Voetballen in een brouwerij – dat kan in Roeselare
Nieuwbouwstadions zie je haast uitsluitend nabij saaie industrieterreinen, ver buiten het centrum. Maar in België vind je nog vele historische arena’s op eigenaardige locaties. Sommige juweeltjes bevinden zich in een park of een bos. Anderen liggen midden in een historisch dorps- of stadscentrum. En het erg bijzondere Rodenbachstadion in Roeselare, dat staat pal naast de gelijknamige brouwerij.
Goede buren
Club Roeselare zag voor het eerst het daglicht in 1900. Toen kwam de ploeg uit onder de vlag van Verenigde Vrienden Roeselare, maar kort na de oprichting wijzigde de naam naar Red Star Roeselare. In 1902 sloot de club zich aan bij de Belgische voetbalbond. Op hun lidkaart prijkte alweer een nieuwe naam: Union Sportive Roulers. Financiële problemen noopten de ploeg de boeken neer te leggen in 1909, maar een jaartje later kwamen ze weer boven water.
De herboren club werd omgedoopt tot Football Club Roeselare. Het spelplezier was van korte duur want tijdens WOI moesten de activiteiten om begrijpelijke redenen weer worden gestaakt. Het zou tot na de Grote Oorlog duren eer ze de draad weer oppikten. In 1923 schreef Football Club Roeselare zich in als nieuwe club bij de KBVB. De zwart-witten moesten nog wel op zoek naar een vaste thuisbasis. Die zoektocht bracht hen naar Krottegem, een volkse arbeiderswijk waar de club in 1929 haar stekje vond naast de Rodenbach brouwerij. Mits enkele voorwaarden mocht Football Club Roeselare gebruik maken van een ongebruikt stuk grond. Eigenaardig genoeg speelde er nooit een voetbalploeg van de brouwerij op het terrein.
Koninklijk predicaat en nationaal voetbal
Bij haar 25-jarig bestaan mocht Football Club Roeselare een koninklijke titel toevoegen aan haar naam en werd zo KFC Roeselare. Zeven jaar later, in 1942, bereikten de zwart-witten de derde klasse en speelde de club voor het eerst in haar bestaan in de nationale reeksen. In de jaren na de oorlog jojode KFC Roeselare tussen derde klasse, vierde klasse en de hoogste provinciale reeks. Toch werden de nodige inspanningen gedaan om het stadion te professionaliseren en de ambitieuze sportieve plannen luister bij te zetten. De tribune, zoals we die nu nog steeds kennen, kreeg een officiële inhuldiging in 1956. Helaas zouden daarna enkele decennia aan provinciaal voetbal volgen.
Pas in 1986 kon het Rodenbachstadion weer genieten van nationaal voetbal en deze keer schoot KFC Roeselare pijlsnel uit de startblokken. Amper één jaar later volgde de promotie naar derde klasse, waar KFC Roeselare de buren van KSK tegenkwam. De vele bezoekers van die stevige derby’s tussen de ploeg van Krottegem en KSK Roeselare konden niet vermoeden wat zich aan het einde van de 20ste eeuw zou afspelen. In 1998 promoveerde KSK naar tweede klasse. Een jaartje later, wanneer KFC op een degradatieplaats was geëindigd in de derde divisie, besloten de twee clubs uit Roeselare samen te smelten. KSV Roeselare was geboren, maar Koninklijke Football Club Roeselare en haar stamnummer 286 verdwenen.
Terug naar Rodenbach
Na de fusie van de Roeselaarse clubs was het gemis van KFC groot. De zwart-witte passie was nog talrijk aanwezig in en rond Krottegem en het duurde dan ook niet lang eer er een herstart werd gemaakt. In het jaar 2000 stampten enkele enthousiaste vrijwilligers een vernieuwd Club Roeselare uit de grond. Net zoals het oude FC Roeselare begon ook deze ploeg te voetballen in Rumbeke, maar in 2002 verhuisden ze alweer naar het ouwe getrouwe Rodenbachstadion. Vier jaar na de oprichting stond Club alweer in de hoogste provinciale reeks. Anno 2020 leeft de ploeg uit Krottegem als een gezonde club en stippelt het een realistisch pad uit. Ook het Rodenbachstadion werd recent vernieuwd. Er sneuvelden enkele gradins en de oude kantine wacht op een nieuwe functie. Maar de prachtige tribune van meer dan zestig jaar oud werd met veel respect gerenoveerd, helemaal naar aloude stijl. Genieten!
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier. Dit stadion is ook verschenen in ons boek. Dat boek, Belgian Beauties, kan je nog steeds hier kopen.