Voetbal in SlowakijeVoetbalderbys

Verlenging, 4 pyros en 3 tifos; gekkenhuis bij bekerfinale Spartak Trnava – Slovan Bratislava

Het is in veel landen vaak de mooiste wedstrijd van het jaar. De bekerfinale. Tijdens één cruciale wedstrijd wordt bepaald wie er deze hoofdprijs pakt. Zonder kleine uitvakken, maar met duizenden supporters van beide clubs op de tribune. Als de twee finalisten dan ook nog eens gezworen rivalen zijn kan het bijna niet anders dan een spektakel worden. Dat bleek wel weer in Trnava, waar het een waar gekkenhuis was in de bekerfinale tussen Spartak Trnava en Slovan Bratislava.

Uren voor de wedstrijd is het al druk met plukjes supporters die in het zwart gekleed naar het centrale plein van Trnava lopen. Dit knusse plein is met haar kerkjes normaal een trekpleister voor toeristen, maar is vandaag de standplaats van Spartak Trnava supporters. De finale wordt dan ook gespeeld op 1 mei; de dag van de arbeid. Een nationale feestdag in Slowakije, waardoor vrijwel iedereen vrij heeft en er alle gelegenheid is om al vroeg toe te leven naar de cruciale bekerfinale van deze middag.

Opblaaspop

Er staat dan ook nogal wat op het spel vandaag. Spartak Trnava viert dit seizoen haar 100-jarig bestaan. Voor de titel doet de club niet meer mee, waardoor de beker de laatste kans is om dit jubileumseizoen op te luisteren met wat zilverwerk. Voor Slovan is er veel aan gelegen om revanche te nemen voor het seizoen ervoor. Toen was ditzelfde affiche de bekerfinale en wist Spartak Trnava in het stadion van Slovan de prijs te winnen. Dit jaar winnen ín Trnava zou deze openstaande rekening vereffenen voor de club uit Bratislava. Drie dagen voor de finale treffen beide clubs elkaar nog in de competitie en na een 1-0 voorsprong voor Slovan lijken beide teams vooral energie te willen besparen voor de bekerfinale. Zo belangrijk is die pot dus.

Nog los van al deze belangen is de eer voor de supporters misschien nog wel het belangrijkste. De wedstrijd tussen Spartak Trnava en Slovan Bratislava is namelijk de grootste van het land en voor beide supportersgroepen dé wedstrijd van het jaar. Eerder dit seizoen waren we al bij een editie van de Tradicne derby en de uit de hand gelopen wedstrijd van twee jaar geleden bespraken we ook uitgebreid. Dat de instanties een herhaling van die veldslag willen voorkomen is trouwens duidelijk. Het hele stadion is vandaag bezaaid met zwaarbewapende politie en beveiliging.

De wedstrijd is met ongeveer 15.000 supporters zo goed als uitverkocht en wordt daarmee schijnbaar de best bezochte bekerfinale ooit. Een paar duizend plaatsen daarvan zijn gereserveerd voor de supporters van Slovan Bratislava. Helaas geen 50/50 verdeling zoals bij veel bekerfinales, maar wel een veel groter uitvak dan bij de competitiederby eerder dit jaar. Bij de bezoekers zijn de vrienden van Austria Wien weer aanwezig, terwijl bij de thuisploeg Banik Ostrava en GKS Katowice aanwezig zijn. Voor het uitvak hangt een opblaaspop met Spartak Trnava sjaaltje.

Ultras Spartak

Vooraf hebben beide ultrasgroepen al aangekondigd dat ze 2 (Spartak Trnava) en 1 (Slovan Bratislava) sfeeractie hebben voorbereid. De Ultras Slovan laten als eerste hun doek zien. Het is een actie die geïnspireerd is op een populair plaatje uit een stripboek waar Batman zijn hulpje Robin slaat. In dit geval aangepast waardoor een supporter van Slovan met de beker alvast in de hand een bitchslap aan een supporters van Trnava verkoopt. Bij Trnava is de eerste actie een velletjesacties in zwart-wit met een groot doek “Ultras Spartak” erboven.

Dan verschijnen op de thuistribune de eerste supporters met bivaks op en in witte pakken. Deze groep verdeelt zich vervolgens over de eerste rij. Terwijl ik vol verwachting sta te kijken naar de mannen in hun witte pakken hoor ik een keiharde knal achter me. Het uitvak is schijnbaar al een tijdje bezig met een pyro die ik bijna compleet gemist heb. Met tientallen rookpotten wordt het uitvak omgetoverd tot één grote blauwe wolk.

