ActueelAgainst Modern FootballColumns

Michael van Praag is een oude, seniele man

Ik heb een oma die de oorlog heeft meegemaakt. Elke ontmoeting met de familie ontwijken we een aantal onderwerpen. We kunnen het niet hebben over verhuizen, want dan verplaatst het gespreksonderwerp zich naar haar verhuistocht in de oorlog. Honger is een taboe-onderwerp. Oma heeft immers de hongertocht van Rotterdam naar Groningen gelopen. Over bloemen mogen we het ook niet hebben. Bang voor het thema bloembollen. Bloembollen was zo ongeveer het laatste wat eetbaar was in Tweede Wereldoorlog. 

Kruistocht

Hoe zou dat zijn bij opa Michael? Zou opa op 31 december vuurwerk afsteken met zijn kleinkinderen? Zou opa met Chinees Nieuwjaar zijn bed niet uitkomen? Wat heeft opa Michael meegemaakt waarom hij zo’n absurde kruistocht over pyro houdt? En absurd is het zeker. Ik durf het zelfs seniel te noemen. Michael, mijn naam staat onder dit artikel. Dus niets anoniem ”uitschelden”. Wij benoemen alleen de feiten.

Voorzitter Ajax

Van Praag was 15 jaar lang voorzitter van Ajax. Hij won onder andere de UEFA Cup in ’92 en de Europa Cup I in 1995.  Een man die van wanten weet. Of beter gezegd, wist.

Het begon met een tweetje over een ”masterclass pyro”. Van Praag gaat de UEFA landen door om te vertellen hoe eng vuurwerk is. In november wordt er vanuit de KNVB een campagne gelanceerd tegen vuurwerk op de Nederlandse tribunes. Kartrekker is de oud voorzitter van Ajax. Het meest hilarische gebeurt op pakjesavond.

Opa Michael retweet een oud, buitenlands onderzoek over vuurwerkslachtoffers met de mededeling dat dit de reden is waarom de KNVB en UEFA van pyro af willen. Echter heeft van Praag schijnbaar niet het vermogen om te lezen dat dit onderzoek zich richt op, jawel dames en heren supporters, Oud & Nieuw.

Neppe foto

Een week later publiceert Michael van Praag een tweet met daarin de eerste slides van de inmiddels befaamde pyro masterclasses. Met daarin een overduidelijke fake news foto. Hij valt daarmee de jongens van Kein Geloel aan over het gebruik van vuurwerk. Hij brengt een foto uit Misurata (!) in, met daarbij de boodschap dat dit een slachtoffer is van vuurwerkgebruik in een stadion. I rest my case.

Ondertussen gaat de oud voorzitter van Ajax rustig door met Masterclasses Pyro in Hongarije, Cyprus en Bosnië. Landen waar inderdaad wekelijks doden vallen door pyro. Op 13 februari Tweet de beste meneer weer iets hilarisch. Het bewijs dat de man mijlenver van het voetbal en haar supporters afstaat. Tientallen volgevreten bondsbestuurders zitten in een uitermate luxe congreszaal te vergaderen over de armoede in het voetbal. Voornamelijk in Afrikaanse landen. Helaas vergeet hij daarbij wel te vermelden dat het eigen vermogen van de FIFA tegen de miljard (!) euro aantikt. 

Moordwapen

Op de avond van 22 februari komt wederom een lachwekkende uitspraak. De Bondsvoorzitter van de KNVB gooit er weer een geweldige uitspraak uit. In een Tweetje over AEK – Ajax behandelt hij de straf voor de Griekse topclub. Hij vergelijkt daarmee het gebruik van sfeerverhogend pyro met het moordwapen molotovcocktail. Dat de Atheense autoriteiten de veiligheid van de Nederlandse supporters niet kon waarborgen (of wilde) ontgaat van Praag schijnbaar compleet. Hij zegt hiermee dus dat een fakkel of een rookpotje een moordwapen (!) is.

Michael van Praag gedraagt zich als mijn seniele oma die elk gespreksonderwerp verlegt naar wat ze heeft meegemaakt in de oorlog. Pyro is volledig uit den boze, ook al is het in een aantal landen legaal. Wat heeft Michael van Praag meegemaakt dat hij is veranderd van een zeer capabel voorzitter van Ajax tot een oude, seniele man?

PS Michael, ook wij zijn tegen het gooien van vuurwerk op keepers en spelers. Vuurwerk hoort op de tribunes.

 

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %