Voetbal in Noord-Ierland

Bloody Derry. The Northwest Derby !

Op 14 april stond de wedstrijd Derry City FC – Finn Harps FC op het programma, de northwest derby van de Ierse competitie. Een Noord-Ierse club tegen een Ierse club, vlak bij mekaar gelegen aan de grens en deze ging ik bijwonen vanwege toch wel een aparte reden.

Bloody Sunday, een film die gaat over de strijd tussen katholieken en protestanten heeft op mij altijd een grote indruk nagelaten, maar niet enkel om de reden van de film. Toen ik een kleine jongen was hadden mijn ouders het fantastische idee om één van deze kinderen in ‘oorlog’ en armoede op te vangen enkele zomers. Natasha werd bij ons altijd zeer goed ontvangen en had enorm leuke zomers, mijn zus die 10 jaar ouder is werd zowat haar beste vriendin vanuit haar jeugd. Ik had met Natasha 3 jaar geleden al eens afgesproken in Dublin, om samen een dag te spenderen, toen vond ik dat ik mijn zus absoluut moest overtuigen om toch eens naar daar te trekken om mekaar terug te ontmoeten. Aangezien haar dochter 16 jaar werd en graag reist had ik besloten om dit haar als cadeau te geven en mijn zus zo te overtuigen. Op 14 april vertrokken we dus richting Londonderry, onze route ging via Dublin (goedkoop met Ryanair te vliegen) en zo een prachtige route te nemen via Belfast naar Derry. Op internet werd deze treinreis als één van de mooiste ter wereld beschreven, qua natuur zal ik zeker mooiere dingen als deze treinreis gezien hebben, maar het was toch de beste treinreis die ik ooit heb gemaakt, enorm veel in de bergen, langs de zee,… genietend.

Aangekomen in Derry stond Natasha ons op te wachten samen met haar zoontje Kyran, het was een emotioneel terugezien tussen haar en mijn zus, we mochten bij haar en haar man logeren die season ticket holder was bij Derry City en zo beland ik dus op de Northwest derby.

Na snel een hap te eten en enkele biertjes was het zover, Kevin, de man van Natasha vervoerde me naar het stadion. We pikten eerst Natasha haar broers op, waarvan er één ook een zomer bij ons verbleven heeft. We weten er beiden niet echt iets meer van omdat we nog heel jong waren, maar door de band van Natasha met mijn familie ontvangen ze mij allemaal met open armen.

Door de renovatie aan hun stadion, de Brandywell, waar men 7.700 mensen kan ontvangen wordt er uitgeweken naar Maginn Park. Een stadion dat maar zo’n kleine 2.500 mensen kan ontvangen. Uiteraard is het sold out, maar echt de moeite kan je deze ground niet noemen. De sfeer was redelijk bedrukt, maar dit had ook zo zijn reden. Ryan McBride, de kapitein van Derry City FC is overleden op 19 maart 2017, hij was de sterkhouder, de man die alle jonge jongens begeleidde en blijkbaar echt een topmens was. Matthew, een van de broers van Natasha heeft bij Derry gespeeld en samen met hem vele mooie momenten beleefd. Sinds zijn overlijden heeft Derry geen enkel punt meer gepakt en is Finn Harps voor het eerst sinds lang nog eens lang favoriet om deze derby te winnen. Beide clubs hebben een ultra groep die uit zo’n 20 man bestaat die regelmatig zingen, de rest van het publiek kijkt gezellig langs de zijlijn toe. Zowat alle mensen kennen mekaar hier, een echte dorpse sfeer. De wedstrijd zelf heeft niet al teveel kwaliteit om het lijf, Derry krijgt redelijk veel kansen, ook het overwicht, maar het is Finn Harps dat op 0-1 komt vlak voor rust. In de 2de helft krijgen we iets meer gelijk opgaande wedstrijd al zijn daar ook de beste kansen voor Derry. 9 minuten voor tijd valt de beslissende 0-2 en is de wedstrijd gespeeld. Net voor tijd besluiten we te vertrekken en de pub in te duiken.

Op zaterdag is het tijd voor een rondleiding door de geschiedenis, de omringende muren van Londonderry, het tijdperk tussen het IRA en het Britse leger, de velen veldslagen die er uitgevochten zijn, de doden, Bloody Sunday, de herinneringen. De man van Natasha is ooit gids geweest in zijn studententijd en geeft ons een overweldigende rondleiding. Wie zicht ooit interesseert in wat er zich hier heeft afgespeeld, kom naar hier en beleef het, het was echt de moeite !

Zondag komt de gids in Kevin weer naar boven en gaan we met de voltallige familie de natuur bezichtigen in en rond Derry om af te sluiten met een familie diner. We zijn er enorm hartelijk ontvangen en ik kan het enkel maar aanraden om deze prachtige plek te bezoeken in combinatie met enkele voetbalwedstrijden. Voor stadionbezoekers, The oval ligt in Belfast (had jammer genoeg niet de tijd om het te bezoeken) en er zijn hier ook genoeg wedstrijden. In bijlage van dit artikel geef ik jullie enkele foto’s mee uit van deze trip, over de geschiedenis, de prachtige natuur en natuurlijk ook de Northwest derby!

Volledig foto verslag van de wedstrijd : http://levydays.blogspot.be/2017/04/derry-city-finn-harps-0-2.html

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %