Voetbal in ItaliëVoetbalderbys

Vermakelijke wedstrijd geeft wat kleur aan tamme Derby della Mole tussen Juventus en Torino

Met het verdwijnen van Chievo Verona heeft het Italiaanse voetbal nog 4 grote stadsderby’s over. Die tussen Genoa en Sampdoria wordt vanwege de degradatie van eerstgenoemde momenteel niet gespeeld, waardoor er nog 3 in de Serie A resteren. De burenruzies van Milaan en Rome zijn de twee bekendste van het land. Die derde wordt minder vaak bezocht door voetballiefhebbers en heeft een aanzienlijk mindere reputatie. De Derby della Mole tussen Juventus en Torino.

Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de derby van Turijn ook bij ons niet bovenaan stond op het verlanglijstje. Wij hebben ook verhalen gehoord over de tegenvallende sfeer bij deze broedertwist. Echter zoeken we nog een wedstrijd tussen de Vecjne derby op zondag en de Belgrado derby op vrijdag, waardoor de Derby della Mole op de dinsdagavond perfect in het schema past. Dan kun je beter zelf maar eens ervaren hoe een derby is, voordat je deze afschiet.

Superga vliegramp

De derby tussen Juventus en Torino kent namelijk wel een lange geschiedenis. Sterker nog, de Derby della Mole (vernoemd naar de Mole Antonelliana – een bekend gebouw in Turijn) is de oudste stadsderby van Italië. De rivaliteit kwam hierbij vooral vanuit het feit dat Juventus een club was van de elite, terwijl Torino een echte arbeidersclub was. Tegenwoordig is Juventus vanwege de vele sportieve successen een club met een landelijke achterban, terwijl Torino nog echt de club van de stad zelf is.

In de jaren 70 en 80 gaat het regelmatig mis tussen beide supportersgroepen. Maar ook recentelijk (in 2008 en 2012) komt de derby in het nieuws vanwege rellen en vandalisme. Ook komen supporters van Juventus in opspraak voor spandoeken waarin ze de spot drijven met de Superga vliegramp van 1949, waar bijna de gehele selectie van Torino om het leven komt.

Sinds de eerste keer in 1907 hebben beide clubs elkaar al meer dan 200 keer getroffen. Hoewel Torino bij vlagen de betere ploeg van de twee is geweest (met name in de jaren 10, 40 en 70) is de onderlinge balans duidelijk in het voordeel van De Oude Dame. Van de laatste 35 derby’s heeft Torino er nog slechts één weten te winnen. Voor deze derby staan beide ploegen op bijna dezelfde positie op de ranglijst. Hoewel dit wel wat vertekenend is door een straf van 14 punten in mindering voor financieel wangedrag van Juventus. Ook vandaag is er dus weinig hoop voor Torino op een tweede succesje sinds 1995.

Detectiepoortjes

We weten al met al dus niet goed wat te verwachten van deze wedstrijd. Vanwege het sportief grote verschil en de niet al te indrukwekkende reputatie, lijkt deze pot op het eerste oog toch de minste van de 4 grote stadsderby’s in Italië. Wel zien we dat de supporters van Juventus de avond voor de wedstrijd een bezoekje hebben gebracht aan het stadion van Torino voor een provocerend doekje. Dat is dan wel weer hoopgevend.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ⚪️⚫️ (@curvasudjuventus1897)

Minder hoopgevend is het stadion en alles eromheen. Het Allianz Stadium ziet er uit als een UFO en alles rondom het stadion is extreem strak georganiseerd. Alle supporters moeten zelfs door metalen detectiepoortjes om vervolgens nog eens gefouilleerd te worden. Onze spiegelreflexcamera mag onder geen beding gebruikt worden en we zijn genoodzaakt om alle beelden vandaag met een compactcamera te schieten. Eenmaal binnen staat de muziek oorverdovend hard en wordt er de hele tijd tof gedaan met de lampen aan en uit zetten in verschillende kleurtjes. Al met al niet de sfeer die je graag voelt hangen rondom een derby.