De supporters van Spartak Trnava wachten geduldig tot de rook is weggetrokken voordat zij beginnen aan hun pyro actie. Alle ultras met bivak op hebben twee fakkels in de hand en nadat ze goed genoeg verdeeld zijn over de voorste rij steken ze tegelijkertijd het vuurwerk af. Zo ontstaat er een mooie fakkelrij onder aan het fanatieke vak van Trnava. Vervolgens ontstaan er nog wat kleine brandjes als de laatste resten vuur de papieren velletjes van eerder tegenkomen, maar dit is snel geblust door de aanwezige brandweer.

Sarà Perché ti amo

De sfeer zit er vanaf het begin fantastisch in. De fanatieke tribune van Spartak Trnava is redelijk groot en doet vaak massaal mee. Qua decibel kunnen de supporters zich zeker meten met enkele van de grote namen in Europa. Ook weten de supporters regelmatig de lange zijde en de tweede ring mee te krijgen door hun passie. Vooral de twee capo’s gaan helemaal los in hun pogingen om iedereen te motiveren alles te geven. Het geheel wordt ondersteund door vijf verschillende trommels die in wisselende samenstellingen worden gebruikt. Tof om te zien is ook het hoge aantal vrouwen op de tribune dat fanatiek meedoet.

Het mooiste nummer, dat van de eerste ring richting de tweede ring wordt gezongen of van de linkerkant van het vak naar de rechterkant, is geïnspireerd op de mooie Italiaanse hit ‘Sarà Perché ti amo’ uit 1981. Ook in het uitvak – dat compleet in het blauw is gekomen – van Slovan Bratislava blijven ze constant bezig. Wij staan aan de zijde van Spartak Trnava, waardoor het nauwelijks te horen is. Maar we zien dat ook de bezoekers van zich laten horen. Op het veld is het Spartak Trnava dat in de eerste helft de overhand heeft. Dit overwicht wordt echter nauwelijks omgezet in kansen en het logische gevolg is een ruststand van 0-0.

RDG

Aan het begin van de tweede helft zijn de voorbereidingen voor de tweede sfeeractie van Spartak Trnava nog in volle gang. Deze actie wordt dan ook niet getoond wanneer het spel hervat wordt, maar wanneer de tweede helft al even gaande is. In de hoeken komen tekstdoeken te hangen over een ‘Magicky club’ en een ‘Magicky rok’. In het midden wordt vervolgens een groot clublogo ontvouwd met het oprichtingsjaar van 1923 eromheen. Spartak Trnava bestaat 100 jaar. Het geheel wordt afgerond met rode en zwarte velletjes.

Dat er geen pyro bij deze actie zit voelt eerlijk gezegd een beetje teleurstellend. Maar we hebben te vroeg geoordeeld. Later tijdens de tweede helft, als we het allang niet meer verwachten keren ineens de mannen in witte pakken terug op de tribune. Tijd voor ronde twee. In plaats van fakkels hebben de mannen ditmaal allemaal twee RDG’s in de hand. Tof is altijd om de designs van de verschillende bivaks te zien. Banik Ostrava is duidelijk aanwezig en ook de vele skull masks geven een heel tof beeld. Als de verdeling op de onderste rij weer voldoende is worden de rookpotten afgestoken. Nu verandert de tribune in een rode rookwolk. De wind staat helaas wel wat ongunstig waardoor het geheel iets te snel wegwaait richting de zijkant.

Na deze tweede pyroshow kunnen ze in het uitvak natuurlijk niet achterblijven. Dan moet er bij wijze van spreken ook een gelijkmaker komen. Eerst zien we linksboven in het vak één fakkel komen, maar al gauw zien we overal op de onderste ring lichtpuntjes ontstaan. Na de rookactie van eerder hebben de supporters van Slovan nu ook een massale fakkelactie. Zo wordt voor de vierde keer vandaag een showtje weggegeven. We worden verwend.

ACAB

Op het veld draait het spelbeeld in de tweede langzaamaan. Slovan Bratislava, in de competitie al heel het jaar veel beter dan Spartak Trnava, begint beter te voetballen. Toch valt het uiteindelijke doelpunt van Slovan Bratislava voor ons gevoel een beetje uit de lucht. Er lijkt de hele wedstrijd lang weinig aan de hand voor Trnava en plots ontploft het uitvak van vreugde. 0-1. De blauwe shirts gaan massaal uit en er wordt een goed feestje gevierd. De sfeer wordt in het bezoekersvak alleen nog maar beter nu de beker binnen handbereik is.

