Door middel van een open brief hebben supporterscollectieven van over heel Europa de UEFA opgeroepen om staanplaatsen uit het verdomhoekje te halen. Groepen uit Duitsland, België, Denemarken, Engeland, Frankrijk, Nederland, Noord-Ierland, Noorwegen, Ierland, Spanje, Zweden, Portugal en Wales slaan de handen ineen om te protesteren tegen het verouderde verbod op staantribunes.

In de komende weken, beginnend bij Borussia Dortmund, zullen clubs in heel Europa onder de naam ‘EUROPE WANTS TO STAND’ hun steun betuigen aan dit initiatief.

De brief is gericht aan Aleksander Ceferin, President van de UEFA, en de leden van het FIFA Executive Committee. In die laatste groep bevindt zich overigens nog een oude bekende van ons, namelijk de pyro-liefhebber Michael van Praag. Het is denk ik het beste om de brief voor zichzelf te laten spreken.

Beste Mr. Ceferin,

Leden van het FIFA Executive Committee,

21 jaar geleden introduceerde de UEFA een verbod op staanplaatsen tijdens internationale wedstrijden. Uit naam van de meerderheid van supporters over dit hele continent, willen wij u ten sterkste aanraden om dit verbod te heroverwegen en ons zelf de keuze te geven of wij willen staan of zitten tijdens voetbalwedstrijden.in addition to the security aspectp

Zoals U ongetwijfeld zelf ook weet, was het verbod op staan nauw verbonden met de meerdere stadionrampen in Europa en bedoeld als een snelle oplossing om de veiligheid van supporters te verbeteren. Na enkele lange-termijn onderzoeken mag echter worden geconcludeerd dat het bestaan van staanplaatsen NIET de reden was van deze tragedies.

Het feit dat het mogelijk is om staantribunes zonder veiligheidsrisico’s bij voetbalwedstrijden te hebben is duidelijk te zien in Duitsland, waar iedere week ongeveer 100.000 supporters hun team staand ondersteunen, iets wat zeker bijdraagt aan de vaak geroemde sfeer tijdens wedstrijden in de Bundesliga.

Hoe anders is dit in Engeland, waar de overheid al twee decennia lang zonder succes probeert om supporters te verplichten om te zitten. Tijdens elke Premier League en Championship wedstrijd staan duizenden supporters in vakken die niet specifiek ontworpen zijn om te staan. De situatie in Duitsland is helemaal absurd. Extra stoeltjes moeten tegen hoge kosten worden geïnstalleerd voor UEFA wedstrijden, hoewel supporters dan alsnog tussen of op de stoeltjes gaan staan.

Naast het beveiligingsaspect, heeft het verplicht zitten beleid en de hiermee verbonden stijging van de ticketprijzen ook gezorgd voor de uitsluiting van jonge en minderbedeelde supporters, iets wat niet gebagatelliseerd noch genegeerd mag worden door de UEFA. Het is ons geloof dat stadions een plek moeten zijn voor mensen van alle lagen van de samenleving. De voorziening van tickets in staanplaatsen is de makkelijkste manier om dit doel te bereiken.

Namens alle Europese supporters willen we er daarom op aandringen dat u het standpunt van de UEFA wat betreft het verplicht zitten heroverweegt. De succesvolle invoering van de eisen rondom het serveren van alcoholische dranken heeft laten zien dat het wel mogelijk is om supportersvriendelijke maatregelen te verstrekken door middel van oplossingen op nationaal niveau.

In meerdere landen, zoals Schotland, Nederland en Frankrijk, is in de afgelopen jaren het strenge verbod op staan opgeheven en ditzelfde wordt momenteel overwogen in andere landen. We verwachten dat de UEFA deze ontwikkelingen oppikt. Supporters-vriendelijke regelingen op lokaal of nationaal niveau zouden niet moeten worden tegengehouden door UEFA reglementen die gebaseerd zijn op verouderd bewijs.

Met vriendelijke groet,

Südkurve München / Bündnis Südtribüne Dortmund / Nordwestkurve Frankfurt / Nordkurve Mönchengladbach

Football Supporters Europe

Belgian Supporters (Belgium)

Danske Fodbold Fanklubber (Denmark)

Football Supporters Federation (England)

Association Nationale des Supporters (France)

Pro Fans / Unsere Kurve / Bündnis aktiver Fussball Fans (Germany)

Supporterscollectief Nederland (Netherlands)

Amalgamation of Official Northern Ireland Supporters’ Clubs (Northern Ireland)

Norsk Supporterallianse (Norway)

Irish Supporters Network (Republic of Ireland)

Federación de Accionistas y Socios del Fútbol Español (Spain)

Svenska Fotbollssupporterunionen (Sweden)

Associação Portuguesa de Defesa do Adepto – APDA (Portugal)

FSF Cymru (Wales)

Als In De Hekken zijnde kunnen wij vrij weinig anders dan ons ten volle aansluiten bij deze open brief. Voetbal hoor je staand te kijken!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.