 komen wandelen. In de prijzenkast prijkt de Vienna Cup, één van de eerste Europa Cups ooit gespeeld vernoemd naar de stad Wenen waar de wedstrijden werden afgewerkt. Door de Eerste Wereldoorlog werd deze cup ook maar één keer gespeeld. Ook de “spelerslounge”, kleedkamers en tunnel naar het veld krijgen de aandacht. In de kleedkamer van de thuisploeg staat een prachtige zin op de muur geschreven: “Play for the badge on the front of the shirt and they’ll remember the name on the back”

Duidelijke boodschap in de kleedkamer van Glentoran

Ondertussen blijft de telefoon van mister Rae maar gaan. Of er nog kaarten te koop zijn voor derby? Nee is steevast het antwoord. De 6.054 kaarten zijn al lang en breed verkocht gelijkwaardig verdeeld over beide kampen. Ondertussen krijg ik mijn visitor pass die mij in staat stelt om met camera het hele stadion rond te wandelen, zowel op als naast het veld. Alleen het uitvak is off limits. Ik neem de tijd om The Oval vanuit alle hoeken en standen op de foto te zetten voor dat het stadion vol loopt. Een absoluut monumentaal stadion! Bij Glentoran is The Oval vooral een blok aan het been, omdat het hen niet vooruit helpt de toekomst in. Plannen voor verhuizing en/of vernieuwing lopen steevast op niets uit. De komende jaren zal hier nog altijd geen verandering in komen, aangezien de overheid het geld niet heeft en private investeerders weg blijven.

The Oval is klaar voor Belclasico

Om drie uur wordt de derby op gang gebracht. Hoewel het voetbal van bedenkelijk niveau is, is de spanning om te snijden. De beleving op de tribunes is net zo authentiek als het stadion. Geen ultras gebeuren met trommels, vuurwerk en sfeeracties. Nee, de bastards, fucks en shits vliegen het veld over. Vooral het arbitrale trio heeft het zwaar te verduren. De aartsrivaal wordt steevast uit gemaakt voor wankers en het hoongelach is stevig bij weer een foute pass. Wanneer Linfield na 26 minuten op voorsprong komt via een goal met een naar buitenspelluchtje eraan zien The Glens de bui al weer hangen. De hele eerste helft kunnen ze amper potten breken. Volslagen uit het niets komen ze op gelijke hoogte. Met enig ongeloof viert het thuispubliek het doelpunt.

De gelijkmaker wordt gevierd

In de tweede helft verruil ik mijn plaats langs het veld voor een plek op de staantribune achter de goal. Boven op de heuvel heb je een prachtig uitzicht over The Oval en de wijde omgeving. Wanneer de tweede helft begint is inmiddels ook bijna de zon onder, wat The Oval met de stadionlampen geweldig laat afsteken tegen de horizon. Beide ploegen ploeteren ondertussen voort op het veld. Een spaarzame kans doet het publiek opveren. De speaker geeft aan dat er drie minuten extra tijd is. En dan ineens een van richting verandert schot die achter de verbouwereerde Linfield keeper in het doel ploft. The Glens komen uit het niets op een 2-1 voorsprong in de 91e minuut. Nu hangt het thuispubliek wel massaal in de hekken en wordt de overwinning al gevierd. De vreugde is echter van korte duur, want ineens ligt de bal aan de andere kant in het doel. Wat een knotsgekke slotfase. Ongeloof maakt echter weer plaats voor vreugde als het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Het feest kan nu echt gevierd worden. Eindelijk weer een overwinning in Belclasico!

Ouderwets in de hekken na de 2-1 voor Glentoran

Nog wat extra sfeerbeelden…

Blessure of tijdens de wedstrijd even chillen?

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.