Groundhopping

Verrassende voetbalcultuur in Malmö

Hekkenhanger ForzaMols toog enkele weken geleden naar Malmö om de Zweedse wedstrijd Mälmo FF tegen Hammarby te zien. ForzaMols kennende bezocht hij ook nog andere wedstrijd en dat zorgde voor een onvergetelijke trip naar Malmö. Zijn avonturen, die langs oudere en kleinere stadions in Malmö ging, heeft hij voor ons opgeschreven. Een ding weten we na het lezen van dit prachtverslag wel: Malmö kent veel meer dan alleen Malmö FF en de andere voetbalclubs en stadions zijn zeker het bezoeken waard. Lees en geniet!

In november stond er een tripje naar Malmö (Zweden) op de planning met als hoofddoel de wedstrijd Malmö FF – Hammarby IF op zondag. Op zaterdag vroeg in de middag arriveerde ik al in de stad. In de hoogste 2 divisies in Zweden stond geen wedstrijd op het programma in de buurt van Malmö, dus werd er maar besloten het oude Malmö Stadion te bezoeken om wat foto’s te maken. Via een open hek kon ik gelukkig in het stadion binnen glippen. Eenmaal binnen bleek er toch meer activiteit te zijn dan verwacht. De muziek stond aan en de cornervlaggen stonden op hun plaats. Ik verwachtte dat er misschien een oninteressante jeugdwedstrijd gespeeld zou worden, maar verder niks bijzonders. Toch begon ik nieuwsgierig te worden, want een ingang verderop waren de kassa’s geopend en stond er politie te controleren. Een eerste onderzoek op internet leverde niks op, want voor de vaste bespeler van het stadion IFK Malmö was het seizoen al afgelopen.

Een onverwachte degradatiekraker

Eenmaal weer buiten het stadion bleek het toch steeds drukker te worden er werd er toch maar even navraag gedaan welke wedstrijd er gespeeld zou worden. Het bleek dat er zelfs een heuse degradatiekraker op het punt van beginnen stond in de Division 1 Södra (3e niveau Zweden) tussen KSF Prespa Birlik en Mjällby AIF in de allerlaatste speelronde. KSF Prespa Birlik (waar ik op dat moment nog nooit van gehoord had) is een kleine club uit Malmö die is opgericht door Turken uit de Macedonische regio Prespa. Mjällby AIF is wel een bekender club in Zweden, van 2010 tot 2014 speelde de club nog op het hoogste niveau, maar raakte daarna in sportief verval door 2 keer op de rij te degraderen. Beide clubs bevonden zich op een degradatieplek in de stand voor deze cruciale wedstrijd, de winnaar zou zich vrijwel zeker handhaven, dus de verwachtingen waren hoog gespannen.

Vandaag was dus een ongeplande ‘vinck’ maar ook een verrassend leuke. Het Malmö Stadion alleen is al de moeite waard, een oud stadion met veel staanplaatsen is een verademing in het stadionlandschap in Zweden, waar de laatste jaren veel moderne arena’s uit de grond zijn gestampt. De Turkse supporters van Prespa namen plaats op de vip tribune van het stadion en werden zelfs gesteund door 5 jonge ultras, die met een trommel, vlaggen en hun zang probeerde hun ploeg te ondersteunen. Bij de catering vandaag geen typisch Zweedse broodjes worst, maar broodjes Döner kebab en de spelers kwamen het veld op onder Turkse volksmuziek.

Aan de overkant was er serieuzere support van de Mjällby supporters, die met een paar honderd man plaatsnamen op de staantribune in de stromende regen. In het uitvak was zelfs een totaal onverwachte pyro actie te zien. De wedstrijd viel helaas wat tegen, na 6 minuten stond het al 0-2 en was de spanning eraf. Nadat voor rust ook nog de 0-3 viel was de wedstrijd gespeeld. In de 2de helft gebeurde niet veel meer, door de regen die al de hele wedstrijd met bakken uit de hemel viel was het veld onbespeelbaar geworden en was goed voetbal onmogelijk geworden. Mjällby wist zich dus toch nog te handhaven en een 3de degradatie op rij te voorkomen. En dat werd uiteraard nog uitgebreid gevierd met de meegereisde aanhang.

20161105_13593120161105_14020120161105_13564120161105_150356

Vrouwenvoetbal bij FC Rosengård

Na de wedstrijd kwam ik op weg naar mijn hotel nog langs Malmö IP, het op de 2 na grootste stadion van Malmö. In het verleden waren Malmö FF en IFK Malmö de bespelers van het stadion, maar tegenwoordig is het de thuisbasis van de vrouwenvoetbalclub FC Rosengård. Het bijzondere aan het stadion is dat het bestaat uit 5 houten tribunes en het meest speciale is dat ondanks verschillende verbouwingen nog steeds een kleine tribune uit de jaren 20 van de vorige eeuw in het stadion te vinden is. Bij aankomst in het stadion was de vrouwenwedstrijd tussen FC Rosengård en Mallbackens IF Sunne nog aan de gang, in de resterende 37 minuten kon ik toch nog 4 doelpunten meepikken.

20161105_16074820161105_16102520161105_16101220161105_165004

Op naar Malmö FF

De wedstrijd waar het dit weekend allemaal om ging was Malmö FF – Hammarby IF, de laatste speelronde in de Zweedse Allsvenskan. Er stond vandaag niet veel meer op het spel, Hammarby staat in de middenmoot en Malmö wist zich 1,5 week geleden al te verzekeren van het Zweedse landskampioenschap na een 0-3 overwinning in Falkenberg. De wedstrijd van vandaag stond voor de thuisclub dan ook vooral in het teken van het vieren van het kampioenschap en de uitreiking van de Lennart Johanssons pokal na afloop. In de stad was in het begin van de middag al veel politie aanwezig, maar was het verder nog erg rustig. Op een plein werd verzameld door de Hammarby supporters en gezamelijk werd er onder politiebegeleiding de tocht naar het stadion ingezet. De thuisvakken waren voor de wedstrijd van vandaag al weken uitverkocht, het uitvak was vandaag niet uitverkocht, maar met 1200 man toch behoorlijk goed gevuld. Bij de spelersopkomst een indrukwekkende tifo van Malmö, waarin ze duidelijk maakte wie dit seizoen verreweg het beste was. In het uitvak vandaag tientallen groen-witte vlaggen. In het sfeervolle en ijskoude Swedbankstadion won Malmö vandaag wat geflatteerd met 3-0 en kon het kampioensfeest in stijl worden gevierd.

20161106_131917
In het centrum werd er op een plein verzameld door een paar honderd Hammarby supporters om gezamelijk naar het stadion te vertrekken

20161106_145446
Tifo van de Malmö ultras

20161106_145538
Vlaggen in het uitvak

20161106_160139
Pyro aan de overkant

20161106_161338
Ook in het uitvak waren fakkels

ForzaMols
Supporter van FC Utrecht en bezoekt ook wedstrijden van Hammarby IF en KFC Uerdingen. Regelmatig in het buitenland te vinden om voetbalcultuur, derby's en stadions te vincken.

Reageren is niet mogelijk.

0 %