Wankergebaren

Gelukkig zijn er dan altijd nog de supporters om de boel wél in gang te trekken. De Curva Sud van Juventus is erg goed gevuld en op beide ringen zijn er groepjes bezig om sfeer te maken. Het uitvak van Torino daarentegen is heel matig gevuld en lijkt het aantal van 250 niet te overstijgen. Wat er aanwezig is doet fanatiek haar best om geluid te maken en het is ook leuk te zien dat er veel fanatieke vrouwen aanwezig zijn.  Maar het gehele plaatje doet hierdoor wat verlaten aan in het grote modernde stadion. Dat er bij de opkomst van beide groepen geen enkele actie is, is ook ietwat teleurstellend.

De wedstrijd zelf begint dan juist allesbehalve teleurstellend. Na twee minuten komen de gasten zowaar al op voorsprong. Het uitvak ontploft en enkele supporters vliegen tegen de wanden aan. Als even later de gelijkmaker valt kan juist het thuisvak weer los gaan. Ook de lange zijde springt vaak op. Zoals het Italië betaamt, leiden vooral beslissingen van de scheidsrechter tot veel opwinding en handgebaren bij de supporters.

Ook in de rest van de eerste helft speelt Torino alleraardigst voetbal en ze weten het Juventus regelmatig moeilijk te maken. Op de 1-2 voorsprong in de 43e minuut is dan ook helemaal niks af te dingen. Wel heel zonde is het dat ook deze voorsprong nog voor rust uit handen wordt gegeven. Deze golf in het scoreverloop heeft ervoor gezorgd dat het rond het uitvak een over en weer van middelvingers, wankergebaren en vloeistoffen gooien is geworden. Zoals het een derby betaamt dus.

Paul Pogba

In de tweede helft vinden we ons terug op vreemd terrein. Waar we normaal zitten te wachten op pyro of eventueel wat rellen, vinden we onszelf nu terug in situaties waarin we dingen zeggen als: “Zou leuk zijn als Paul Pogba nog wat minuten meepakt!”. Eén wedstrijdje in de relatieve luxe van het Allianz Stadium en we zijn veranderd in echte evenementsupporters. Met ons gespreksonderwerp sluiten we overigens wel goed aan bij de rest van het publiek.

De rentree van Paul Pogba zorgt namelijk voor het meeste geluid op de lange zijde. De middenvelder is nog altijd razend populair in Turijn. Transfervrij gehaald van Manchester United, uitgegroeid tot wereldster in een van de beste elftallen van Juventus, voor 100 miljoen aan hetzelfde Manchester United verkocht en afgelopen zomer weer transfervrij teruggekeerd naar Italië.

Helaas raakte de middenvelder meteen na zijn terugkeer geblesseerd en de langverwachte rentree heeft moeten wachten tot de Derby della Mole van vandaag. Wanneer de Fransman in de eerste helft mag warmlopen volgt er al een gigantische opwinding in het stadion. Als de wissel inderdaad plaatsvindt in de tweede helft staat het hele stadion – met de mobiel in de hand – op haar benen voor een staande ovatie. De meester is thuis.

Derbywinst

Met Paul Pogba in de ploeg krijgt Juventus meteen weer een boost en binnen no-time wordt de wedstrijd definitief in het slot gegooid. Met in de 71e minuut een goal van Bremer, gevolgd door eentje van Rabiot 10 minuten later is de spanning weg. Ondanks dat er vandaag zeker wat in had gezeten voor Torino, trekt grootmacht Juventus weer aan het langste eind. De zoveelste derbywinst is binnengesleept. Het verklaart ook deels de tamme sfeer, gezien er toch eigenlijk niks op het spel staat.

Perr Schuurs maakt zich na de wedstrijd nog wat populairder bij het uitpubliek door als eerste speler van de selectie zijn wedstrijdshirt te gunnen aan de meegereisde supporters. Bij Juventus maken ze ook nog even een rondje langs de zijdes en dan is de wedstrijd definitief voorbij. Een gekkenhuis was het al met al zeker niet, daarvoor kun je beter naar Milaan, Rome of Genua gaan. Toch was het mede dankzij het scoreverloop zeker geen verloren avond in Turijn. Als je toch in de buurt bent is de Derby della Mole een bezoekje waard!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %