Opnieuw een onverwachte voetballink in het Belgische landschap. Deze keer gaan we even naar Brussel (Ukkel om exact te zijn) en verdiepen we ons in de geschiedenis van de aloude Renbaan van Bosvoorde (officieel de Hippodrome de Boitsfort).

Entertainment voor de Beau Monde

Gek genoeg draagt deze dus de naam van buurgemeente Bosvoorde en niet van Ukkel. De voornaamste reden hierachter is het feit dat de renbaan naast het al bestaande station van Bosvoorde werd gebouwd. Zoals de naam al doet vermoeden werd dit niet gebouwd voor voetbalactiviteiten, maar was het eerder een project van koning Leopold II (zelf een groot paardenliefhebber) om de groeiende gegoede burgerij een uitje te gunnen. Na de bouw van de renbaan in Oostende werd in 1875 voorgesteld door de koning zelve eentje te laten bouwen op Brussels grondgebied.

Al snel werden de plannen goedgekeurd en hetzelfde jaar nog werd aangevangen met de bouwwerken. ’t Is te zeggen, toen werd een deel van het Zoniënwoud onteigend. Pas in 1877 begonnen de daadwerkelijke werken. In 1878 begonnen ze ook aan de bouw van de koninklijke hoofdtribune. Die was gereserveerd voor de Beau Monde van Brussel, maar Jan met de pet mocht ook komen genieten. Al moest ‘Jan’ dan wel plaatsnemen op het grasplein dat door de renbaan werd omgeven.

Majestueuze tribunes en voetbal

Het werd een groot succes en al snel (in 1900) kwam er een kleine tribune bij, een weegplaats en een toren voor journalisten en omroepers. In 1920 kwam er ook nog de monumentale toegangspoort bij. Door de successen werd tijdens WOII zelfs beslist de tribunes aan een renovatie te onderwerpen. Die startte in 1942 en werd pas in 1951 helemaal voltooid. Jammer genoeg daalde de interesse plots heel erg snel. Er werden andere invullingen gezocht en ondanks het feit dat we hier geen bevestiging van kunnen vinden, moet dit ongeveer de periode geweest zijn dat Royal Racing Club de Boitsfort introk in het stadion. De eerste echte voetbalmomenten!

Hoe weten we dit? Wel, nadat Racing Club de Bruxelles de huur van het megalomane Drielindenstadion niet meer kon betalen, weken zij uit naar een andere plek. Dat Drielindenstadion was echter ook nog maar pas gebouwd en moest dus ingevuld worden. RRC Boitsfort werd toen gepolst, maar weigerde een verhuizing. Ze wilden geen ploeg worden die in een megalomane stroom terecht kwam en er uiteindelijk aan tenonder zou gaan. Zij bleven in de nabijgelegen Hippodrome.

Verval

Hoe lang ze daar uiteindelijk zijn gebleven is dan weer een goeie vraag, maar verschillende Brusselse bronnen spreken ook van lokale ploegjes die hun intrek namen in de renbaan. Er werden hoe langer hoe minder paardenrennen gehouden en voetbal leek meer en meer de bovenhand te nemen. Halfweg de jaren 80 had RRC Boitsfort enkele fusies ondergaan en verhuisden ze alsnog naar het Drielindenstadion. In 1987 werd dan uiteindelijk ook beslist te stoppen met paardenrennen. De tribunes hadden intussen al heel wat van hun grandeur verloren.

De gebouwen werden verder nog verhuurd aan een restaurant en een discotheek. Nadat ook alle voetbal verdween werd het middenplein ingenomen door Brussels Golf Club. In de jaren die erop volgden ging het nog van kwaad naar erger. Alle horecazaken verdwenen en de gebouwen en tribunes werden aan hun lot overgelaten. In 2005 was het zelfs zodanig erg gesteld dat een afbraak even overwogen werd. De lokale bevolking en politiek hielden dit gelukkig tegen en er werd een renovatieproject opgestart.

Revival

In 2013 werd dat uiteindelijk opgestart en sinds 2016 is er weer meer hoop. Naast de golfclub is er plaats voor meer sportactiviteiten (jammer genoeg geen voetbal) en verschillende horecazaken nemen er weer hun intrek. Als je door de tribune wandelt krijg je een echt Beau Monde gevoel, ideaal voor de paardenrennen. Je hebt iets minder een voetbalgevoel en het is dus heel erg uitzonderlijk dat er überhaupt voetbal is geweest. Een verborgen voetbalschat, dus zeker het bezoeken waard!

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.