FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Voetbalgeschiedenis in Temse

De afgelopen maanden zijn Lokeren en Temse al vaak in het nieuws verschenen. KSC Lokeren Oost-Vlaanderen moest het faillissement aangaan en zocht naar oplossingen om te overleven. Na een paar omwegen is uiteindelijk KSV Temse de redder in nood geworden. Maar wie is KSV Temse eigenlijk?

Om de ploeg echt te leren kennen moeten we al terug gaan tot in 1908. Racing Temsche werd toen opgericht door de broers Brys nadat ze het spelletje in Engeland tijdens hun studies hadden leren kennen. Die eerste jaren werd Racing nog niet onmiddellijk lid van de Belgische voetbalbond. Dat gebeurde pas veel later (medio jaren 20) waarbij de naam ook veranderd werd naar FC Temsica (al spreken sommige bronnen over KV Temsica). Intussen had Temsica al de concurrentie gekregen van Temsche Sportkring. Temsche SK werd wel sneller lid van de KBVB en kreeg dus een lager stamnummer mee.

Na jaren enkel alleen provinciaal gespeeld te hebben, Temsica de krachten te bundelen met Temsche SK (dat in de jaren 30 wel al enkele seizoenen derde klasse had gehaald) en samen nationaal voetbal te halen. In 1944 mislukte nog een eerste fusiepoging, maar in 1945 was het dan wel raak. Stamnummers 501 en 807 werden opgeheven (want in die tijd schreef de KBVB voor dat een fusieploeg een nieuw stamnummer moest aanvragen) en Koninklijke Sportvereeniging Temsche was officieel geboren. Officieel kregen ze de Koninklijke titel pas in 1995, maar de bond stond het gebruik ervan al in 1945 toe.

Die nationale reeksen werden in 1948 al gehaald (nog steeds de derde klasse), maar jammer genoeg werd het maar een verhaal van één seizoen. Daarna werd het een zeer lange strijd om terug te kunnen keren. Tot in 2003 spartelde KSV Temse tussen de twee hoogste provinciale reeksen. Het gros daarvan bleek dan tweede provinciale te zijn, maar elk decennium kreeg KSV Temse het wel klaargespeeld enkele jaren in eerste provinciale door te brengen. 1993 bleek een kanteljaar te worden. Promotie naar eerste provinciale en elke jaar werden de resultaten beter en beter. Promotie naar nationaal voetbal kwam steeds dichterbij.

In 2003 werd het nog even moeilijk. Na meer dan een halve eeuw provinciaal voetbal was Temse maar al te verheugd opnieuw op hoger niveau te spelen. Maar het team had het moeilijk. Na amper één seizoen degradeerde de ploeg weer. In 2005 stonden ze er echter opnieuw. En daar zouden ze niet meer uit verdwijnen. Al snel haalde KSV op regelmatige basis de eindrondes om voor promotie naar derde klasse te spelen. Dat zorgde voor ambities en tussen 2008 en 2010 werd een nagelnieuwe tribune gebouwd. In tussentijd werden de resultaten beloond. In 2009 wist KSV Temse eindelijk terug te keren naar de derde klasse.

Verschillende keren haalde de ploeg kansen op promotie naar tweede klasse, maar minstens even vaak moest het ook vechten tegen degradatie. Uiteindelijk bleef KSV Temse in die derde klasse spelen. De donderwolken begonnen zich echter op te stapelen. Er kwam gerommel in de bestuurskamer en dat leidde uiteindelijk tot financiële zorgen. In 2019 verschenen er zelfs nieuwsberichten over twijfels over het voortbestaan van de ploeg. Intussen speelde KSV Temse in de vierde reeks (tweede amateur) na de competitiehervormingen in 2016.

Intussen zijn we 2020 en ziet het voetballandschap in Temse er plots helemaal anders uit. De buren uit Lokeren zagen hun ploeg verdwijnen, maar zochten naar een oplossing om toch een nieuw leven te starten. Verschillende scenario’s staken de kop op, maar uiteindelijk bood KSV Temse een helpende hand. KSV zou onder haar eigen stamnummer verhuizen naar Daknam in Lokeren, de naam werd SC Lokeren-Temse en het eigen Fernand Schuermanstadion werd het nieuwe B stadion (vooral gebruikt voor de jeugd). Toch krijgt het Fernand Schuermanstadion nog A voetbal te zien. Recent werd SV Blauw Wit Temse opgericht en speelt het haar thuiswedstrijden op oud bekend terrein. Gelukkig! Want het stadion ademt (ondanks de recente hoofdtribune) nog enorm veel charme uit.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %