Voetbal in DuitslandVoetbalderbys

Violet crew kleurt Meppen paars-wit!

Zaterdag 12 november. Rond de middag rijden we in Nedersaksen, noordwaarts over de 31 om sv Meppen te bezoeken. De derby tussen SV Meppen en VfL Osnabrück staat op het programma. Blauw tegen paars. Amisia Ultra tegen Violet Crew. Voor de punten en de eer!

Gespannen

Om drie over elf twittert het account van Polizei Emsland/Grafschaft Bentheim dat er al meerdere uitsupporters in het centrum zijn gesignaleerd en dat men op alles is voorbereid. Enkele minuten later volgt het bericht dat de politie met dialoogteams aanwezig is, die te herkennen zijn aan de witte jassen. De aanwezige agenten rondom het stadion bevestigen het beeld dat het een verhit potje is waar we naar op weg zijn. Vergelijkbaar met de editie die we in 2019 bezochten.

Hänsch-Arena

We wandelen naar de Hänsch-Arena. Een stadion dat over twee jaar honderd jaar bestaat. De ingang voor een groot deel van de thuissupporters is aan de Lathener Strasse. Een grote poort verwelkomt ons en we wandelen een prima bak in. Twee lange zijdes met een lange staantribune aan het veld en een zit tribune erboven. De fanatieke Meppen-supporters bevolken de staantribune aan de zuidwestzijde van het stadion en de uitfans hebben twee derde van de noordtribune. Wij hebben kaarten voor de staantribune aan de oostzijde en zoeken een plekje aan de kant van de uitsupporters.

Uitverkocht

Een half uur voor de wedstrijd is het stadion al zo goed als vol. Met 12.730 kaarten is het duel stijf uitverkocht. Onze staantribune bestaat uit zes rijen waarvan op de onderste twee nog een paar plekken zijn. We kijken tegen een oud ijzeren hek aan en zien de zijlijn aan onze zijde niet. Heerlijk! Terwijl meerdere vrijwilligers op het veld met grote Meppen vlaggen rondzwaaien, worden zowel bij de Violet Crew in het uitvak als bij de ultras van Meppen doeken over de hoofden getrokken. Pyro alert! En inderdaad: als beide elftallen de spelerstunnel bij de zuidtribune uitlopen, klimmen met bivakmuts beschermde supporters de hekken in en worden twintig fakkels ontstoken. Een blik naar rechts leert ons dat de pyro in het paarse deel van het stadion wordt bewaard.

Paars-wit

Het uitvak is met 1.275 voornamelijk in zwart en paars gehulde fans stijf uitverkocht. Met treinen, bussen en auto’s hebben de Osnabrück-supporters de kleine honderd kilometer tussen beide steden afgelegd. Een groot paars-wit doek hangt voor het fanatiekste deel van het uitvak. Met grote witte letters en een zwarte outline staat ‘VfL’ uitgewerkt. ‘Verein für Leibesübungen’ ofwel ‘Vereniging voor lichamelijke opvoeding’. Een metershoge banner met VfL wordt omhooggehouden en het vak kleurt paars-wit-paars met honderden vlaggen.

De scheidsrechter fluit voor het eerst. De Niederrheinderby is begonnen. Vandaag gaat het om de eer, maar ook om de punten in de strijd tegen degradatie. Meppen staat met dertien punten uit zestien potjes op een negentiende plek. Osnabrück staat met zes punten meer op een dertiende plek. In een competitie waar de nummers zeventien tot en met twintig degraderen is het dus een heuse degradatiekraker. Als derbyliefhebber hoop ik vandaag op een overwinning van Meppen. Dat vergroot de kans dat deze derby ook volgend jaar wordt gespeeld.

Boycott Qatar

De beide supportersgroepen doen vocaal weinig voor elkaar onder. We blijven geregeld naar rechts kijken, waar vanaf de start van de wedstrijd meerdere supporters met paars-witte bivakken staan. Het VfL doek is weg en het Violet Crew groepsdoek siert de balustrade. Twee keer wordt er in het uitvak een fakkel ontstoken en één keer twee fakkels. Beide supportersgroepen uiten hun ongenoegen over het naderende WK met ‘Boycott Qatar’ doeken. Vlak voor rust ontbrandt het uitvak dan toch. Als Osnabrück na een benutte penalty op 0-1 komt worden meerdere paarse en witte rookpotten en fakkels ontstoken.

Pyro, pyro en nog meer pyro

Als net na rust het 0-2 wordt, herhaalt dit tafereel zich. Vooral de euforische fakkel die bovenop het hek en onder de camera wordt ontstoken oogt indrukwekkend. Aan de andere kant vliegen de ultras van Meppen de hekken in om de juichende spelers een douche te geven. Ik hoop voor hen dat het alleen bier was. Als het niet veel later ook nog 0-3 wordt klimmen de capo’s terug het vak in en worden de groepsdoeken en het vriendschapsdoek met Club Brugge weggehaald. Vocaal staken de ultras hun steun, terwijl het uitvak meerdere keren pyro afsteekt en vocaal de baas is in de Hänsch-Arena. De Violet Crew kleurt Meppen vandaag paars-wit!

Confrontaties

Vlak voor tijd klimmen in het zwart gehulde supporters van Meppen het vak uit richting de korte zijde, om na het laatste fluitsignaal met een dertigtal het veld op te komen. Twee komen langs de linie beveiligers, maar op wat armgebaren na blijven ze besluiteloos toekijken. De groep klimt terug en rent het vak uit. Een teken voor de beveiligers om via het veld en de hoofdingang naar buiten te rennen. Terwijl het kat- en muisspel aan de zuidzijde doorgaat, breken aan de andere korte zijde enkele supporters uit en komen ze bij het uitvak. De ME stormt het vak op en er vallen rake klappen.

Derbysieg!

Terwijl de rust aan Meppen zijde wederkeert vieren de 1.275 Osnabrücker feest. Vlaggen en sjaals begeleiden het gezang van de ‘derbysieger’. De spelers klimmen over de boarding en gaan de capo en de eerste rij supporters langs om een high five te geven. Wij lopen met de blauwe stroom mee het stadion uit. Buiten slalommen we tussen de tientallen ME’ers door richting de Lathener Strasse en praten we na over een prima potje!

van Pogo tot Popo
Van Pogo tot Popo houdt van Ajax, uit en thuis, nationaal en Europees, en heeft een zwak voor alles wat met sfeer rondom voetbalwedstrijden te maken heeft. Wil de hypocrisie en stemmingmakerij rondom (fanatieke) voetbalsupporters en vooral uitwedstrijden bevechten.

Reageren is niet mogelijk.

0 %