Bij de thuisploeg voelt iedereen eigenlijk wel aan wat er nu staat te gebeuren. Slovan heeft op papier de betere ploeg en gaat de wedstrijd doodspelen en de beker mee naar Bratislava nemen. Toch heeft dit feit nauwelijks effect op de sfeer. Die blijft nog steeds geweldig. We moeten voor de plaatjes eigenlijk van kant wisselen om het naderende feest van Slovan vast te leggen. Maar doordat de sfeer op het thuisvak zo tof blijft, stellen we deze verplaatsing steeds weer een minuutje langer uit. Een beslissing waar we uiteindelijk heel dankbaar voor zijn.

Want in de 87e minuut gebeurt het onverwachtse. Spartak Trnava komt op gelijke hoogte! Het thuisvak verandert in één ogenblik in een gigantische orgie van geluk. Deze treffer is echt heel belangrijk voor de supporters en dat is af te lezen aan de gigantische ontlading. De supporters hebben dit vandaag ook zeker verdiend. Bovenin het vak worden nog twee fakkels afgestoken. De al verzamelde rij politie voor het vak kan dankzij het doelpunt weer rechtsomkeert maken. De supporters zwaaien de mannen in blauw uit met een massaal ACAB. In de laatste minuut krijgt Spartak nog de uitgelezen mogelijkheid om de beker in reguliere speeltijd te winnen, maar de bal vliegt helaas hoog over de lat.

Magisch moment

Een wedstrijd die al 90 minuten lang fantastisch is, krijgt zo een meer dan verdiende bonus van minimaal een halfuur. Ons hoor je hier zeker niet klagen. De spelers lijken er minder zin in te hebben en zoals vaak het geval is bij een verlenging lijkt iedereen zich al neer te leggen bij de pingels. Tot één magisch moment in de tweede helft van de verlenging. Schijnbaar uit het niets komen twee spelers van Spartak Trnava vrij te staan op weg naar het doel. Een voorzet en perfecte afronding later bolt het netje. 2-1 voor Spartak Trnava.

Een van de vlaggenzwaaiers belandt na een combinatie tussen vallen en springen voor de tribune en springt de doelpuntenmaker om de nek. Een steward begeleidt hem vervolgens vriendelijk terug naar het vak. De sfeer is nu helemaal niet meer te houden en de liedjes richten zich steeds meer op haatliedjes in de richting van het uitvak. Deze worden vol passie meegezongen en begeleid door de nodige middelvingers. In de 120e minuut wijst de VAR ook nog een penalty toe aan Spartak Trnava. Via de vingertoppen van de keeper verdwijnt de bal tergend langzaam over de doellijn. De strijd is beslist. Na 5 minuten blessuretijd klinkt het laatste fluitsignaal.

Politie en brandweer

De rij aan zwaarbewapende politie is inmiddels teruggekeerd en heeft duidelijk weinig behoefte aan een pitch invasion. Toch zijn de spelers vastbesloten om het feest met de supporters te vieren en zij breken door het cordon heen om naar de tribune te rennen. Onmiddellijk stroomt het stuk tussen het veld en de tribune overvol met supporters en ook wij staan ongepland ineens midden in dit massale feestje. Supporters die het veld op willen worden met de harde hand weer teruggeduwd door de politie.

Her en der ontstaat irritatie bij de supporters en er volgt wat duw-en-trekwerk rondom de agenten. De wapenstokken worden al uitgeklapt en de politie staat klaar om in te grijpen. Gelukkig escaleert de boel niet verder en kan het feest gewoon gevierd worden door de supporters. In het uitvak hebben de bezoekers ondertussen enkele brandjes gestart, waardoor de brandweer ook nog even aan de slag mag.

Op het thuisvak blijft het nog een tijdlang feest. Tijdens de ereronde worden de spelers door de netten van het doel heen omhelsd door de supporters. Deze bekerwinst zullen ze nooit vergeten. Als het feest op zijn einde loopt ploffen we neer in de persruimte en staren een tijdlang voor ons uit. Alle ervaringen moeten nog even verwerkt worden. Dit was écht een wedstrijd met alles erop en eraan.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %